Κοσμος

Συνελήφθη στις Μπαχάμες ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ ο «μάγος» των Crypto

H εταιρεία του FTX κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, η ιλιγγιώδης πτώση του «βασιλιά» των crypto
Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ © Τwitter

Κρυπτονομίσματα: Συνελήφθη στις Μπαχάμες ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ

Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, ο ιδρυτής του χρεωκοπημένου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, συνελήφθη στις Μπαχάμες τη Δευτέρα, αφού οι εισαγγελείς των ΗΠΑ άσκησαν ποινικές διώξεις εναντίον του, σύμφωνα με ανακοίνωση της τοπικής κυβέρνησης.

Η Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, η οποία ερευνά τον Μπάνκμαν-Φριντ και την κατάρρευση της FTX και της αδελφής της εταιρείας συναλλαγών Alameda, επιβεβαίωσε τη σύλληψή του στο Twitter.

«Νωρίτερα απόψε, οι αρχές των Μπαχάμες συνέλαβαν τον  Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, βάσει σφραγισμένου κατηγορητηρίου που κατέθεσε η SDNY», έγραψε ο εισαγγελέας. 

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της FTX αναμενόταν την Τρίτη να κάνει την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την κατάρρευση του χρεοκοπημένου ανταλλακτηρίου κρύπτο FTX, ενώπιον των Αμερικανών νομοθετών. Είχε ανακοινώσει ότι θα καταθέσει εξ αποστάσεως στην ακρόαση της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών του Κογκρέσου η οποία συνεδριάζει για να εξετάσει την κατάρρευση της εταιρείας

Το παγκόσμιο ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης, που κάποια στιγμή είχε αποτιμηθεί στα 32 δισ. δολάρια (26,5 δισ. λίρες), κατέρρευσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Πολλοί επενδυτές δεν μπόρεσαν να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από την πτωχευμένη πλέον πλατφόρμα.


 FTX: Το χρονικό της κατάρρευσης

Η FTX, ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων του κόσμου, κατέρρευσε και χρειάστηκε να διασωθεί από τον μεγάλο του αντίπαλο, το Binance. Όμως αφότου η συμφωνία διάσωσης από την Binance ναυάγησε, υπό τον φόβο της «μαύρης τρύπας» του FTX, η βιομηχανία του crypto βρέθηκε πλέον μπροστά στη δική της Lehman Brothers.

Ο ιδρυτής του FTX, Σαμ Mπανκμαν-Φριντ, προειδοποίησε ότι η εταιρεία έχει «μαύρη τρύπα» 8 δισ. δολαρίων, καθώς προσπαθεί απελπισμένα να αντλήσει 4 δισ. δολάρια σε κεφάλαια διάσωσης από επενδυτές. Όμως, η διαφαινόμενη χρεοκοπία του χρηματιστηρίου απειλεί ολόκληρη τη βιομηχανία, όπως συνέβη το 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Η πλατφόρμα συναλλαγών κρυπτογράφησης είχε αγωνιστεί να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια για να αποφύγει την πτώχευση, καθώς οι έμποροι έσπευσαν να αποσύρουν 6 δισ. δολ. από την πλατφόρμα σε μόλις 72 ώρες και το ανταγωνιστικό ανταλλακτήριο Binance εγκατέλειψε μια προτεινόμενη συμφωνία διάσωσης την περασμένη εβδομάδα.

Η FTX, η συνεργαζόμενη με αυτήν εταιρεία συναλλαγών κρυπτογράφησης Alameda Research και περίπου 130 άλλες εταιρείες της έχουν κινήσει εκούσια διαδικασία πτώχευσης βάσει του Κεφαλαίου 11 στο Ντέλαγουερ, ανέφερε η FTX την Παρασκευή σε δήλωσή της στο Twitter.

Σε ένα επόμενο tweet, η FTX δήλωσε ότι οι θυγατρικές LedgerX LLC, FTX Digital Markets, FTX Australia Pte Ltd, FTX Capital Markets, Embed Financial Technologies και Embed Clearing δεν περιλαμβάνονται στις αιτήσεις του κεφαλαίου 11

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ