Κοσμος

Μενέντεζ κατά Τουρκίας για τις επιθέσεις σε Συρία: «Αυτές δεν είναι ενέργειες συμμάχου»

«Υπονομεύει τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους» λέει ο γερουσιαστής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Αυτές δεν είναι ενέργειες συμμάχου»: Μενέντεζ κατά Τουρκίας για τις επιθέσεις σε Συρία - Ιράκ
Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ © ΕPA

Ρόμπερτ Μενέντεζ κατά Τουρκίας για τις επιθέσεις στην Συρία

Κατά της Άγκυρας καταφέρεται ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ για τις επιθέσεις της σε Συρία και Ιράκ. «Αυτές δεν είναι ενέργειες συμμάχου» δηλώνει χαρακτηριστικά στο tweet του ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ. 

Ο Μενέντεζ προειδοποιεί ότι οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις που αποφάσισε ο Ταγίπ Ερντογάν απειλούν να υπονομεύσουν τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. 

«Οι αεροπορικές επιδρομές της Τουρκίας στο Ιράκ και τη Συρία, συμπεριλαμβανομένων κατά των δυνάμεων εταίρων των ΗΠΑ στις SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις), έχουν ήδη σκοτώσει αμάχους και καταστρέψει κρίσιμες αστικές υποδομές ενώ απειλούν να υπονομεύσουν τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. Αυτές δεν είναι ενέργειες συμμάχου» αναφέρει χαρακτηριστικά στο tweet του ο γερουσιαστής παραθέτοντα δημοσίευμα των NYT που κάνει λόγο για δεκάδες νεκρούς από τις τουρκικές επιθέσεις σε Κούρδους.

Συρία: Τουρκικός βομβαρδισμός έθεσε σε κίνδυνο αμερικανικές δυνάμεις

Ένας βομβαρδισμός από τουρκικό drone εναντίον μιας κοινής βάσης κουρδικών δυνάμεων και του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού στη βορειοανατολική Συρία έθεσε σε κίνδυνο Αμερικανούς στρατιώτες, ανέφερε σήμερα το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή, CENTCOM («κεντρική διοίκηση»). Ο τουρκικός στρατός εξαπολύει από την Κυριακή αεροπορικές επιδρομές εναντίον Κούρδων μαχητών στη Συρία.

Χθες Τρίτη, ένα τουρκικό drone βομβάρδισε μια κοινή βάση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF, όπου κυριαρχούν Κούρδοι μαχητές) και του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, σκοτώνοντας δύο Κούρδους μαχητές.

Η CENTCOM είχε αρχικά ισχυριστεί ότι οι δυνάμεις της «δεν κινδύνευσαν» από αυτή την επιδρομή αυτή, διευκρινίζοντας ότι «τα πλησιέστερα πλήγματα έγιναν τουλάχιστον 20 έως 30 χλμ» μακριά από την περιοχή όπου βρίσκονταν Αμερικανοί στρατιώτες. Ωστόσο, σε ένα email που έστειλε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο, η CENTCOM τόνισε ότι «έλαβε πρόσθετες πληροφορίες ότι οι δυνάμεις και το προσωπικό της κινδύνευσαν».

Με στήριξη από τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, οι SDF πρωτοστάτησαν στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) που εκδιώχθηκε από τα προπύργια του στη Συρία το 2019.

Εκατοντάδες στρατιώτες από τον διεθνή συνασπισμό, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών, εξακολουθούν να αναπτύσσονται σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των Κούρδων στη βόρεια Συρία, μια χώρα κατακερματισμένη από τον πόλεμο που μαίνεται από το 2011.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ