Κοσμος

Οι Κούρδοι αναστέλλουν τη μάχη κατά του ISIS λόγω τουρκικών επιθέσεων

Ως γνωστόν οι δυνάμεις τους έπαιξαν βασικό ρόλο στην αναχαίτιση του Ισλαμικού Κράτους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συρία: Οι Κούρδοι σταματούν τις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών λόγω επικείμενης τουρκικής επίθεσης
Θυλάκιο του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία © ΕPA/Azi Rehma

Συρία: Οι Κούρδοι σταματούν τις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών λόγω επικείμενης τουρκικής επίθεσης

Με την Ουάσιγκτον να προειδοποιεί την Άγκυρα να μην ξεκινήσει χερσαία επίθεση στη Συρία, η υποστηριζόμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες –πολιτοφυλακή των Κούρδων– «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF), ανακοίνωσε ότι τα τουρκικά πυρά υποχρεώνουν σε πάυση των επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, oi Kούρδοι της Συρίας σταμάτησαν όλες τις κοινές επιχειρήσεις με τον συνασπισμό που τελεί υπό αμερικανική διοίκηση και βοήθησε στην ήττα των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η αντιμετώπιση μιας νέας τουρκικής εισβολής θα εκτρέψει τους πόρους από την περιφρούρηση μιας φυλακής που κρατά μαχητές του ISIS ή τη στόχευση θυλάκων του ISIS που εξακολουθούν να πραγματοποιούν επιθέσεις στη Συρία.
 
Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν την Τουρκία ότι διακυβεύεται η ασφάλεια των αμερικανικών στρατευμάτων και οι προσπάθειες περιορισμού του Ισλαμικού Κράτους, ενώ ήδη η Τουρκία έχει εξαπολύσει σφοδρούς βομβαρδισμούς για να απωθήσει τις κουρδικές δυνάμεις από τα νότια σύνορά της.

«Είμαστε ανήσυχοι για μια πιθανή τουρκική χερσαία επιχείρηση στη Συρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ, ενώ αναμένεται νέα επικοινωνία του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.

Η Τουρκία είναι μέλος του συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά χαρακτηρίζει τους Κούρδους του SDF ως τρομοκρατική οργάνωση συνδεδεμένη με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Η Άγκυρα κατηγόρησε τους SDF ότι βρίσκεται πίσω από την έκρηξη βόμβας της 13ης Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη. Το SDF επιμένει ότι δεν αποτελεί απειλή για την Τουρκία και επιδιώκει διάλογο για να αποτρέψει την επέκταση της σύγκρουσης.

Την ίδια ώρα η Ρωσία ενισχύει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στην περιοχή της βόρειας Συρίας που ελέγχεται από Κούρδους μαχητές και κυβερνητικά στρατεύματα, προειδοποιώντας ότι την Τουρκία να αποτρέψει την κλιμάκωση.

Κάτοικοι του Ταλ Ριφάατ, θύλακα που ελέγχεται από τους Κούρδους βόρεια του Χαλεπίου, είπαν στο γαλλικό Πρακτορείο ότι οι ενισχύσεις των ρωσικών στρατευμάτων έφτασαν στην πόλη που βρίσκεται 15 χιλιόμετρα (εννέα μίλια) νότια των συνόρων με την Τουρκία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ