Κοσμος

Οι ΗΠΑ κατέρριψαν το μπαλόνι της Κίνας: Πώς αντέδρασε το Πεκίνο

Η ανακοίνωση του υφυπουργού Εξωτερικών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κίνα - Κατασκοπευτικό μπαλόνι: «Οι διμερείς σχέσεις επηρεάστηκαν σοβαρά και επλήγησαν»
© EPA/NELL REDMOND

Κατάρριψη του κατασκοπευτικού μπαλονιού: Για πλήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας κάνει λόγο το Πεκίνο

Η κινεζική κυβέρνηση εκτίμησε σήμερα ότι οι ΗΠΑ, καταρρίπτοντας το κινεζικό μπαλόνι που πετούσε πάνω από την επικράτειά τους, «επηρέασαν σοβαρά και έπληξαν» τις διμερείς σχέσεις.

«Οι αμερικανικές ενέργειες επηρέασαν σοβαρά και έπληξαν τις προσπάθειες και την πρόοδο των δύο πλευρών να σταθεροποιήσουν τις σινοαμερικανικές σχέσεις μετά τη συνάντηση στο Μπαλί, μεταξύ των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Σίε Φενγκ.

Ο αμερικανικός στρατός κατέρριψε το Σάββατο, στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας, το κινεζικό αυτό μπαλόνι το οποίο, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ήταν κατασκοπευτικό και είχε στόχο να συγκεντρώνει ευαίσθητες πληροφορίες.

Το περιστατικό προκάλεσε διπλωματική κρίση μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον, με την ακύρωση την τελευταία στιγμή μιας επίσκεψης στην Κίνα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Το Πεκίνο υποστηρίζει από την πλευρά του ότι επρόκειτο το μπαλόνι να χρησιμοποιούνταν για πολιτικούς σκοπούς και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «υπερέβαλαν» καταρρίπτοντάς το.

Η κινεζική κυβέρνηση «παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης και επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να λάβει τα απαραίτητα μέτρα», επεσήμανε ο Κινέζος υπουργός.

Τι είναι τα κινεζικά μπαλόνια «κατάσκοποι»

Το κινεζικό μπαλόνι «κατάσκοπος» είναι ένα εργαλείο που καθοδηγείται από την τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με αμερικανό ειδικό. Για τον Ουίλιαμ Κιμ, ειδικό στα μπαλόνια παρακολούθησης στο κέντρο σκέψης Marathon Initiative της Ουάσινγκτον, αυτά τα αερόπλοια είναι ισχυρά εργαλεία παρακολούθησης που είναι δύσκολο να καταρριφθούν.Μολονότι η όψη του κινεζικού μπαλονιού μοιάζει με εκείνη ενός συνηθισμένου μπαλονιού μετεωρολογικών μετρήσεων, μερικά στοιχεία διαφέρουν, επισημαίνει ο Κιμ.

Το επιβλητικό ωφέλιμο φορτίο του, που είναι ορατό, αποτελείται από ηλεκτρονικά εργαλεία για την καθοδήγηση και την παρακολούθηση, καθώς και από ηλιακούς συλλέκτες για την τροφοδοσία του συνόλου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το μπαλόνι ενδέχεται να διαθέτει τεχνολογίες καθοδήγησης τις οποίες δεν διαθέτει ακόμη ο αμερικανικός στρατός. Ο ειδικός εξηγεί πως με τις προόδους της τεχνητής νοημοσύνης (IA), ένα μπαλόνι μπορεί πλέον να κατευθύνεται αλλάζοντας απλώς ύψος ώστε να φθάνει σε ένα σημείο ενδεδειγμένο για να βρει έναν άνεμο που θα το ωθήσει προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

Προηγουμένως έπρεπε είτε να καθοδηγείται από το έδαφος με καλώδιο «είτε το άφηνες και πήγαινε όπου το έσπρωχνε ο άνεμος», διευκρινίζει ο Ουίλιαμ Κιμ. «Αυτό που συνέβη πολύ πρόσφατα με τις προόδους στην τεχνητή νοημοσύνη είναι ότι μπορούμε πλέον να έχουμε ένα μπαλόνι (...) που δεν έχει καν ανάγκη να διαθέτει δικά του μέσα προώθησης. Ελέγχοντας απλώς το ύψος, μπορεί να ελέγχει την κατεύθυνσή του», συνοψίζει.

Μια τέτοια τεχνολογία μπορεί πάντως να περιλαμβάνει επικοινωνίες με τη βάση του.

Σύμφωνα με τον Κιμ, οι δορυφόροι είναι όλο και πιο ευάλωτοι σε επιθέσεις από τη Γη και το διάστημα. Τα μπαλόνια από την πλευρά τους έχουν πολλαπλά πλεονεκτήματα, αρχίζοντας από την ικανότητά τους να διαφεύγουν από τα ραντάρ. «Είναι φτιαγμένα από υλικά που δεν αντανακλούν το φως, δεν είναι από μέταλλο. Συνεπώς μολονότι μπορεί να είναι μάλλον μεγάλα (...) ο εντοπισμός τους είναι δύσκολος».

Αν είναι αρκετά μικρά, οι μηχανισμοί κατασκοπείας και το ωφέλιμο φορτίο αυτών των αερόπλοιων μπορούν μάλιστα να περνούν απαρατήρητοι. Τα μπαλόνια έχουν επίσης το πλεονέκτημα ότι μπορούν να παραμένουν σε σταθερή θέση πάνω από τον παρακολουθούμενο στόχο, αντίθετα από τους κατασκοπευτικούς δορυφόρους που πρέπει να παραμένουν σε τροχιά.

«Μπορούν να πετούν επί μήνες πάνω από την ίδια θέση», διαβεβαιώνει ο ειδικός.

Μπορεί το μπαλόνι να έφθασε στις ΗΠΑ λόγω ατυχήματος;

Για τον Ουίλιαμ Κιμ, αυτό είναι μια «αληθινή πιθανότητα». Το κινεζικό μπαλόνι μπορεί πράγματι αρχικά να εστάλη για να συγκεντρώσει δεδομένα έξω από τα αμερικανικά σύνορα ή πολύ ψηλότερα και να έπαθε κάποια βλάβη.

«Αυτά τα μπαλόνια δεν λειτουργούν πάντα τέλεια», υποστηρίζει υπογραμμίζοντας πως η κινεζική συσκευή πετούσε σε ύψος περίπου 46.000 ποδιών πάνω από το έδαφος, αντί για τα 65.000 ή τα 100.000 πόδια στα οποία πετούν συνήθως αυτού του τύπου τα εργαλεία.
«Είναι σίγουρα λίγο χαμηλά (...) Αν ο στόχος ήταν να καταστεί δυσκολότερος ο εντοπισμός, δυσκολότερη η κατάρριψη, θα είχε νόημα να σταλεί σε μεγαλύτερο ύψος».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ