Κοσμος

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, η ιλιγγιώδης πτώση του «βασιλιά» των crypto

Ο άνθρωπος που κοιμόταν στα γραφεία της FTX

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαμ Μπάνκμαν Φριντ
Ο Σαμ Μπάνκμαν Φριντ © Twitter

Σαμ Μπάνκμαν Φριντ: Η ιστορία του «Βασιλιά» των κρυπτονομισμάτων. Η κατάρρευση της FTX και η αγορά των crypto.

O Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, ο 30χρονος enterpreneur, που ίδρυσε την FTX, ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, έχασε 16 δισ. δολάρια μέσα σε μερικές ημέρες. Κάποτε όπως αναφέρει η WSJ, ο λεγόμενος και «SBF,» έβλεπε προσωπικότητες όπως ο Μπιλ Κλίντον, ο Τομ Μπρέιντι και η Κέιτι Πέρι, να τρέχουν στις Μπαχάμες (την έδρα της FTX) για να εμφανιστούν στο πλευρό του σε συνέδρια που προωθούσαν το όραμά του για τον ψηφιακό χρηματοοικονομικό κόσμο.

Με αξία που έφτασε τα 26 δισ. δολάρια και μέχρι πριν μερικές ημέρες ήταν στα 16 δισ., ο Μπάνκμαν-Φριντ και η εταιρεία του, η FTX, θα μείνουν ως ένα από τα μεγαλύτερα «κανόνια» στην ιστορία, αφού πλέον κήρυξε πτώχευση, ενώ ο ίδιος παραιτήθηκε και από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Σε τηλεδιάσκεψη με τους επενδυτές του, ο Mπάνκμαν-Φριντ τους ενημέρωσε ότι το χρηματιστήριό του έχει έλλειμμα έως και 8 δισ. δολαρίων και ότι θα χρειαζόταν 4 δισ. δολάρια για να μην χρεοκοπήσει. «Τα θαλάσσωσα», ομολόγησε στους επενδυτές, σύμφωνα με το Bloomberg και τους είπε ότι θα ήταν «απίστευτα ευγνώμων» εάν μπορούσαν να βοηθήσουν, καθώς η εταιρεία προσπαθούσε να αντλήσει κεφάλαια διάσωσης μέσω έκδοσης ομολόγων, μετοχών ή συνδυασμού των δύο. Σήμερα, ο Bankman-Fried ανακοίνωσε ότι παραιτείται.

FTX: Το χρονικό της κατάρρευσης

Την Τρίτη, το FTX, ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων του κόσμου, κατέρρευσε και χρειάστηκε να διασωθεί από τον μεγάλο του αντίπαλο, το Binance. Όμως αφότου η συμφωνία διάσωσης από την Binance ναυάγησε, υπό τον φόβο της «μαύρης τρύπας» του FTX, η βιομηχανία του crypto βρίσκεται πλέον μπροστά στη δική της Lehman Brothers.

Ο ιδρυτής του FTX, Σαμ Mπανκμαν-Φριντ, προειδοποίησε ότι η εταιρεία έχει «μαύρη τρύπα» 8 δισ. δολαρίων, καθώς προσπαθεί απελπισμένα να αντλήσει 4 δισ. δολάρια σε κεφάλαια διάσωσης από επενδυτές. Όμως, η διαφαινόμενη χρεοκοπία του χρηματιστηρίου απειλεί ολόκληρη τη βιομηχανία, όπως συνέβη το 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Η πλατφόρμα συναλλαγών κρυπτογράφησης είχε αγωνιστεί να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια για να αποφύγει την πτώχευση, καθώς οι έμποροι έσπευσαν να αποσύρουν 6 δισ. δολ. από την πλατφόρμα σε μόλις 72 ώρες και το ανταγωνιστικό ανταλλακτήριο Binance εγκατέλειψε μια προτεινόμενη συμφωνία διάσωσης την περασμένη εβδομάδα.

Η FTX, η συνεργαζόμενη με αυτήν εταιρεία συναλλαγών κρυπτογράφησης Alameda Research και περίπου 130 άλλες εταιρείες της έχουν κινήσει εκούσια διαδικασία πτώχευσης βάσει του Κεφαλαίου 11 στο Ντέλαγουερ, ανέφερε η FTX την Παρασκευή σε δήλωσή της στο Twitter.

Σε ένα επόμενο tweet, η FTX δήλωσε ότι οι θυγατρικές LedgerX LLC, FTX Digital Markets, FTX Australia Pte Ltd, FTX Capital Markets, Embed Financial Technologies και Embed Clearing δεν περιλαμβάνονται στις αιτήσεις του κεφαλαίου 11.

Τι σημαίνει για την αγορά των crypto η κατάρρευση της FTX

Οι εννέα ημέρες αναταραχής έπληξαν τις ήδη προβληματικές αγορές κρυπτονομισμάτων, στέλνοντας το bitcoin σε χαμηλά δύο ετών. Το Bitcoin έπεσε μετά την ανακοίνωση της FTX και έχει υποχωρήσει κατά 18% αυτόν τον μήνα, στα 16.818 δολάρια το Σάββατο.

Οι μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα και blockchain έχουν υποχωρήσει. Το token FTT της FTX σημείωσε βουτιά 30% την Παρασκευή, με αποτέλεσμα η κατάρρευσή του αυτόν τον μήνα να φτάσει το 91%.

«Τα πράγματα θα συνεχίσουν να σιγοβράζουν μετά τη συντριβή της FTX», δήλωσε ο Alan Wong, διευθυντής λειτουργιών του Hong Kong Digital Asset Exchange.

«Με ένα κενό 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ υποχρεώσεων και περιουσιακών στοιχείων, όταν το FTX χρεοκοπήσει, θα προκαλέσει ένα φαινόμενο ντόμινο, το οποίο θα οδηγήσει σε μια σειρά επενδυτών που σχετίζονται με το FTX να χρεοκοπήσουν ή να αναγκαστούν να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία. Σε μια μη ρευστοποιήσιμη bear market, το γεγονός θα οδηγήσει σε νέο γύρο πτώσης των κρυπτονομισμάτων, καθώς και σε ρευστοποίηση της μόχλευσης».

Ήταν μια απότομη πτώση από την κορυφή για μια εταιρεία που κάποτε ήταν η αγαπημένη της βιομηχανίας κρυπτογράφησης. Η FTX συγκέντρωσε 400 εκατ. δολ. από επενδυτές τον Ιανουάριο, αποτιμώντας την εταιρεία στα 32 δισ. δολ.

Σύμφωνα με ανάλυση της JP Morgan, οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων αντιμετωπίζουν τώρα ένα τσουνάμι από margin calls και χρεοκοπίες. Οι δεσμοί ανάμεσα στο χρηματιστήριο FTX του Bankman-Fried, την εταιρεία trading Alameda Research που είναι επίσης δική του αλλά και την ευρύτερη αγορά του crypto, προκαλούν ανησυχία. Άλλωστε, ο Mπανκμαν-Φριντ εμφανίστηκε ως σωτήρας στο κραχ της αγοράς το καλοκαίρι, όταν παρενέβη για να διασώσει μεγάλα ονόματα του κλάδου που κατέρρευσαν. Έως και πρότινος, πολλοί τον παρομοίαζαν με τον J.P. Morgan ή ακόμα και τον Warren Buffett για τον ρόλο τους στη στήριξη μεγάλων εταιρειών σε περιόδους κρίσεων.

Τώρα, η JP Morgan προειδοποιεί ότι «ο αριθμός των οργανισμών με ισχυρούς ισολογισμούς που μπορούν να διασώσουν εκείνους που έχουν χαμηλά κεφάλαια και υψηλό δανεισμό μειώνεται μέσα στο οικοσύστημα του crypto». Οι ραγδαίες εξελίξεις στην αγορά δημιουργούν μία κρίση εμπιστοσύνης και μειώνει τη διάθεση που έχουν οι ισχυρότερες εταιρείες να διασώσουν όσες κινδυνεύουν, προσθέτουν οι αναλυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος θεωρεί ότι θα χρειαστεί να περάσουν αρκετές εβδομάδες ώσπου να μετριαστεί η αναταραχή στην αγορά του crypto, εκτός και εάν υπάρξει μία συμφωνία για τη διάσωση του FTX σύντομα. Συνεπώς, η JP Morgan υπολογίζει ότι το bitcoin, που ήδη έχει χάσει το 65% της αξίας του φέτος, πέφτοντας κάτω από τα 17.000 δολάρια, θα μπορούσε να πιάσει «πάτο» γύρω στα 13.000 δολάρια.

Ποιος είναι τελικά ο μέχρι πρότινος αποκαλούμενος Γουόρεν Μπάφετ των κρύπτονομισμάτων;

Όπως συμβαίνει με πολλούς από τους κροίσους της σημερινής εποχής, ο Μπανκμαν-Φριντ πλούτισε στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Το παράδοξο είναι ότι ουδέποτε υπήρξε μεγάλος υποστηρικτής του bitcoin. Απλά είδε σε αυτό μία μεγάλη ευκαιρία να επιτύχει τον στόχο του, που είναι να γίνει όσο το δυνατόν πλουσιότερος για να χαρίσει όσο το δυνατόν περισσότερα. 

Μετά την αποφοίτησή του, το 2014, έπιασε δουλειά στο finance, ως trader ETFs στην Jane Street Capital. Από εκείνη τη στιγμή, άρχισε να διοχετεύει ένα μέρος του υψηλού μισθού του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.  «Μπλέχθηκα με το crypto χωρίς να έχω ιδέα τι ήταν το crypto», είχε πει. «Απλά μου φάνηκε ότι μπορούσε να γίνει πολύ trading». 

Έτσι, το 2017 παραιτήθηκε από τη δουλειά του και ίδρυσε την επενδυτική εταιρεία Alameda. Όμως σύντομα αντιλήφθηκε πόσο χαμηλό ήταν το επίπεδο των μεγάλων χρηματιστηρίων κρυπτονομισμάτων. Και έτσι, δημιούργησε το FTX. 

Μέχρι πρόσφατα έκανε μια φαινομενικά απλή ζωή, οδηγώντας ένα Toyota Corolla και, όταν δεν είναι στο γραφείο, μένει σε ένα ρετιρέ, στο πιο πολυτελές θέρετρο στις Μπαχάμες, με άλλους 10 συγκατοίκους. «Πλέον είναι μέρος της εξουσίας που προκαλεί τα προβλήματα, τα οποία λέει ότι θέλει να διορθώσει. Έκανε μεγάλες πολιτικές συνεισφορές και προώθησε την ατζέντα της εταιρείας του στην Ουάσιγκτον. Έως τώρα, είχε δωρίσει λιγότερα σε φιλανθρωπικούς σκοπούς από όσα ξόδεψε για να βάλει το όνομα της FTX στην αρένα των Miami Heat (135 εκατομμύρια δολάρια για 19 χρόνια).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι ήταν επίσης ένας από τους σημαντικότερους δωρητές κρυπτονομισμάτων στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ. Ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος δωρητής του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με την έκθεση CREBACO Global, ο ιδρυτής της FTX φέρεται να έχει ξοδέψει σχεδόν 40 εκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη των Δημοκρατικών.

capture-1375

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ