- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ιράν: Περισσότερα από 100 παιδιά φέρεται να σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση σε σχολείο
Σκηνές πανικού μετά τα χτυπήματα από ΗΠΑ και Ισραήλ
Ιράν: Περισσότερα από 100 παιδιά φέρεται να σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση σε σχολείο - Σκηνές πανικού μετά τα χτυπήματα από ΗΠΑ και Ισραήλ
Οι γονείς στο Ιράν μόλις είχαν αφήσει τα παιδιά τους στο σχολείο το πρωί του Σαββάτου (28.2). Λίγες στιγμές αργότερα έτρεξαν πίσω στα σχολικά συγκροτήματα για να τα παραλάβουν μετά τα πρώτα πλήγματα από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ στη χώρα.
Σε ένα δημοτικό σχολείο, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν, οι γονείς αντίκρισαν την καταστροφή. Τουλάχιστον 100 παιδιά είχαν σκοτωθεί στην επίθεση στο σχολείο θηλέων Shajareh Tayyebeh στο Μινάμπ, στο νότιο Ιράν, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Mizan, ενώ δεκάδες άλλα αγνοούνται.
Σε ένα βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο φέρεται να δείχνει τις άμεσες συνέπειες της επίθεσης, καπνός ανεβαίνει από τους καμένους τοίχους και συντρίμμια είναι σκορπισμένα στον δρόμο. Εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο σημείο, ορισμένοι σε εμφανή αγωνία. Κραυγές ακούγονται στο βάθος. Ο Χοσεΐν Κερμανπούρ, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας του Ιράν, δήλωσε σε ανάρτησή του στο X ότι ο βομβαρδισμός του σχολείου ήταν «η πιο πικρή είδηση» της σύγκρουσης μέχρι στιγμής. «Ο Θεός ξέρει πόσα ακόμη παιδικά σώματα θα ανασύρουν κάτω από τα ερείπια».
Το σχολείο φαίνεται να βρίσκεται δίπλα σε στρατώνες των Φρουρών της Επανάστασης. Εάν επιβεβαιωθεί ο αριθμός των νεκρών, η βομβιστική επίθεση στο σχολείο θα είναι η μεγαλύτερη μαζική απώλεια θυμάτων από την επίθεση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ μέχρι στιγμής.
Οι Ιρανοί νιώθουν τρόμο, αλλά και ελπίδα
Σε όλη τη χώρα, οι Ιρανοί δήλωσαν ότι ένιωθαν ένα μείγμα τρόμου και ελπίδας καθώς οι βομβαρδισμοί συνεχίζονταν. Κάποιοι εξέφρασαν την ανακούφισή τους που οι πολυαναμενόμενες επιθέσεις είχαν φτάσει, και οι αντίπαλοι του καθεστώτος μίλησαν για την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε πολιτική αλλαγή. Όμως, υπάρχει και ο φόβος ότι οι επιθέσεις θα προκαλούσαν περισσότερους θανάτους αμάχων σε μια χώρα που ήδη ταλανίζεται από την πρόσφατη αιματοχυσία.
Στην Τεχεράνη, κάποιοι άνθρωποι κατέφυγαν στα σπίτια τους, ενώ άλλοι έτρεχαν μέσα από την κυκλοφοριακή συμφόρηση για να βρουν τα παιδιά τους καθώς τα σχολεία έκλεισαν. Πολλοί είπαν ότι προετοιμάζονταν εδώ και εβδομάδες για έναν πιθανό πόλεμο, συσσωρεύοντας νερό και προμήθειες.
Ο Αμίρ, 37 ετών, ιδιοκτήτης ενός αρτοποιείου στην Τεχεράνη, δήλωσε ότι ένιωσε «ανακουφισμένος» όταν άκουσε ότι οι επιθέσεις φαίνεται να έπληξαν κυβερνητικά κτίρια, αλλά φοβόταν ότι θα υπάρξουν παράπλευρες απώλειες. «Η ανησυχία μου είναι ότι θα σκοτωθούν αθώοι άνθρωποι», είπε. «Έχουμε υπομείνει τόση θλίψη - παρά ταύτα, δεν θέλουμε να βλέπουμε σακούλες με πτώματα στους δρόμους λόγω των αμερικανικών και ισραηλινών επιθέσεων», είπε.
Οι επιθέσεις σημειώθηκαν εν μέσω διπλωματικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, περίπου επτά εβδομάδες αφότου η Τεχεράνη κατέστειλε βίαια τις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος σε εθνικό επίπεδο, με τις κυβερνητικές δυνάμεις να ανοίγουν πυρ εναντίον άοπλων διαδηλωτών. Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Human Rights Activist (HRANA), το οποίο καταγράφει τα θύματα, περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί νεκροί στις διαδηλώσεις, ενώ περισσότεροι από 11.000 θάνατοι εξακολουθούν να διερευνώνται.
Ο Μοέιν*, 21 ετών, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, είπε ότι άκουσε δυνατούς κρότους κοντά στο πανεπιστήμιο καθώς χτύπησαν οι βόμβες. Συμμετείχε στις πρόσφατες διαμαρτυρίες και είχε δύο φίλους του νεκρούς κατά την καταστολή. Είπε: «Δεν ήμασταν υπέρ της ξένης επέμβασης, επειδή δεν θέλαμε να σκοτωθούν οι αγαπημένοι μας, αλλά το καθεστώς έχει σφαγιάσει τις οικογένειές μας ούτως ή άλλως. Όταν τα όπλα προέρχονται από τις ΗΠΑ, μας χτυπούν πιο απαλά από ό,τι όταν προέρχονται από τις φονικές μηχανές του καθεστώτος;»
Ο πόλεμος ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ το Σάββατο το πρωί, με τον Ντόναλντ Τραμπ να ανακοινώνει ότι ξεκινά «μεγάλες πολεμικές επιχειρήσεις» εναντίον του Ιράν και να προτρέπει τους Ιρανούς να ξεσηκωθούν και να «αναλάβουν την κυβέρνησή τους». Οι ΗΠΑ είχαν αναπτύξει σημαντική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες, προετοιμαζόμενες για μια επίθεση.
Με πληροφορίες από Guardian
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζει προβλήματα υδροδότησης
Eφόσον επιτευχθεί συμφωνία για να αποτραπεί η αναζωπύρωση της σύγκρουσης
Θα δοκιμαστεί στην πράξη η αντοχή και η αυτονομία τους
Είχε διακοπεί η συμμετοχή της χώρας από τον Δεκέμβριο του 2020
Ανάμεσα στους 4 που καταδικάστηκαν
Η ανάρτηση ήρθε λίγες ημέρες μετά από άλλη αντίστοιχη εικόνα
Ο 20χρονος κατέρρευσε μπροστά στην κάμερα και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο από φίλους
Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει στο Ιράν ναυτικό αποκλεισμό
Η υπόθεση αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα καθώς δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό
Συνεδρίαση απόψε στις 20:00, στο τραπέζι η εκεχειρία μετά από πέντε εβδομάδες πολέμου
Η υπόθεση προστίθεται στη μακρά λίστα cold cases που ξανανοίγουν χάρη στις νεότερες μεθόδους ανάλυσης
Καταγγελίες για αδράνεια και προτάσεις για ενίσχυση ασφάλειας - Στο στόχαστρο η κυβέρνηση
Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί την ισραηλινή κυβέρνηση για αποσταθεροποίηση και μιλά για «παράνομο πόλεμο»
Ο ποντίφικας έχει αναδειχθεί σε σφοδρό επικριτή του πολέμου στο Ιράν
Ο δράστης φέρεται να είναι ένας 14χρονος της τελευταίας τάξη του γυμνασίου
Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός προαναγγέλλει ριζικές αλλαγές στα δημόσια μέσα ενημέρωσης
Διάσημοι στηρίζουν εφαρμογές προσευχής με το αζημίωτο και με συνδρομή εννοείται
Νέα προσπάθεια να σπάσει o ισραηλινός αποκλεισμός
Η κυβέρνηση θα βρεθεί σε δύσκολη θέση αν ο Πάουελ παραμείνει στο επταμελές συμβούλιο της Fed
Το περιστατικό φέρεται να συνδέεται με έξοδο των δύο γυναικών στη Μελβούρνη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.