Κοσμος

Ο Μπιλ Γκέιτς «έδειξε» τη γενιά που θεωρεί ότι θα ζήσει πολύ καλύτερα

«Είμαι πολύ αισιόδοξος»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μπιλ Γκέιτς - Ποια γενιά θα ζήσει καλύτερα - Οι μελλοντικοί κίνδυνοι και ο ρόλος της τεχνολογίας

Ο Μπιλ Γκέιτς δεν σταματά να προειδοποιεί την Ανθρωπότητα για τον κίνδυνο να βρεθεί αντιμέτωπη με παγκόσμιες απειλές: κλιματική αλλαγή, πανδημίες στη μετά-covid εποχή κ.α.

Αυτήν τη φορά, όμως, ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsof δηλώνει «πολύ αισιόδοξος» για το μέλλον της Ανθρωπότητας στον πλανήτη Γη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όποιος γεννηθεί τις επόμενες δεκαετίες θα έχει πολύ καλύτερη τύχη από τους ανθρώπους που γεννήθηκαν σε οποιαδήποτε άλλη ιστορική περίοδο.

«Παραμένω πολύ αισιόδοξος ότι θα περάσουν πολύ καλύτερα όσοι γεννηθούν σε είκοσι, σαράντα, εξήντα χρόνια από σήμερα απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο στο παρελθόν» ανέφερε Μπιλ Γκέιτς, σε συνέντευξή του στο think tank «Lowy Institute» στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Όπως είπε: «Είναι εύκολο να έχουμε μια πιο αρνητική άποψη για ορισμένες από αυτές τις τάσεις, απ’ ό,τι είναι σωστό, κατά την άποψή μου».

Και πρόσθεσε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου στη δημόσια υγεία, φέρνοντας ως παράδειγμα τα ποσοστά θνησιμότητας σε παιδιά κάτω των πέντε ετών ανά την υφήλιο, τα οποία έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

«Ο όγκος της καινοτομίας που συμβάλλει στη βελτίωση της συνολικής ανθρώπινης κατάστασης θα είναι δραματικός. Θα θεραπεύσουμε την παχυσαρκία, θα θεραπεύσουμε τον καρκίνο, θα εξαλείψουμε την πολιομυελίτιδα» εκτίμησε ο Γκέιτς.

«Σωστή» η στροφή στην πράσινη ενέργεια

Παράλληλα, επαίνεσε τις προσπάθειες ανάπτυξης φθηνής και αποτελεσματικής τεχνολογίας πράσινης ενέργειας τα τελευταία χρόνια, καθώς και τις τεχνολογικές προόδους που επιτρέπουν στους εργαζόμενους στην εκπαίδευση και την υγεία να έχουν μεγαλύτερη απήχηση σε όλο τον κόσμο.

«Το ποσό του IQ στον κόσμο που εκπαιδεύεται, η ποιότητα των εργαλείων που διαθέτουμε για να προωθήσουμε την καινοτομία, είτε πρόκειται για την υγεία είτε για την ενέργεια είτε για την εκπαίδευση, αυτά είναι φανταστικά πράγματα» τόνισε ακόμη.

Πόσο άλλαξε ο κόσμος τα τελευταία 300 χρόνια

Και συμπλήρωσε: «Αν κοιτάξουμε πίσω στην Ιστορία, είναι ξεκάθαρο ότι τα πράγματα συνεχώς βελτιώνονται».

«Αναρωτηθείτε “που ήμασταν πριν από 300 χρόνια”;» συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι η μέση διάρκεια ζωής των ανθρώπων έχει αυξηθεί δραματικά τους τελευταίους τρεις αιώνες με το προσδόκιμο ζωής το 1700 μ.Χ. να κυμαίνεται κοντά στα 40 έτη και σήμερα στις ΗΠΑ να φθάνει τα 76,1 έτη.

«Δεν είχε σημασία αν ήσουν βασιλιάς ή φτωχός, ήσουν υποκείμενος σε μια τεράστια παιδική θνησιμότητα και εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα μόρφωσης» ξεκαθάρισε.

Ο Μπιλ Γκέιτς επεσήμανε, ωστόσο, πως η καινοτομία δεν είναι εγγυημένο ότι θα έχει πάντα θετικά αποτελέσματα, αφού η τεχνολογική και επιστημονική εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε «επικίνδυνους δρόμους», όπως τα πυρηνικά όπλα και η βιοτρομοκρατία. «Ο εκσυγχρονισμός συμπορεύεται με κάποια ρίσκα» σημείωσε, προσθέτοντας: «Αλλά γενικώς, είμαι απίστευτα αισιόδοξος».