Κοσμος

Ένα από τα μπαλόνια που καταρρίφθηκαν με πύραυλο 400.000 δολαρίων άξιζε 13 δολάρια

Όπως ισχυρίζεται τουλάχιστον μια ερασιτεχνική λέσχη στο Ιλινόις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο αμερικανικός στρατός ανέσυρε συντρίμμια του κινεζικού μπαλονιού
Ο αμερικανικός στρατός ανέσυρε συντρίμμια του κινεζικού μπαλονιού © EPA/ US Navy/ Mass Communication Specialist 1st Class Tyler Thompson

ΗΠΑ: Κατέρριψαν με πύραυλο 400.000 δολαρίων ένα μπαλόνι 13 δολαρίων, σύμφωνα με μια λέσχη στο Ιλινόις

Το μπαλόνι που καταρρίφθηκε από τις ΗΠΑ στον Καναδά άξιζε 13 δολάρια και ο πύραυλος που το κατέρριψε 400.000 δολάρια όπως ισχυρίζεται μια ερασιτεχνική λέσχη στο Ιλινόις την οποία επικαλείται μεταξύ άλλων το περιοδικό Forbes

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παραδέχτηκε την Πέμπτη ότι το αντικείμενο και δύο άλλα μυστηριώδη εναέρια αντικείμενα που καταστράφηκαν από αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη μετά το περιστατικό με το κινέζικο μπαλόνι δεν πιστεύεται ότι ήταν μέσα παρακολούθησης.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι ακριβώς ήταν αυτά τα τρία αντικείμενα, αλλά τίποτα δεν υποδηλώνει αυτήν τη στιγμή ότι σχετίζονται με το πρόγραμμα κατασκοπευτικών μπαλονιών της Κίνας ή ότι ήταν οχήματα επιτήρησης από οποιαδήποτε άλλη χώρα» δήλωσε.

Για την κατάρριψή τους εστάλησαν δύο μαχητικά αεροσκάφη, ένα F-22 κι ένα F-16. Την Παρασκευή και το Σάββατο, στην Αλάσκα και στην καναδική επαρχία του Γιούκον αντίστοιχα, η επιχείρηση στέφθηκε από επιτυχία.

Η «Bottlecap Balloon Brigade», λέσχη με έδρα το Ιλινόις, ισχυρίζεται ότι το μετεωρολογικό μπαλόνι των 13 δολαρίων της έπεσε για τελευταία φορά κοντά στο Γιούκον στις 10 Φεβρουαρίου. Η Ταξιαρχία Αερόστατων του Βόρειου Ιλινόις (Northern Illinois Bottlecap Balloon Brigade - NIBBB) ανέφερε ότι ένα από τα μπαλόνια της «αγνοείται εν δράσει» περίπου στην ίδια τοποθεσία και την ίδια χρονική στιγμή που το αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ κατέρριψε ένα άγνωστο αντικείμενο κοντά στην Αλάσκα χρησιμοποιώντας έναν πύραυλο Sidewinder, αξίας 400.000 δολαρίων.

Η NIBBB δήλωσε ότι το μπαλόνι «K9YO» ανέφερε για τελευταία φορά τη θέση του, κοντά στις ακτές της Νοτιοδυτικής Αλάσκας. Η μοντελοποίηση που μοιράστηκε το NIBBB δείχνει ότι το αερόστατο είχε κατεύθηνση προς το Γιούκον πριν εξαφανιστεί και ανοίγει την πιθανότητα να ήταν ένα από τα ύποπτα αντικείμενα που κατέρριψε ο στρατός των ΗΠΑ.

Τα αερόστατα που χρησιμοποιούνται από τέτοιες λέσχες, όπως η NIBBB, συχνά ταιριάζουν στην ίδια περιγραφή. Συνήθως συνδέονται με ένα μικρό, ηλιακό ωφέλιμο φορτίο που μεταδίδει δεδομένα θέσης σε επίγειους σταθμούς ακρόασης. Συνήθως, αυτά τα ωφέλιμα φορτία δεν είναι μεγαλύτερα από μια πιστωτική κάρτα.

Η NIBBB δεν έχει δηλώσει ότι το μπαλόνι της ήταν σίγουρα το αντικείμενο που κατέπεσε, αλλά μια επισκόπηση των έμμεσων στοιχείων από την Aviation Week αφήνει το ενδεχόμενο ανοιχτό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ