Κοσμος

Τρανς γυναίκα ένοχη για βιασμούς οδηγήθηκε σε γυναικεία φυλακή - Η δίκη που δίχασε τη Σκωτία

Αντιδρούν ακτιβιστές και πολιτικοί - Είχε κάνει σεξουαλικές επιθέσεις πριν τη φυλομετάβαση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκωτία: Σε γυναικείες φυλακές οδηγείται τρανς γυναίκα που κρίθηκε ένοχη για τον βιασμό δύο γυναικών πριν ξεκινήσει διαδικασία φυλομετάβασης - Ευρείες αντιδράσεις.
Η Ίσλα Μπράισον ήταν γνωστή ως Άνταμ Γκρέιαμ όταν έκανε τις σεξουαλικές επιθέσεις στη Σκωτία © Daily Mail

Σκωτία: Σε γυναικείες φυλακές οδηγείται τρανς γυναίκα που κρίθηκε ένοχη για τον βιασμό δύο γυναικών πριν ξεκινήσει διαδικασία φυλομετάβασης - Ευρείες αντιδράσεις

Την οργή ακτιβιστών και πολιτών έχει προκαλέσει η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Γλασκόβης στη Σκωτία να οδηγήσει σε γυναικείες φυλακές την 31χρονη τρανς γυναίκα, Ίσλα Μπράισον, η οποία είχε επιτεθεί σεξουαλικά σε δύο γυναίκες, πριν ξεκινήσει τη διαδικασία φυλομετάβασης.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, οι ακτιβιστές τονίζουν ότι η Ίσλα Μπράισον ήταν άνδρας, ονόματι Άνταμ Γκρέιαμ, με ξυρισμένο κεφάλι και τατουάζ στο πρόσωπο, όταν έλαβαν χώρα οι σεξουαλικές επιθέσεις το 2016 και το 2019, ενώ είχε προσεγγίσει τα θύματα διαδικτυακά.

Πολιτικοί, ακτιβιστές και ένας ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για το γεγονός ότι μια τρανς γυναίκα που κρίθηκε ένοχη για τον βιασμό δύο γυναικών πριν από τη μετάβαση, κρατείται σε γυναικεία φυλακή.

Οι πολέμιοι των μεταρρυθμίσεων της σκωτσέζικης κυβέρνησης για την αναγνώριση φύλου –τις οποίες η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου απαγόρευσε να ζητήσουν βασιλική συναίνεση λόγω «θεμάτων ασφάλειας για γυναίκες και παιδιά»– δήλωσαν ότι η υπόθεση δικαίωσε τις ανησυχίες τους για έλλειψη διασφαλίσεων στο νομοσχέδιο.

Η Ίσλα Μπράισον κρίθηκε ένοχη για δύο κατηγορίες βιασμού την Τρίτη μετά από έξι ημέρες δίκης στο ανώτατο δικαστήριο της Γλασκώβης.

Μετά την καταδίκη, η Μπράισον τέθηκε υπό κράτηση στη γυναικεία φυλακή Κόρντον Βέιλ, όπου φαίνεται ότι κρατείται σε διαχωρισμό, μέχρι την καταδίκη της στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η Μπράισον εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο δικαστήριο το 2019 ως Άνταμ Γκρέιαμ – και τα δύο θύματα γνώριζαν τον δράστη με αυτό το όνομα.

Οι εισαγγελείς περιέγραψαν τη Μπράισον ως «θηρευτή» ευάλωτων γυναικών.

Το νομοσχέδιο για την αναγνώριση φύλου που διχάζει τη Σκωτία

Το ζήτημα έλαβε σημαντικές πολιτικές προεκτάσεις. Ο εκπρόσωπος των Σκωτσέζων Συντηρητικών είπε ότι ήταν «εντελώς ακατάλληλο, απαράδεκτο και λάθος» να στεγάζεται ένας τέτοιος δράστης σε μια γυναικεία φυλακή, «στην οποία βρίσκονται γυναίκες που έχουν πέσει θύματα ανδρικής βίας, σεξουαλικής βίας και κακοποίησης».

Ο Ράσελ Φίντλεϊ ζήτησε την άμεση δημοσίευση της πολυαναμενόμενης έκθεσης της Υπηρεσίας Φυλακών της Σκωτίας όσον αφορά τους τρανς κρατούμενους, την οποία ο υπουργός Δικαιοσύνης Κιθ Μπράουν επιβεβαίωσε ότι θα δημοσιοποιήσει «τους επόμενους μήνες».

Ο υπουργός υπογράμμισε επίσης ότι το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της αναγνώρισης φύλου –το οποίο απλοποιεί τον τρόπο με τον οποίο τα τρανς άτομα αλλάζουν το νομικό τους φύλο– δεν επηρεάζει την προσέγγιση του σωφρονιστικού συστήματος για τους τρανς κρατούμενους, η οποία βασίζεται στη λεπτομερή αξιολόγηση του κινδύνου για το άτομο, τους άλλους κρατούμενους και το προσωπικό των φυλακών.

Ερωτηθείσα για το ζήτημα στο BBC Radio 4, η πρώτη υπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, είπε: «Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει αυτόματο δικαίωμα για μια τρανς γυναίκα που έχει καταδικαστεί για αδίκημα να πάει σε γυναικεία φυλακή».

Ακτιβιστές αντέδρασαν στην πληροφορία για την κράτηση της Bryson σε γυναικεία φυλακή, που έρχεται σε συνέχεια των διαμαρτυριών που έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο της Νίκολα Στέρτζον, που επιτρέπει σε όλα τα άτομα άνω των 16 ετών να αυτοπροσδιορίζονται με το φύλο που επιθυμούν, έχοντας ζήσει μόλις 3 μήνες με τη νέα τους ταυτότητα και χωρίς να απαιτείται ιατρική διάγνωση που να επιβεβαιώνει τη δυσφορία φύλου που αντιμετωπίζουν.

Νωρίτερα τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ μπλόκαρε τη νομοθεσία που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της Σκωτίας που θα έκανε τη χώρα το πρώτο τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου που θα εισαγάγει ένα σύστημα αυτοπροσδιορισμού για άτομα που θέλουν να αλλάξουν το φύλο τους.

Ο Σκωτσέζος γραμματέας, Άλιστερ Τζακ, ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιούσε το άρθρο 35 του νόμου της Σκωτίας του 1998 για πρώτη φορά για να σταματήσει το νομοσχέδιο για την αναγνώριση φύλου μετά από αναθεώρηση από δικηγόρους της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

(Με πληροφορίες του Guardian και της Daily Mail)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ