Κοσμος

Δίκες παρωδία και εκτελέσεις προς παραδειγματισμό καταγγέλλει ο ΟΗΕ για το Ιράν

Με φόντο τις διαδηλώσεις για την Μαχσά Αμινί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διαδηλώσεις στο Ιράν
© Omer Kuscu/ dia images via Getty Images

Ιράν: Εκτελέσεις προς εκφοβισμό διαδηλωτών καταγγέλλει ο ΟΗΕ

Η Τεχεράνη χρησιμοποιεί τις καταδίκες των διαδηλωτών σε θάνατο για να εκφοβίσει τον ιρανικό πληθυσμό και να φιμώσει την διαμαρτυρία, πράγμα που ισοδυναμεί με «κρατική δολοφονία», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Υπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ προσθέτοντας ότι οι εκτελέσεις παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

«Η χρήση των ποινικών διαδικασιών ως όπλου για την τιμωρία των ανθρώπων που ασκούν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους, όπως όσων συμμετέχουν ή οργανώνουν διαδηλώσεις, ορίζεται ως κρατική δολοφονία», καταγγέλλει στην ανακοίνωσή του ο Φόλκερ Τουρκ.

Δύο άνθρωποι απαγχονίσθηκαν από το καθεστώς της Τεχεράνης καταδικασμένοι ότι «σκότωσαν μέλος των δυνάμεων ασφαλείας» κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που συγκλόνισαν το Ιράν τους τελευταίους μήνες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν στην διάθεσή τους τα Ηνωμένα Εθνη, επίκεινται δύο ακόμη εκτελέσεις, του 19χρονου Μοχάμαντ Μπορουγάνι και του 22χρονου Μοχάμαντ Γομπαντλού. Τουλάχιστον άλλοι 17 άνθρωποι έχουν καταδικασθεί σε θάνατο.

Ο Φόλκερ Τουρκ καταγγέλλει επίσης ότι έχει υπάρξει πληθώρα παραβιάσεων των ορθών διαδικασιών και της δίκαιης δίκης, όπως η εφαρμογή αόριστα διατυπωμένων ποινικών κανόνων, άρνηση πρόσβασης σε συνήγορο της επιλογής των κατηγορουμένων, απόσπαση ομολογιών μέσω βασανιστηρίων και άρνηση ουσιαστικού δικαιώματος έφεσης.

«Επαναλαμβάνω για μία ακόμη φορά την έκκλησή μου προς την ιρανική κυβέρνηση να σεβασθεί την ζωή και την φωνή του λαού της, να επιβάλει άμεσα μορατόριουμ στην εκτέλεση της θανατικής ποινής και να θέσει τέλος στις εκτελέσεις», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Υπατος Αρμοστής που καλεί το καθεστώς της Τεχεράνης «να ακούσει τον πόνο του λαού», «να εφαρμόσει τις αναγκαίες δικαιικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις για να εγγυηθεί τον σεβασμό της πολυφωνίας της γνώμης, τα δικαιώματα στην ελευθερία της έκφρασης και της συνάθροισης και τον πλήρη σεβασμό και την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών σε όλους τους τομείς της ζωής»...

Το καθεστώς της Τεχεράνης βρέθηκε από τον Σεπτέμβριο αντιμέτωπο με ένα πρωτοφανές από το 1979 και την σύσταση της Ισλαμικής Δημοκρατίας κύμα λαϊκής διαμαρτυρίας και αμφισβήτησης, που απείλησε την νομιμοποίησή του καλώντας σε ανατροπή της θεοκρατικής ιρανικής ηγεσίας.

Η έναρξη των εκτελέσεων συνέπεσε με την αποκλιμάκωση των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας. Σύμφωνα με ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, οι ιρανικές δικαστικές αρχές επιδιώκουν να εφαρμόσουν νέο νόμο που προβλέπει βαριές ποινές, όπως η εξορία, για «τα άτομα» που παραβιάζουν την υποχρέωση της ισλαμικής μαντήλας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ