Κοσμος

O Πούτιν δηλώνει έτοιμος για «συμφωνίες»

Xθες τόνιζε ότι θα συνεχίσει τα χτυπήματα στην Ουκρανία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Πούτιν ζητά να αναγνωριστούν οι προσαρτήσεις για να διαπραγματευτεί
© KONSTANTIN ZAVRAZHIN / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Ρωσία: Η Μόσχα είναι έτοιμη για συμφωνίες σχετικά με την Ουκρανία, αλλά οι εταίροι εξαπάτησαν στο παρελθόν τη Ρωσία, δηλώνει ο πρόεδρος Πούτιν

Μια μέρα αφότου δήλωνε ότι τα χτυπήματα στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας θα συνεχιστούν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε σήμερα ότι η Ρωσία πιθανότατα θα πρέπει στο μέλλον να καταλήξει σε συμφωνίες αναφορικά με την Ουκρανία.

Ο Πούτιν ανέφερε ότι η Γερμανία και η Γαλλία –που μεσολάβησαν για συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ μεταξύ της Ουκρανίας και των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία το 2014 και το 2015– πρόδωσαν τη Ρωσία και τώρα χορηγούν όπλα στην Ουκρανία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιτέθηκε συγκεκριμένα στη Γαλλία και στη Γερμανία, που είχαν πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις για τις συμφωνίες του Μινσκ για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσόφωνων αυτονομιστών και Ουκρανών προ ετών, αλλά τώρα στέλνουν οπλικά συστήματα στην Ουκρανία και προφανώς αυτό δεν αρέσει καθόλου στη Μόσχα. 

Αναγνωρίζει ωστόσο, και εκείνος όπως και πολλοί Δυτικοί, ότι για να μπορέσουν να επιτευχθούν συμφωνίες το προσεχές διάστημα, θα πρέπει να συμφωνηθούν και οι εγγυήσεις ασφαλείας που θα τις  συνοδεύουν.

Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία δεν έχει εντολή να εξαπολύσει ένα πρώτο προληπτικό πυρηνικό πλήγμα, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, αλλά ότι τα ρωσικά προηγμένα υπερηχητικά όπλα θα διασφαλίσουν ότι η Ρωσία θα μπορεί να απαντήσει σθεναρά αν δεχτεί ποτέ επίθεση.

Αναφορικά με αυτές τις εγγυήσεις ασφαλείας ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει χάσμα μεταξύ όλων των άμεσα και έμμεσα εμπλεκομένων μερών.

Αναφερόμενος ειδικότερα στις ΗΠΑ, ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι γίνονται επαφές ανάμεσα στις υπηρεσίες των δύο χωρών, που θα συνεχιστύν. Ο ίδιος εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι, έπειτα από την ανταλλαγή της Μπρίτνεϊ Γκράινερ με τον Βίκτορ Μπουτ, θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλες ανταλλαγές αιχμαλώτων μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ