Κοσμος

Οι Αμερικανοί στις κάλπες: Το «κύμα» δεν βάφτηκε κόκκινο στις ενδιάμεσες εκλογές

Θολό το τοπίο στη Γερουσία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι Αμερικανοί στις κάλπες: Το «κύμα» δεν βάφτηκε κόκκινο στις ενδιάμεσες εκλογές
Υποστολή σημαίας για τους Ρεπουμπλικανούς στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ © EPA/WILL OLIVER

ΗΠΑ - Ενδιάμεσες εκλογές: Νίκες και για τους δύο - Το «κόκκινο κύμα» των Ρεπουμπλικανών δεν ήρθε

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί σημείωσαν σημαντικές νίκες σε ισορροπημένες πολιτείες, το λεγόμενο όμως «κόκκινο κύμα» που περίμεναν οι Ρεπουμπλικάνοι στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ δεν έχει έρθει ακόμα.

Σύμφωνα με στατιστικές προβολές του ινστιτούτου Edison Research και του τηλεοπτικού δικτύου Fox News, οι Δημοκρατικοί διατήρησαν μια κρίσιμη θέση στη Γερουσία στο Νιου Χάμσαϊρ, όπου η σημερινή Μάγκι Χασάν νίκησε τον Ρεπουμπλικανό Ντον Μπόλντουτ, ενώ από την άλλη οι Ρεπουμπλικάνοι διατήρησαν τις έδρες τους στη Γερουσία στο Οχάιο και τη Βόρεια Καρολίνα.

Παράλληλα, ο Ρεπουμπλικάνος νυν γερουσιαστής Τιμ Σκοτ κερδίζει την Δημοκρατική διεκδικήτρια της έδρας Κριστλ Μάθιους στη Νότια Καρολίνα.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζος Σαπίρο φέρεται να έχει νικήσει τον κυβερνήτη της Πενσιλβάνια, μία «ανάσα» στο κυβερνών κόμμα των Δημοκρατικών.

Το Δημοκρατικό Κόμμα φαίνεται να αναδεικνύει κυβερνήτες στη Μασαχουσέτη και το Μέριλαντ, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι διατήρησαν τη Φλόριντα και το Τέξας. Οι Δημοκρατικοί υστέρησαν σημαντικά στο Τέξας και τη Φλόριντα όπου κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Οι Ρεπουμπλικάνοι διατήρησαν επίσης τον κυβερνήτη στο Αρκάνσας, όπου η πρώην γραμματέας Τύπου του κ. Τραμπ στον Λευκό Οίκο, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη κυβερνήτης σε αυτήν την πολιτεία. Και στη Τζόρτζια ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Μπράιαν Κεμπ επικρατεί της Δημοκρατικής υποψήφιας Στέισι Έιμπραμς, σε μια πολιτεία παραδοσιακά ισορροπημένη, όπου η μάχη για τη θέση στη Γερουσία παραμένει ανοικτή και δεν αποκλείεται να κριθεί σε επαναληπτική ψηφοφορία.

Την ίδια ώρα, ο Δημοκρατικός Πίτερ Γουέλτς κερδίζει τον Ρεπουμπλικάνο Τζέραλντ Μαλόι στο Βερμόντ και θα καταλάβει την έδρα του Δημοκρατικού Πάτρικ Λίχι, ο οποίος αποσύρεται στα 82 του χρόνια.

Σημειώνεται ότι οι Ρεπουμπλικάνοι είναι γενικά επικρατέστεροι για την πλειοψηφία στη Βουλή των ΗΠΑ στις ενδιάμεσες εκλογές, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει δυσκολίες στο υπόλοιπο της θητείας του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Ανοιχτή φαίνεται ακόμη η μάχη για τον έλεγχο της Γερουσίας. Τα αποτελέσματα έρχονται με αργό ρυθμό και είναι πιθανόν η κατάσταση να μην έχει ξεκαθαρίσει πριν την Πέμπτη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ