Κοσμος

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ - Η ανάλυση του Guardian

Πώς διαμορφώνεται το νέο πολιτικό τοπίο της Αμερικής

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανάλυση του Guardian για τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί εξέπληξαν ακόμη και τους ίδιους - Πιθανή η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή.
Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Υποστηρικτές του Τζον Φέττερμαν πανηγυρίζουν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην Πενσιλβάνια © EPA/Jim Lo Scalzo

Ανάλυση του Guardian για τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί εξέπληξαν ακόμη και τους ίδιους - Πιθανή η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή.

Καθώς τα αποτελέσματα στις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών συνεχίζουν να ανανεώνονται, μια απροσδόκητα μικτή εικόνα έχει προκύψει.

Πολλοί παρατηρητές σε όλο το πολιτικό φάσμα περίμεναν μια καλύτερη επίδοση των Ρεπουμπλικανών, που αρχικά εμφανιζόταν σίγουροι για ανακατάληψη της Βουλής και ίσως θα κατακτούσαν τη Γερουσία.

Αντίθετα, οι Δημοκρατικοί έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες. Το Κογκρέσο μπορεί ακόμα να πέσει στα χέρια των Ρεπουμπλικανών – με τη Βουλή να αλλάζει πολύ πιθανόν χέρια – κάτι ωστόσο που δεν είναι πλέον καθόλου βέβαιο ή με πόσο μεγάλη διαφορά.

Ο Guardian κάνει τη δική του αποτίμηση με βάση τα έως τώρα αποτελέσματα της κάλπης, και αυτά είναι τα 5 βασικά συμπεράσματα του βρετανικού Μέσου:

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ - Κανένα κόκκινο κύμα ακόμη

Ένα κύμα νικών των Ρεπουμπλικανών αναμενόταν σχεδόν από όλους τις τελευταίες εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας. Ενώ το κόμμα είχε ισχυρές επιδόσεις στη Φλόριντα υπό τον κυβερνήτη, Ρον Ντε Σάντις, στις υπόλοιπες ΗΠΑ, πολλοί υποψήφιοι υποχώρησαν. Ο Μεχμέτ Οζ και ο Νταγκ Μαστριάνο έχασαν στην Πενσυλβάνια για τη Γερουσία και την έπαυλη του κυβερνήτη αντίστοιχα - αλλά ο Τζέι Ντι Βανς κέρδισε στον αγώνα της Γερουσίας του Οχάιο.

'We bet on the people of Pennsylvania': John Fetterman beats Dr Oz to win key Senate seat

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ - Η Δημοκρατική έκπληξη

Οι Δημοκρατικοί ήταν τόσο βέβαιοι ότι ήταν αντιμέτωποι με τη συντριβή, ώστε κάποια στελέχη του κόμματος, όπως ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, φαινόταν ήδη να εμπλέκονται σε παιχνίδι επίρριψης ευθυνών. Αντίθετα, κράτησαν απροσδόκητα ευάλωτες θέσεις της Βουλής από τη Βιρτζίνια μέχρι το Τέξας και σημείωσαν άνετες νίκες στη Γερουσία που είχαν αμφισβητηθεί, όπως στο Νιου Χάμσαϊρ.

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ - Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής αντιμετωπίζουν προβλήματα

Ο σημερινός ηγέτης της μειοψηφίας, Κέβιν ΜακΚάρθι, κήρυξε τη νίκη πριν βγουν όλα τα αποτελέσματα. «Όταν ξυπνήσετε», είπε, «εμείς θα είμαστε στην πλειοψηφία και η Νάνσι Πελόζι» –η ομιλήτρια των Δημοκρατικών– «θα είναι στη μειοψηφία». Αυτό φαινόταν πιθανό, αλλά ορισμένες προβλέψεις είχαν την πλειοψηφία σε μία έδρα.

Οτιδήποτε σχεδόν τόσο αμελητέο θα θέσει τον ΜακΚάρθι στο έλεος μιας κατακερματισμένης κοινοβουλευτικής ομάδας, στη σύνθεση της οποίας εξτρεμιστές συμπεριλαμβανομένης της Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν ασκούν εξουσία καθώς προωθώντας μια ατζέντα εκδίκησης εναντίον των Δημοκρατικών, του Τζο Μπάιντεν προσωπικά και ακόμη εναντίον και του Άντονι Φάουτσι, του επιστήμονα που έγινε το πρόσωπο αναφοράς κατά την πανδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ. απάντηση. Οι πιθανότητες του Μακ Κάρθι να γίνει ομιλητής τελούν επίσης σε κίνδυνο.

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ - Τραμπ εναντίον Ντε Σάντις

Η ευρέως αναμενόμενη επικείμενη ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ για προεδρική υποψηφιότητα το 2024 φαίνεται τώρα λιγότερο βέβαιη - ή τουλάχιστον λιγότερο πιθανό να απομακρύνει τους εσωκομματικούς αντιπάλους του για το χρίσμα. Ο Ντε Σάντις, κύριος αντίπαλός του στο κόμμα, αναδεικνύεται ενισχυμένος μετά τις εντυπωσιακές του επιδόσεις στις κάλπες, ενώ οι υψηλού προφίλ υποψηφιότητες που υποστήριξε ο Τραμπ εμφανίζονται να χωλαίνουν. Μόλις πριν από λίγες μέρες, ο Ντε Σάντις φαινόταν να υποχωρεί μπροστά σε μια πιθανή υποψηφιότητα Τραμπ. Αντίθετα τώρα φαίνεται ενισχυμένος.

'Florida is where woke goes to die': Republican Ron DeSantis re-elected as governor

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ - Οι υπερασπιστές της δημοκρατίας τα πήγαν καλά – αλλά η απειλή παραμένει

Πολλοί Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι υψηλού προφίλ που υποστήριξαν τις ψευδείς υποθέσεις Τραμπ περί εκλογικής νοθείας έχασαν τις μάχες τους. Στην Πενσιλβάνια, ο Μαστριάνο – ένας από τους πιο ακραίους υποψηφίους – καταδικάστηκε παταγωδώς από το εκλογικό σώμα. Στο Μίσιγκαν, η συνωμοσιολόγος Κριστίνα Κάραμο, μια από τις πιο εξτρεμιστικού προφίλ υποψήφιες, έχασε την κούρσα. Αλλά λόγω του γεγονότος ότι οι αρνητές του εκλογικού αποτελέσματος έχουν γίνει τόσο συνηθισμένοι στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, είναι πιθανό να παραμείνουν ισχυρή δύναμη. Η Washington Post εκτίμησε ότι τουλάχιστον 159 Ρεπουμπλικάνοι που αρνήθηκαν τις εκλογές είχαν κερδίσει τις κούρσες τους την Τρίτη.

(Με πληροφορίες του Guardian)

Πέντε συμπεράσματα από τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ - Ποιος κέρδισε και ποιος έχασε

→ Μάουρα Χίλεϊ, η πρώτη ανοιχτά λεσβία κυβερνήτης στην ιστορία των ΗΠΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ