- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Η Τζόρτζια Μελόνι σέρνει στα δικαστήρια τον Ρομπέρτο Σαβιάνο
Ο προγραμμένος από τη Μαφία συγγραφέας κατηγορείται για συκοφαντική δυσφήμιση από την ιταλίδα πρωθυπουργό
Στο στόχαστρο της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι ο συγγραφέας του «Γόμορρα», Ρομπέρτο Σαβιάνο - Θα δικαστεί για συκοφαντική δυσφήμιση
Ο Ρομπέρτο Σαβιάνο, ο Ιταλός συγγραφέας και δημοσιογράφος πίσω από το βιβλίο, την ταινία και την τηλεοπτική σειρά «Gomorrah», θα βρεθεί στο δικαστήριο αυτή την εβδομάδα, κατηγορούμενος για συκοφαντική δυσφήμιση από τη Τζόρτζια Μελόνι, τη νέα ακροδεξιά πρωθυπουργό της Ιταλίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρομπέρτο Σαβιάνο ζει εδώ και δεκαπέντε χρόνια σε «ασφαλές μέρος», υπό αστυνομική προστασία. Το 2006, όταν εκδόθηκε το βιβλίο του για την Καμόρρα (με τον τίτλο «Γόμορρα»: στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη), η μαφία τον καταδίκασε σε θάνατο.
Ο 43χρονος σήμερα συγγραφέας έχει ζήσει το ένα τρίτο της ζωής του σε κρυψώνες σε διάφορα μέρη της Ιταλίας, της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Ιταλός συγγραφέας αφορούν περιστατικό που έλαβε χώρα πριν εκλεγεί η Μελόνι. Ο Σαβιάνο, μιλώντας στην ιταλική επίκαιρη εκπομπή Piazzapulita τον Δεκέμβριο του 2020, αποκάλεσε τη Μελόνι, ηγέτη του νεοφασιστικού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, «μπάσταρδη» για τις αντιμεταναστευτικές της πολιτικές.
Sul @guardian, @edvulliamy denuncia l’attitudine liberticida di questo governo. Ben 3 ministri mi portano a processo, quello con la Premier Meloni inizia domani a Roma. È un attacco alla libertà di parola: intimidirne uno per intimidirne cento.https://t.co/nNwcDdldIg
— Roberto Saviano (@robertosaviano) November 14, 2022
Το σχόλιο του συγγραφέα ήρθε με αφορμή τον θάνατο ενός βρέφους έξι μηνών από τη Γουινέα, που πνίγηκε στη Μεσόγειο καθ' οδόν για την Ιταλία. Το παιδί ήταν μεταξύ των έξι ανθρώπων που χάθηκαν εκείνη τη νύχτα.
Μέσα σε ένα χρόνο, περίπου 1.881 μετανάστες πέθαναν προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο κατά μήκος διαφόρων διαδρομών, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες.
Τους μήνες που προηγήθηκαν αυτού του γεγονότος, η Μελόνι, τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης, καταφέρθηκε εναντίων των πλοίων διάσωσης που περιπολούσαν για να σώσουν μετανάστες που βρίσκονται σε κίνδυνο. Περιγράφοντας τα πλοία που μεταφέρουν μετανάστες ως «μεταναστευτικά ταξί», κάλεσε να κατασχεθούν και να βυθιστούν.
Italian anti-mafia journalist Roberto Saviano will stand trial this week on defamation charges brought by Giorgia Meloni, now Italy's prime minister, for a 2020 outburst criticising her stance on migrants.
— AFP News Agency (@AFP) November 14, 2022
➡️ https://t.co/RAQjriDGGZ by @ellaafp for @AFP
Πολλοί περίμεναν ότι η Μελόνι θα απορρίψει τη μήνυση μετά την εκλογή της στην πρωθυπουργία τον περασμένο μήνα, αλλά η ποινική υπόθεση προχωρά. Η κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης επιφέρει πιθανή ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών. Η υπόθεση είναι επίσης μια δοκιμασία για την ελευθερία του Τύπου και την ελευθερία της έκφρασης στην Ιταλία, καθώς όλο και συχνότερα χρησιμοποιούνται κατηγορίες συκοφαντικής δυσφήμισης για να φιμωθεί ο Τύπος.
Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Capital της Ρώμης, ο Σαβιάνο ανέφερε ότι ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης του ιταλικού εθνικιστικού κόμματος Λέγκας και μέλος της κυβέρνησης της Μελόνι, καθώς και ο νέος υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας Τζενάρο Σαντζουλιάνο, έχουν επίσης υποβάλει καταγγελίες για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του.
Την περασμένη εβδομάδα, η ένωση συγγραφέων Pen International έγραψε μια ανοιχτή επιστολή στη Μελόνι, καλώντας την να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον του Σαβιάνο. «Ως πρωθυπουργός της Ιταλίας, η συνέχιση της υπόθεσής σας εναντίον του θα έστελνε ένα ανατριχιαστικό μήνυμα σε όλους τους δημοσιογράφους και τους συγγραφείς στη χώρα , που μπορεί να μην τολμήσουν πλέον να μιλήσουν από φόβο για αντίποινα», έγραψε ο πρόεδρος της Pen International, Μπουρχάν Σορμέζ.
Ο Σαβιάνο θα εμφανιστεί στο δικαστήριο της Ρώμης την Τρίτη.
(Με πληροφορίες του Hollywood Reporter και του AFP)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι εξετάζουν οι Αρχές
Οι περιφερειακές αρχές διεξάγουν έρευνες για να προσδιορίσουν τη σοβαρότητα του ιού
Η έγκαιρη προσέλευση δεν αποδείχθηκε αρετή αλλά παράπτωμα
Αυτός ο σεισμός συμβαίνει μία φορά κάθε εκατό χρόνια
Ο πράκτορας διέπραξε «τα πιο σοβαρά εγκλήματα που μπορεί να φανταστεί κανείς»
Σκληρές επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου - Καλεί τον Ζελένσκι να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία
Πώς θα επαληθεύουν την ηλικία των χρηστών και τα «παραθυράκια»
Από που διέρρευσε η φωτογραφία
Οι πραγματικές απειλές βρίσκονται εκτός ευρωπαϊκού χώρου
Η Unicef προειδοποιεί ότι ο αριθμός των νοσηλειών παραμένει σοκαριστικά υψηλός μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Μια παράδοση όπου κανείς δεν εξηγεί τι έγινε, γιατί έγινε, και ποια ήταν η ευθύνη του
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσβάλει μέλη του Τύπου
Στην εξοχική κατοικία του ποντίφικα, ο Ουκρανός πρόεδρος
Η Unesco αναγνωρίζει την ιταλική κουζίνα ως «άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας»
Χρηματοδότηση της Ουκρανίας και Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο στην ατζέντα
«Το νιώθω σαν φίλο» υποστηρίζουν
Απόφαση σταθμός Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου
Για «υβριδική επίθεση» κάνει λόγο η φον ντερ Λάιεν
«Οι γιατροί δεν μας λένε αν θα τα καταφέρει» λέει ο αδελφός της
Αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί τις επόμενες μέρες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.