Κοσμος

«Παράθυρο» για πρόωρες εκλογές στην Τουρκία

H «μικροαλλαγή» στην ημερομηνία της κάλπης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πιθανό οι τουρκικές εκλογές να γίνουν πριν τον Ιούνιο
Πιθανό οι τουρκικές εκλογές να γίνουν πριν τον Ιούνιο © ERDEM SAHIN

Εκλογές στην Τουρκία - Ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στην κάλπη

Οι εκλογές στην Τουρκία είναι ένα από τα γεγονότα που αναμένεται να απασχολήσουν τον κόσμο το 2023. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει αποφασισμένος να κάνει τα πάντα ώστε να παραμείνει στην εξουσία –ακόμα και πολέμους, όπως αναφέρει το δημοσίευμα στο Politico.

Οι τουρκικές εκλογές είναι προγραμματισμένες τον Ιούνιο, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει αλλαγή της ημερομηνίας κατά την οποία θα στηθούν οι κάλπες.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) δήλωσε σήμερα Δευτέρα (2/1) ότι η παράταξη του Ερντογάν εξετάζει μια «μικροαλλαγή» στην ημερομηνία των εκλογών.

«Θέλουμε να γίνουν οι εκλογές στις 18 Ιουνίου» είπε ο εκπρόσωπος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Και πρόσθεσε: «Όμως επειδή αυτή η ημερομηνία συμπίπτει με την περίοδο των θερινών διακοπών, όταν ο κόσμος ταξιδεύει, σκεφτόμαστε να μεταφέρουμε λίγο νωρίτερα την ημερομηνία».

Οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία είναι προγραμματισμένες για τις 18 Ιουνίου και ο Ερντογάν έχει δηλώσει πολλές φορές το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι θα γίνουν τον Ιούνιο.

Ωστόσο, διεθνείς αναλυτές δεν αποκλείουν μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ερντογάν δύσκολα θα εξασφαλίσει μια ακόμη θητεία στον προεδρικό θώκο.

Η φτώχεια μαστίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού, την ώρα που ο πληθωρισμός «ψαλιδίζει» καθημερινά το εισόδημα σε μεσαία και μικρομεσαία νοικοκυριά.

«Αυτή η αλλαγή ημερομηνίας δεν ισοδυναμεί με πρόωρες εκλογές (…) Δεν υπάρχει ακόμη οριστική απόφαση από την ηγεσία του κόμματος, το εξετάζουμε» ισχυρίστηκε ο Τσελίκ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ