Κοσμος

Πρώην δημοσιογράφος του ABC συνελήφθη για παιδική πορνογραφία

Πώς αποκαλύφθηκε η δράση του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρώην δημοσιογράφος του ABC, James Gordon Meek
© Youtube

ΗΠΑ: Ο πρώην δημοσιογράφος του ABC και η παιδική πορνογραφία - Οι συνομιλίες με ανήλικους, η σύλληψη και τα ευρήματα στις συσκευές του

Κατηγορούμενος για παιδική πορνογραφία είναι ο πρώην δημοσιογράφος του ABC, Τζέιμς Γκόρντον Μικ. Υπήρξε πολεμικός ανταποκριτής ενώ κάλυπτε υποθέσεις τρομοκρατίας και μεγάλα εγκλήματα. Πριν από λίγες ημέρες, ο 53χρονος κατηγορήθηκε και επίσημα για διακίνηση παιδικής πορνογραφίας. 

Το FBI εντόπισε στο σπίτι του εικόνες και βίντεο ανηλίκων στις ηλεκτρονικές του συσκευές μία ημέρα μετά τη σύλληψή του την περασμένη Τρίτη. Εάν καταδικαστεί από το αρμόδιο δικαστήριο θα καταδικαστεί σε ελάχιστη ποινή 5 ετών, ενώ η μέγιστη είναι η φυλακή 20 ετών. Ο δημοσιογράφος είχε παραιτηθεί από ABC τον περασμένο Απρίλιο, όταν άρχισαν να διαρρέονται οι πρώτες πληροφορίες για την υπόθεσή του.  

Το περιοδικό Rolling Stone ήταν εκείνο που έφερε στο φως την υπόθεση παιδικής πορνογραφίας με πρωταγωνιστή τον Τζέιμς Γκόρντον Μικ. Το περιοδικό ανέφερε ότι η έρευνα στο διαμέρισμα του Μικ φαίνεται να είναι η πρώτη «που διενεργήθηκε σε δημοσιογράφο από την κυβέρνηση Μπάιντεν».

Πώς ξεκίνησε η έρευνα για τον δημοσιογράφο του ABC

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι η έρευνα για τον δημοσιογράφο ξεκίνησε μετά από παραίνεση εταιρείας που αποθηκεύει και μοιράζεται διαδικτυακά αρχεία. Τον Μάρτιο του 2021, το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Εκμεταλλευόμενα Παιδιά έλαβε μια παραίνεση από την εταιρεία Dropbox σχετικά με πέντε ύποπτα βίντεο παιδικής πορνογραφίας που ήταν αποθηκευμένα σε λογαριασμούς ενός χρήστη του, ανέφερε το FBI σε δικαστικά έγγραφα. Το όνομα χρήστη του Dropbox ήταν «James Meek» και η διεύθυνση IP ταίριαζε με το διαμέρισμα του Μικ, σύμφωνα με τα έγγραφα.

Έλεγχος IPhone που βρέθηκε στο διαμέρισμα του Μικ έδειξε ότι ο χρήστης του τηλεφώνου και ένα άλλο άτομο στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Kik αντάλλαξαν βίντεο ανηλίκων που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά, δήλωσε το FBI. Ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος στην κουζίνα του Μικ και ένας φορητός υπολογιστής στο σαλόνι του περιείχαν επίσης εικόνες σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών, σύμφωνα με το αρχείο του FBI.

Ο Μικ επικοινωνούσε διαδικτυακά με ανηλίκους και τα ηλεκτρονικά του αρχεία δείχνουν ότι συνομιλούσε με άλλα άτομα σχετικά με την επιθυμία του να εμπλακεί σε σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, δήλωσε η βοηθός εισαγγελέας των ΗΠΑ, Ζόι Μπέντελ. Στο Instagram, είπε, ο Μικ «προσποιούνταν το νεαρό κορίτσι» ενώ συμμετείχε σε συζητήσεις με ανηλίκους.

Ο δικηγόρος υπεράσπισης Eugene Gorokhov είπε ότι ο δημοσιογράφος δεν έχει προηγούμενο ποινικό μητρώο και δεν επιχείρησε ποτέ να συναντηθεί με ανηλίκους. Επιπλέον, ανέφερε ότι ο Μικ ήταν γνωστός για τη διερεύνηση ανεξιχνίαστων θανάτων μελών του αμερικανικού στρατού στον πόλεμο και για τη βοήθεια που παρείχε σε ανθρώπους των οποίων τα μέλη της οικογένειας είχαν πέσει θύματα ομηρίας από τρομοκράτες. «Δεν υπάρχει ούτε ένας ισχυρισμός για επαφή —πραγματική, πρακτική, σωματική επαφή— με ένα παιδί», είπε ο Γκορόχοφ.

Ο Μικ εργαζόταν στο παρελθόν για την Επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των ΗΠΑ, ερευνώντας τη βομβιστική επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 2013. 

Με πληροφορίες από Washighton Post

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ