Κοσμος

ΟΗΕ: Να ανακαλέσουν οι Ταλιμπάν την απαγόρευση εργασίας γυναικών σε ΜΚΟ

Δύο ημέρες μετά την εντολή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα στο Αφγανιστάν περπατά ανάμεσα σε αυτοκίνητα
© EPA / STRINGER

Αφγανιστάν: Η συνάντηση εκπροσώπου του ΟΗΕ με υπηρεσιακό υπουργό των Ταλιμπάν για την απαγόρευση εργασίας των γυναικών σε ΜΚΟ 

Ο υπηρεσιακός διευθυντής της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν ζήτησε από τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομίας της διοίκησης των Ταλιμπάν να ανακαλέσει μία απόφαση απαγόρευσης της εργασίας των γυναικών σε μη κυβερνητικές οργανώσεις (NGOs).

«Εκατομμύρια Αφγανοί χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ η απαγόρευση των περιορισμών είναι σημαντική», ανέφερε σε μία ανακοίνωση της η UNAMA, προσθέτοντας ότι ο υπηρεσιακός διευθυντής της και συντονιστικής ανθρωπιστικών αποστολών, Ραμίζ Αλακμπάροφ, συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομίας, Μοχάμεντ Χανίφ.

Το Υπουργείο του Χανίφ διέταξε το Σάββατο όλες τις τοπικές, αλλά και τις ξένες μη κυβερνητικές οργανώσεις να μην επιτρέψουν στο προσωπικό των γυναικών που απασχολούν να εργαστεί, μέχρι νεοτέρας. Οι εντολές δεν ισχύουν άμεσα για τις υπηρεσίες του ΟΗΕ στη χώρα, αλλά πολλά από τα προγράμματα του διεθνούς οργανισμού υλοποιούνται από μη κυβερνητικές οργανώσεις που επηρεάζονται από την εφαρμογή της απαγόρευσης.

Αφγανιστάν: Κλείνουν ΜΚΟ μετά την απαγόρευση εργασίας γυναικών

Τρεις ξένες μη κυβερνητικές οργανώσεις ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τη δραστηριότητά τους στο Αφγανιστάν, μετά την απόφαση των Ταλιμπάν να απαγορεύσουν στις γυναίκες να εργάζονται σε τοπικές και διεθνείς ΜΚΟ.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους, η Save the Children, το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και η CARE International ανέφεραν σήμερα το απόγευμα ότι σταματούν τη δράση τους στο Αφγανιστάν εν αναμονή «διευκρινίσεων» σχετικά με την απόφαση που έλαβαν οι Ταλιμπάν. «Αναστέλλουμε τα προγράμματά μας, ζητώντας άνδρες και γυναίκες να μπορούν να συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο την παροχή βοήθειας ώστε να σώσουμε ζωές στο Αφγανιστάν», εξήγησαν.

Λίγο νωρίτερα, η διεθνής οργάνωση αρωγής AfghanAid ανακοίνωσε επίσης ότι διακόπτει τη δραστηριότητά της και είναι σε διαβουλεύσεις με άλλες ΜΚΟ.  Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη και άλλες οργανώσεις, πάνω από το 50% των 38 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια για να βγάλει τον σκληρό χειμώνα.

Δεκάδες οργανώσεις δραστηριοποιούνται σε απομονωμένες περιοχές του Αφγανιστάν και πολλοί από τους εργαζομένους τους είναι γυναίκες. «Είμαστε 15 άτομα στην οικογένειά μου και εγώ είμαι το μοναδικό στήριγμα, αν χάσω τη δουλειά μου η οικογένειά μου θα πεθάνει από την πείνα», είπε μια 24χρονη που εργάζεται σε μια ΜΚΟ στην Καμπούλ. «Ενώ εσείς (σ.σ. στη Δύση) γιορτάζετε την Πρωτοχρονιά, το Αφγανιστάν μετατράπηκε σε κόλαση για τις γυναίκες», πρόσθεσε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ