Κοσμος

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Ο μίστερ crypto απολογήθηκε δημοσίως για την κατάρρευση της FTX

«Δεν ήθελα να διαπράξω απάτη, δεν έχω χρήματα»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, η ιλιγγιώδης πτώση του «βασιλιά» των crypto
Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ © Τwitter

Κρυπτονομίσματα: Η απολογία του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ

Ο άλλοτε δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας του crypto, ο οποίος είναι αντιμέτωπος όχι μόνο με την πλήρη κατάρρευση της αυτοκρατορίας του και την απώλεια της περιουσία του, αλλά και με υποψίες περί απάτης δήλωσε στους New York Times ότι είχε έναν «κακό μήνα» και δεν του είχαν απομείνει σχεδόν καθόλου χρήματα.

Το παγκόσμιο ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης, που κάποια στιγμή είχε αποτιμηθεί στα 32 δισ. δολάρια (26,5 δισ. λίρες), κατέρρευσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Πολλοί επενδυτές δεν μπόρεσαν να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από την πτωχευμένη πλέον πλατφόρμα.

Ο Μπάνκμαν-Φριντ δήλωσε επίσης ότι οι δικηγόροι του τον είχαν συμβουλεύσει να μην μιλήσει δημοσίως, αλλά εκείνος αγνόησε τις συμβουλές τους. Αρνήθηκε ότι ο ίδιος είχε μετακινήσει προσωπικά χρήματα από την FTX - λέγοντας ότι τώρα δεν έχει «σχεδόν τίποτα». 

Μιλώντας από τις Μπαχάμες, είπε ότι του είχε απομείνει μία πιστωτική κάρτα στην οποία υπήρχαν περίπου 100.000 δολάρια. Στη συνέντευξη είπε ότι δεν είχε παραπλανήσει σκόπιμα τους επενδυτές.

«Δεν προσπάθησα ποτέ να διαπράξω απάτη», είπε. Ωστόσο, ερωτηθείς αρκετές φορές σχετικά με τις λεπτομέρειες των κινήσεων χρημάτων μεταξύ της FTX και άλλων οντοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας συναλλαγών που του ανήκε, της Alameda Research, κατά καιρούς φάνηκε πρόχειρος στις λεπτομέρειες.

FTX: Τι ανέφεραν οι λογιστές 

Το FTX και οι λογιστές του έχουν εντοπίσει 216 τραπεζικούς λογαριασμούς σε 36 τράπεζες με θετικούς ισολογισμούς παγκοσμίως. Τα υπόλοιπα μετρητών σε όλες τις οντότητες ανήλθαν συνολικά σε περίπου 564 εκατομμύρια δολάρια, με τα 265,6 εκατομμύρια δολάρια από αυτά να βρίσκονται στην φύλαξη του LedgerX σε περιορισμένη βάση.

Οι τραπεζικοί λογαριασμοί του FTX αντικατοπτρίζουν την παγκόσμια επιρροή της αυτοκρατορίας των κρυπτονομισμάτων. Ιδρύματα στην Κύπρο, το Ντουμπάι, την Ιαπωνία και τη Γερμανία κατείχαν ένα ευρύ φάσμα παγκόσμιων νομισμάτων. Οι θυγατρικές του FTX είχαν περισσότερους από δώδεκα λογαριασμούς στην Signature Bank, ένα αμερικανικό ίδρυμα που έκανε δυναμική διείσδυση στην εξυπηρέτηση πελατών κρυπτονομισμάτων το 2021. Με εξαίρεση ένα λογαριασμό της Bank of America για το Blockfolio, μεγάλες αμερικανικές τράπεζες δεν περιλαμβάνονται στη λίστα. Το Blockfolio εξαγοράστηκε από την FTX το καλοκαίρι του 2020.

FTX: Το χρονικό της κατάρρευσης

Η FTX, ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων του κόσμου, κατέρρευσε και χρειάστηκε να διασωθεί από τον μεγάλο του αντίπαλο, το Binance. Όμως αφότου η συμφωνία διάσωσης από την Binance ναυάγησε, υπό τον φόβο της «μαύρης τρύπας» του FTX, η βιομηχανία του crypto βρέθηκε πλέον μπροστά στη δική της Lehman Brothers.

Ο ιδρυτής του FTX, Σαμ Mπανκμαν-Φριντ, προειδοποίησε ότι η εταιρεία έχει «μαύρη τρύπα» 8 δισ. δολαρίων, καθώς προσπαθεί απελπισμένα να αντλήσει 4 δισ. δολάρια σε κεφάλαια διάσωσης από επενδυτές. Όμως, η διαφαινόμενη χρεοκοπία του χρηματιστηρίου απειλεί ολόκληρη τη βιομηχανία, όπως συνέβη το 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Η πλατφόρμα συναλλαγών κρυπτογράφησης είχε αγωνιστεί να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια για να αποφύγει την πτώχευση, καθώς οι έμποροι έσπευσαν να αποσύρουν 6 δισ. δολ. από την πλατφόρμα σε μόλις 72 ώρες και το ανταγωνιστικό ανταλλακτήριο Binance εγκατέλειψε μια προτεινόμενη συμφωνία διάσωσης την περασμένη εβδομάδα.

Η FTX, η συνεργαζόμενη με αυτήν εταιρεία συναλλαγών κρυπτογράφησης Alameda Research και περίπου 130 άλλες εταιρείες της έχουν κινήσει εκούσια διαδικασία πτώχευσης βάσει του Κεφαλαίου 11 στο Ντέλαγουερ, ανέφερε η FTX την Παρασκευή σε δήλωσή της στο Twitter.

Σε ένα επόμενο tweet, η FTX δήλωσε ότι οι θυγατρικές LedgerX LLC, FTX Digital Markets, FTX Australia Pte Ltd, FTX Capital Markets, Embed Financial Technologies και Embed Clearing δεν περιλαμβάνονται στις αιτήσεις του κεφαλαίου 11.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ