Κοσμος

ISIS: Ο ηγέτης του ανατινάχθηκε όταν περικυκλώθηκε από άνδρες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού

Πού εντοπίστηκε μαζί με άλλη ηγετική φυσιογνωμία της οργάνωσης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΗΠΑ: Ο ηγέτης του ΙΚ στη Συρία σκοτώθηκε σε αμερικανική επιδρομή
Ισλαμικό Κράτος Συρία © ΕPA Pool

ISIS: Πώς σκοτώθηκε ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους - Τι αναφέρει ρεπορτάζ του Ρόιτερς - Η ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού

Ο ηγέτης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS), ο Αμπού αλ Χασάν αλ Χασέμι αλ Κουράισι, ο οποίος σκοτώθηκε στα μέσα Οκτωβρίου στη Συρία, ανατινάχθηκε όταν μαζί με υπασπιστές του περικυκλώθηκαν από τοπικούς μαχητές στην πόλη Τζασέμ, όπως είπαν στο Ρόιτερς μαχητές που ενεπλάκησαν στις συγκρούσεις.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι ο αλ Κουράισι σκοτώθηκε σε επιχείρηση που πραγματοποίησε ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA) στην επαρχία Ντερά στα βορειοδυτικά της χώρας.

Η επαρχία πέρασε στον έλεγχο του συριακού στρατού έπειτα από τις συμφωνίες συμφιλίωσης με τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας το 2018 που επέστρεψαν τον έλεγχο της νότιας Συρίας στη Δαμασκό.

Πού εντοπίστηκαν οι ηγετικές φυσιογνωμίες του ISIS

Ο Κουράισι και οι υπασπιστές του εντοπίστηκαν μέσα σε κρυψώνα σπιτιού, σύμφωνα με τις πηγές, στις οποίες περιλαμβάνονται μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και συγγενείς συντρόφων του που σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις καθώς και κάτοικοι της Τζασέμ. 

«Ο αρχηγός και ένας σύντροφός του ανατινάχθηκαν με ζώνες με εκρηκτικά αφότου οι μαχητές μας κατάφεραν να εισβάλουν στο κρησφύγετό τους», είπε ο Σαλέμ αλ Χοράνι, ένας κάτοικος της Τζασέμ και πρώην μαχητής, ο οποίος συμμετείχε στην πολιορκία των τριών σπιτιών όπου ανακαλύφθηκε ο πυρήνας του ΙΚ.

Ο FSA λάμβανε υποστήριξη από τη Δύση και από τα κράτη του Κόλπου μέχρι που την απέσυραν το 2018, αλλά οι μαχητές του παρέμειναν στην περιοχή μετά τις συμφωνίες συμφιλίωσης βάσει των οποίων παρέδωσαν τον βαρύ οπλισμό τους αλλά τους επιτράπηκε να κρατήσουν τον ελαφρύ.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει επιλέξει για νέο του ηγέτη τον Αμπού αλ Χουσέιν αλ Χουσεΐνι αλ Κουράισι, είπε ένας εκπρόσωπος της οργάνωσης και πρόσθεσε ότι ο Κουράισι σκοτώθηκε «πολεμώντας εχθρούς του Θεού» χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Η πορεία του ISIS ως σήμερα

Το Ισλαμικό Κράτος αναδείχτηκε μέσα από το χάος του εμφυλίου πολέμου στο γειτονικό Ιράκ και κατέλαβε τεράστιες εκτάσεις του Ιράκ και της Συρίας το 2014.

Ο πρώην χαλίφης του, ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, κήρυξε ισλαμικό χαλιφάτο από ένα τζαμί στη Μοσούλη του βόρειου Ιράκ εκείνο το έτος και αυτοανακηρύχθηκε χαλίφης όλων των μουσουλμάνων.

Η βάναυση κυριαρχία του Ισλαμικού Κράτους, κατά την οποία σκότωσε και εκτέλεσε χιλιάδες ανθρώπους στο όνομα της στενής ερμηνείας του ισλάμ, έλαβε τέλος στη Μοσούλη όταν οι ιρακινές και διεθνείς δυνάμεις νίκησαν την ομάδα εκεί το 2017.

Οι εναπομείναντες χιλιάδες μαχητές του έχουν κρυφτεί τα τελευταία χρόνια ως επί το πλείστον σε απομακρυσμένες περιοχές, αλλά εξακολουθούν να είναι σε θέση να πραγματοποιούν σημαντικές επιθέσεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ