Κοσμος

Οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται πως εξάλειψαν κρησφύγετο του ISIS στην Καμπούλ

Αμοιβαίο μίσος μεταξύ των δύο εξτρεμιστικών οργανώσεων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
taliban_8.jpg
Ταλιμπάν © EPA

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν λένε πως εξάλειψαν κρησφύγετο του ΙΚ στην Καμπούλ - Η πρόκληση «ασφαλείας» στην πρωτεύουσα της χώρας

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε νυχτερινή επιχείρηση των Ταλιμπάν εναντίον αυτού που χαρακτήρισαν κρησφύγετο του ISIS σε βόρειο τμήμα της αφγανικής πρωτεύουσας, της Καμπούλ, ανακοίνωσε το καθεστώς των φονταμενταλιστών χθες Κυριακή.

Κάτοικοι στη Χαϊρχάνα, συνοικία όπου ζουν κυρίως μειονοτικοί Τατζίκοι, έκαναν λόγο για εκρήξεις και σφοδρά πυρά για ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς Κυριακή.

Σε ανακοίνωσή της, η υπηρεσία πληροφοριών των Ταλιμπάν ανέφερε πως διεξήχθη ειδική επιχείρηση σε κρησφύγετο «Χαουαρίτζ» σε σπίτι.

Το καθεστώς γενικά χρησιμοποιεί τον όρο αυτόν όταν αναφέρεται σε φερόμενους ως οπαδούς ή μέλη του ΙΚ.

Παρότι το Ισλαμικό Κράτος είναι επίσης σουνιτική εξτρεμιστική οργάνωση, η σχέση του με τους Ταλιμπάν, που ανέκτησαν την εξουσία στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021, χαρακτηρίζεται από το αμοιβαίο μίσος.

Κατά την ανακοίνωση της υπηρεσίας πληροφοριών των Ταλιμπάν, οι πέντε άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους ενέχονταν σε μικρές βομβιστικές ενέργειες και απεργάζονταν νέα, μεγαλύτερης κλίμακας επίθεση.

Μολονότι το καθεστώς διαβεβαιώνει πως έχει συντρίψει την τζιχαντιστική οργάνωση κι ότι έχει συλλάβει ή εξοντώσει δεκάδες μέλη της, αναλυτές επισημαίνουν πως το ΙΚ εξακολουθεί να εγείρει τη σημαντικότερη πρόκληση ως προς την ασφάλεια για το Αφγανιστάν.

Αν και ο αριθμός των επιθέσεων έχει μειωθεί στη χώρα τον τελευταίο χρόνο, παραμένουν συχνές κι ενίοτε έχουν ιδιαίτερα βαρύ απολογισμό θυμάτων. Αρκετές σημειώθηκαν τον Αύγουστο, ενώ σειρά κυρίως βομβιστικών ενεργειών έπληξε το Αφγανιστάν στα τέλη του Μαΐου, με δεκάδες νεκρούς, όπως και τον Απρίλιο, τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού. Για τις περισσότερες την ευθύνη ανέλαβε το ΙΚ, που βάζει πάνω απ’ όλα στο στόχαστρο μέλη σιιτικών μειονοτήτων (σούφι, σιχ...) και τους Ταλιμπάν.

Τουλάχιστον 53 άνθρωποι, κυρίως ανήλικες μαθήτριες και φοιτήτριες, σκοτώθηκαν και άλλοι εκατό και πλέον τραυματίστηκαν στην επίθεση εναντίον εκπαιδευτικής εγκατάστασης, σε συνοικία της πρωτεύουσας Καμπούλ όπου ζουν σιίτες και μέλη της μειονότητας των Χαζάρων, την 30ή Σεπτεμβρίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ