Κοσμος

Γιουσούφ Σα, o 11χρονος που ξεπέρασε τον Αϊνστάιν και τον Χόκινγκ σε τεστ IQ

Tι θέλει να σπουδάσει όταν μεγαλώσει

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
11χρονος ξεπέρασε τον Αϊνστάιν και τον Χόκινγκ στο τεστ IQ της Mensa
O 11χρονος Γιουσόυφ Σα © Yorkshire Evening Post

Γιουσούφ Σα: Ο 11χρονος - φαινόμενο. Πάνω από τους Αϊνστάιν και τον Χόκινγκ στο τεστ IQ της Mensa

Ένας μαθητής από το Λιντς πέτυχε την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία σε τεστ Mensa - ξεπερνώντας τον Άλμπερτ Αϊνστάιν και τον Στίβεν Χόκινγκ. Ο 11χρονος Γιουσόφ κατέγραψε 162 - το μέγιστο για παιδιά κάτω των 18 ετών και το κορυφαίο ποσοστό όλων των ανθρώπων. Ο Χόκινγκ λέγεται ότι πέτυχε 160 και ο Αϊνστάιν, ο οποίος αν και δεν έκανε ποτέ επίσημα το τεστ, πιστεύεται ότι πέτυχε το ίδιο.

Ο Γιουσούφ Σα δήλωσε στην εφημερίδα Yorkshire Evening Post: «Όλοι στο σχολείο πιστεύουν ότι είμαι πολύ έξυπνος και πάντα ήθελα να μάθω αν ανήκω στο κορυφαίο δύο τοις εκατό των ανθρώπων που κάνουν το τεστ». Η μαμά του δήλωσε ενθουσιασμένη: «Ήμουν τόσο περήφανη. Είναι το πρώτο άτομο που έκανε το τεστ Mensa στην οικογένεια. Στην πραγματικότητα ανησυχούσα κι εγώ λίγο - πάντα πήγαινε σε μια αίθουσα γεμάτη παιδιά για να κάνει τεστ. Σκεφτήκαμε ότι μπορεί να επηρεαζόταν από τους ενήλικες. Αλλά τα πήγε περίφημα. Ακόμα του λέω: "Ο μπαμπάς σου εξακολουθεί να είναι πιο έξυπνος από εσένα". Τα παίρνουμε όλα ελαφρά τη καρδία. Ακόμα κι αν είσαι ταλαντούχος, πρέπει να είσαι ο πιο σκληρά εργαζόμενος».

Ο μαθητής της έκτης τάξης ελπίζει να σπουδάσει μαθηματικά στο Cambridge ή στην Οξφόρδη και δήλωσε ότι του αρέσει να κάνει οτιδήποτε διεγείρει το μυαλό του. Όταν δεν διαβάζει παίζει sudokus και ασχολείται με την επίλυση του κύβου του Rubik. Άρχισε να παίζει με τους κύβους του Rubik τον Ιανουάριο, αφού είδε έναν στο σπίτι ενός φίλου του και μέχρι το τέλος του μήνα, ήταν σε θέση να λύνει κύβους όλων των δυσκολιών με ευκολία.

Τι είναι το IQ test της MENSA

Η Μένσα είναι ένας διεθνής οργανισμός, με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, που έχει ως στόχο την αναγνώριση, ανάπτυξη και υποστήριξη της ανθρώπινης ευφυίας. Μοναδικό κριτήριο για να γίνει κάποιος μέλος είναι να έχει Δείκτη Νοημοσύνης (I.Q.) που να τον κατατάσσει στο ανώτερο 2% του ανθρώπινου πληθυσμού.

Αν και πολλοί νομίζουν ότι ένας υψηλός δείκτης συνδέεται άμεσα με τις καλές επιδόσεις στα μαθηματικά, αυτό αποτελεί μύθο. Στην πραγματικότητα, μεγαλύτερη σημασία έχει η αναγνώριση μοτίβων και η γρήγορη σκέψη, όπως αποκαλύπτει η Ann Clarkson, εκπρόσωπος της Μένσα.

«Ένα έγκυρο τεστ νοημοσύνης δεν περιλαμβάνει μαθηματικά προβλήματα, πέρα από την απλή αριθμητική που όλοι μάθαμε στο δημοτικό. Ο στόχος δεν είναι να αξιολογηθεί η γνώση, αλλά οι δυνατότητες των ατόμων», αναφέρει η ίδια στην Daily Mirror.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ