Κοσμος

Πόσο άλλαξε ο κόσμος μας το 2022 σε ένα βίντεο 6 λεπτών

Το timeline του έτους από τον «Guardian»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD
  • UPD
  • 62224-137655.jpg
    Newsroom
  • 1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία, κλιματική κρίση, θάνατος βασίλισσας Ελισάβετ, οικονομική κρίση στη Βρετανία, παραιτήσεις Μπόρις Τζόνσον και Λιζ Τρας, κατάργηση στις ΗΠΑ του δικαιώματος στην άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αιματηρές διαδηλώσεις στο Ιράν μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμινί, ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές.

Ο Guardian ανέβασε στα social media την Ανασκόπηση 2022 για τα γεγονότα που συγκλόνισαν τον κόσμο τη χρονιά που φεύγει.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν ένα από αυτά. Στο βίντεο παρουσιάζονται εικόνες από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Σε μία από αυτές είναι και το «Άντε γ@μ...ε» που είπαν οι Ουκρανοί υπερασπιστές στο Φιδονήσι, όταν οι Ρώσοι τούς ζήτησαν να παραδοθούν τις πρώτες ημέρες του πολέμου.

Η κλιματική κρίση ήταν ένα ακόμη από τα σημαντικά θέματα το 2022. Το κίνημα «Just Stop Oil» βρέθηκε στην πρώτη γραμμή. Ακτιβιστές πέταξαν διάφορα υλικά σε έργα τέχνης θέλοντας να τραβήξουν την προσοχή και να στείλουν το μήνυμά τους για την ανάγκη οι άνθρωποι να αλλάξουν ριζικά συνήθειες, καθώς η κλιματική αλλαγή είναι εδώ.

Η πολιτική κρίση στη Βρετανία δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνεται στην Ανασκόπηση 2022 του Guardian: από τον Μπόρις Τζόνσον, στη Λιζ Τρας και στον Ρίσι Σούνακ. Τρεις πρωθυπουργοί σε μια χρονιά για το Ηνωμένο Βασίλειο που μετά το Brexit έχει βυθιστεί στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Στα highlights της πολιτικής κρίσης στη Βρετανία το partygate με πρωταγωνιστή τον Μπόρις Τζόνσον.

Η κατάκτηση του Μουντιάλ του Κατάρ από την Αργεντινή με μπροστάρη τον Μέσι και το έγκλημα στον Αμαζόνιο με θύμα τον Βρετανό δημοσιογράφο Ντομ Φίλιπς ξεχωρίζουν επίσης στα κομβικά γεγονότα του 2022.

Δειτε περισσοτερα