Κοσμος

Γιατί η Τζασίντα Άρντερν είναι μια διαφορετική πολιτικός

Παραιτείται από την πρωθυπουργία: «Δεν έχω άλλη ενέργεια»

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Τζασίντα Άρντερν
Η Τζασίντα Άρντερν © EPA/HAGEN HOPKINS

Τζασίντα Άρντερν: Παραιτείται από πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας - Η πορεία της - Όταν διέκοψε live για να κοιμίσει την κόρη της - Η περικοπή του μισθού της - Η 4ήμερη εργασία

Η Τζασίντα Άρντερν, πρωθυπουργός στη Νέα Ζηλανδία, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εγκαταλείψει το αξίωμα τον επόμενο μήνα -ως το αργότερο την 7η Φεβρουαρίου-, έπειτα από πέντε και πλέον χρόνια στην εξουσία.

«Για μένα, είναι καιρός» συνόψισε η κυρία Άρντερν, 42 ετών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο εκδήλωσης των Εργατικών, του κόμματός της. «Απλούστατα δεν έχω την ενέργεια για ακόμη τέσσερα χρόνια» ξεκαθάρισε.

Η Τζασίντα Αρντέρν ανέλαβε πρωθυπουργός κυβέρνησης συμμαχίας το 2017, στα 37 της, προτού οδηγήσει το Εργατικό κόμμα σε εκλογικό θρίαμβο και στην απόλυτη πλειοψηφία στο νεοζηλανδικό κοινοβούλιο τρία χρόνια αργότερα.

Όμως τελευταία βλέπει τη δημοτικότητά της και αυτήν του κόμματός της να πέφτει στις δημοσκοπήσεις, ενώ οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν αργότερα φέτος. Σήμερα, έκανε γνωστό πως θα οργανωθούν την 14η Οκτωβρίου.

Από τις νεότερες επικεφαλής κυβέρνησης στον κόσμο, μόλις η δεύτερη που έγινε μητέρα ενώ βρισκόταν στην εξουσία, έκανε την απρόσμενη για πολλούς ανακοίνωση στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου το 2023.

Στην πρώτη της δημόσια εμφάνιση αφότου το κοινοβούλιο άρχισε τις διακοπές του καλοκαιριού του θερινού ημισφαιρίου, διάρκειας ενός μήνα, η κυρία Αρντέρν εξήγησε πως έτρεφε την ελπίδα πως θα αξιοποιούσε την παύση αυτή για να βρει την ενέργεια που χρειαζόταν για να συνεχίσει να κυβερνά. «Αλλά δεν ήμουν σε θέση να το κάνω», πρόσθεσε.

Διευκρίνισε πως ως τις εκλογές του Οκτωβρίου, θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της στο κοινοβούλιο.

Τόνισε πως δεν αποχωρεί επειδή «πιστεύω πως δεν μπορούμε να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές, αλλά επειδή πιστεύω πως μπορούμε, και πως θα το κάνουμε».

Jacinda Ardern resigns as prime minister of New Zealand in shock announcement

Οι Εργατικοί θα ψηφίσουν για να αναδείξουν τον νέο ή τη νέα ηγέτη τους ως την Κυριακή. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Άρντερν και υπουργός Οικονομικών, Γκραντ Ρόμπερτσον, γνωστοποίησε παράλληλα πως δεν θα είναι υποψήφιος για τη διαδοχή της.

Η απερχόμενη πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κανένας κρυφός λόγος πίσω από την αποχώρησή της.

«Άνθρωπος είμαι. Δίνουμε όσα μπορούμε για όσο μπορούμε, και μετά είναι καιρός. Και για μένα, είναι καιρός» σημείωσε. «Το ότι έγινα πρωθυπουργός είναι η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου και θέλω να ευχαριστήσω τους Νεοζηλανδούς για το προνόμιο που μου έδωσαν να κυβερνήσω τη χώρα για πεντέμισι χρόνια» συνέχισε. Όμως μαζί με «το προνόμιο έρχεται η ευθύνη, συμπεριλαμβανομένης της ευθύνης να ξέρεις πότε είσαι πρόσωπο κατάλληλο για να κυβερνήσεις και πότε δεν είσαι».

Πέρα από τις κρίσεις των ακινήτων, της παιδικής φτώχειας, της κλιματικής αλλαγής, η απερχόμενη πρωθυπουργός χρειάστηκε να αντιμετωπίσει την πολύνεκρη τρομοκρατική ενέργεια στην Κράιστσερτς, την έκρηξη ηφαιστείου, την πανδημία του νέου κορονοϊού, τη συνεπακόλουθη οικονομική κρίση. Η εξουσία είχε «μεγάλο» προσωπικό κόστος, παραδέχθηκε. «Ξέρω τι χρειάζεται αυτή η δουλειά, και ξέρω πως δεν έχω πλέον αρκετό καύσιμο στο ντεπόζιτο για την κάνω σωστά. Είναι τόσο απλό».

«Όσο για την περίοδο που άσκησα την εξουσία, ελπίζω πως θα αφήσω τους Νεοζηλανδούς με την πεποίθηση πως μπορείς να έχεις ευγένεια αλλά και δύναμη, συμπόνια αλλά και αποφασιστικότητα, αισιοδοξία αλλά και απόλυτη συγκέντρωση. Ότι μπορείς να είσαι ένα ξεχωριστό είδος ηγέτη: το δικό σου».

Ποια είναι η Τζασίντα Άρντερν

Η Τζασίντα γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1980 στο Χάμιλτον της Νέας Ζηλανδίας, μια μικρή πόλη κοντά στην περιοχή όπου γυρίστηκε η τριλογία του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών». Η ίδια μάλιστα, σε συνέντευξή της, έχει παραδεχθεί πως έκανε οντισιόν για να συμμετάσχει ως κομπάρσος στην ταινία, αλλά «δεν έχουν όλοι ταλέντο» ανέφερε με χιούμορ.

Ο πατέρας της ήταν αστυνομικός, ενώ η μητέρα της απασχολούνταν σε υπηρεσία σχολικού εφοδιασμού.

Στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής της, η Τζασίντα εργάστηκε και ως DJ σε αρκετά νυχτερινά κέντρα της Νέας Ζηλανδίας. Μάλιστα, το 2014 έπαιξε μουσική στο Laneway Music Festival στο Όκλαντ.

Η οικογένειά της ήταν βαθιά θρησκευόμενη (Μορμόνοι), ωστόσο η Τζασίντα περίπου στα 20 της αποφάσισε να εγκαταλείψει την εκκλησία, την οποία χαρακτήρισε ομοφοβική.

Στα 18 της, μυήθηκε στην πολιτική από τη θεία της, Μαρί, και έγινε μέλος του Εργατικού Κόμματος.

Στο παρελθόν έχει δηλώσει πως το γεγονός ότι μεγάλωσε στο Χάμιλτον της Νέας Ζηλανδίας και έβλεπε «ξυπόλητα παιδιά χωρίς να έχουν να φάνε μεσημεριανό» την ενέπνευσε να εισέλθει στην πολιτική. Γι' αυτό και η πάταξη της ανισότητας έγινε κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής της εκστρατείας.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 2001, πήρε πτυχίο Επικοινωνίας από το Πανεπιστήμιο του Γουαϊκάτο και ξεκίνησε αμέσως να εργάζεται στο γραφείο της τότε πρωθυπουργού Ελεν Κλαρκ, πολιτικό πρότυπο για την Τζασίντα.

How the world fell in love with Jacinda Ardern

Μάλιστα, αρκετά χρόνια αργότερα, σε μεταξύ τους συνομιλία η Άρντερν είχε παραδεχθεί πως «το φύλο δεν ήταν ποτέ εμπόδιο για εμένα… και αυτό οφείλεται σε εσένα, Έλεν». Τότε η Κλαρκ της είχε απαντήσει πως θα εμπνεύσει και εκείνη μια γενιά νέων ατρόμητων γυναικών. «Θα υπάρξει μια νέα γενιά γυναικών που θα λένε "η Τζασίντα το έκανε"».

Το 2008, σε ηλικία 28 ετών, η Άρντερν εξελέγη βουλευτής του Εργατικού Κόμματος και το 2017, μόλις τρεις μήνες πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, η 37χρονη τότε Τζασίντα ορίστηκε πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος. Η συνέχεια έμελλε να της χαρίσει πολλές διακρίσεις. Ειδικότερα, έγινε η τρίτη γυναίκα που κατέκτησε το ανώτατο πολιτικό αξίωμα στη Νέα Ζηλανδία, ενώ είναι η νεαρότερη ηγέτης χώρας παγκοσμίως. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της έφερε στον κόσμο τη Νέβε.

Η Τζασίντα Άρντερν έχει θεωρηθεί από πολλούς η θηλυκή εκδοχή του Τζάστιν Τριντό, πρωθυπουργού του Καναδά, καθώς και οι δύο αρχηγοί κρατών συμπεριλαμβάνονται στους προοδευτικούς πολιτικούς του δημοκρατικού κέντρου.

Η πρωθυπουργός που διέκοψε «live» για να κοιμίσει την κόρη της

Η Τζασίντα Άρντερν, Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, διέκοψε στο παρελθόν την online συνομιλία της περί της διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα καθώς η 3χρονη κόρη της, Νέβε, εμφανίστηκε ξαφνικά, έχοντας αυπνίες.

Η Πρωθυπουργός μιλούσε σχετικά με την αλλαγή των περιορισμών όταν η Νέβε που ξέφυγε της προσοχής της γυναίκας που την πρόσεχε, επισκέφθηκε το δωμάτιο της μητέρας της, ενώ είχε περάσει η ώρα και θα έπρεπε να βρίσκεται στο κρεβάτι της.

Jacinda Ardern interrupted by daughter Neve during livestream: ‘You're meant to be in bed, darling’

Έπειτα, μιλώντας ξανά στο ακροατήριό της, είπε: «Συγγνώμη από όλους». Ανέφερε πως η μητέρα της ήταν παρούσα και πως θα τη βοηθούσε για να βάλουν τη μικρή Νέβε για ύπνο. Ωστόσο, εκείνη ήταν ασταμάτητη. Εμφανίστηκε και πάλι αργότερα αναγκάζοντας την Πρωθυπουργό να ολοκληρώσει τη διαδικασία. «Συγγνώμη, γλυκιά μου, που παίρνει τόση ώρα», είπε η Άρντερν και εξήγησε στους συνομιλητές της πως θα έπρεπε να σταματήσουν τη ζωντανή μετάδοση.

Η Νέα Ζηλανδία που στις αρχές της πανδημίας αποτέλεσε υπόδειγμα για την αντιμετώπισή της, δεν κατάφερε να καταπολεμήσει την έξαρση του ιδιαιτέρως μολυσματικού παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα που είχε ως επίκεντρο το Ώκλαντ, με αποτέλεσμα η Άρντερν να αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη στρατηγική εξάλειψης του ιού και να στραφεί σε μέτρα που επιτρέπουν στους πολίτες να μάθουν να ζουν με τον Covid-19.

Είχε κόψει τους μισθούς των υπουργών και πρώτα τον δικό της

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν, στο παρελθόν είχε ανακοινώσει και τη μείωση του μισθού της αλλά κι όλων των υπουργών της κατά 20% για ένα εξάμηνο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς όλους τους συμπολίτες της που πλήττονταν οικονομικά από τον κορωνοϊό και το lockdown.

Η Τζασίντα Άρντερν τόνισε ότι είναι σημαντικό οι υψηλά αμειβόμενοι πολιτικοί της χώρας να επιδείξουν «αλληλεγγύη και ηγετική ικανότητα» με τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή της μάχης εναντίον του ιού αλλά και με τους ανθρώπους που πλήττονται τα νοικοκυριά τους. Η περικοπή του 20% στους μισθούς της Άρντερν, των υπουργών της κυβέρνησης και των ανώτατων στελεχών του δημοσίου τίθεται άμεσα σε εφαρμογή για έξι μήνες. Με τη μείωση ο ετήσιος μισθός της Άρντερν πέφτει στα 47.104 δολάρια.

Η ρηξικέλευθη πρόταση για τετραήμερη εργασία

Εκτός των υπόλοιπων που είχε κάνει στη θητεία της, είχε προτείνει στους εργοδότες της χώρας της να εξετάσουν σοβαρά το σενάριο της τετραήμερης εργασίας την εβδομάδα κι άλλες επιλογές ευέλικτης εργασίας προκειμένου να ενισχυθεί ο τουρισμός αλλά και να υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ ζωής και εργασίας για το εργατικό δυναμικό της χώρας.

Σε βίντεο που μεταδόθηκε ζωντανά από το Facebook η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός και επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος έκανε λόγο για μικρότερες σε διάρκεια εβδομάδες εργασίας, περισσότερες δημόσιες αργίες ως ένα μέσο επανεκκίνησης της οικονομίας και τόνωσης του εσωτερικού τουρισμού για τη μετα-κορωνοϊό εποχή που κρατά τα σύνορα πολλών κρατών κλειστά στους τουρίστες από το εξωτερικό.

«Ακούω πολύ κόσμο να τάσσεται υπέρ της τετραήμερης εργασίας την εβδομάδα. Στην τελική αυτή είναι μια απόφαση που θα ληφθεί μεταξύ εργοδοτών-εργαζομένων. Ωστόσο, μάθαμε πολλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είδαμε τα καλά της ευελιξίας που προσφέρει η τηλεργασία χωρίς να επηρεάζει την παραγωγικότητα» είπε η Άρντερν και πρόσθεσε «εγώ θα ενθάρρυνα τους εργοδότες να σκεφτούν την επιλογή της τετραήμερης εργασίας. Να δουν την εν λόγω επιλογή ως κάτι που θα λειτουργούσε στο εργασιακό τους περιβάλλον και σίγουρα θα βοηθούσε τον τουρισμό και την οικονομία της χώρας».

Σημειώνεται ότι στα μέσα Δεκεμβρίου η Τζασίντα Άρντερν είχε πέσει θύμα ανοιχτού μικροφώνου, όταν χαρακτήρισε «αλαζονικό αρχ%δ#» πρόεδρο άλλου κόμματος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ