Κοσμος

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Στις κάλπες οι Αμερικανοί - Νίκη Ρεπουμπλικάνων δείχνουν οι προβλέψεις

Η Βουλή θα περάσει στον έλεγχο τους ενώ «παίζεται» η Γερουσία

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2024: Ο μισός πλανήτης στις κάλπες
Eκλογές στις ΗΠΑ © EPA/Jim Grossley

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Νίκη Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή - «Μάχη» στη Γερουσία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η αναμέτρηση για τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, με τις προβλέψεις να «δείχνουν» επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων. Βάση των προβλέψεων θα εξασφαλίσουν με άνεση σήμερα την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καταλαμβάνοντας 24 επιπλέον έδρες στο σύνολο των 435, η Γερουσία θα είναι μια μάχη για «γερά νεύρα».

Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNNi, το 47% των ερωτηθέντων δεν είναι καθόλου ευχαριστημένο από τον Τζο Μπάιντεν. Το 61% θεωρεί πως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει ασχοληθεί όσο πρέπει με τα σημαντικά προβλήματα της χώρας.

Η δημοτικότητα του Τζο Μπάιντεν υποχώρησε την τελευταία εβδομάδα στο 39%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό του Reuters, ενώ σε δημοσκόπηση των Associated Press και NORC Center for Public Affairs Research τον Οκτώβριο, μόνο το 43% των ψηφοφόρων δήλωσαν ότι ενέκριναν τον τρόπο με τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος ασκεί τα καθήκοντά του, ενώ μόνο το 25% δήλωσε ότι η χώρα οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση.

Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει μια υποψηφιότητα στις προεδρικές του 2024 έκλεισε την προεκλογική εκστρατεία για τους Ρεπουμπλικάνους, στο Οχάιο, ένα από τα βιομηχανικά προπύργια της χώρας, λέγοντας: «Αν θέλετε να βάλετε τέλος στην καταστροφή της χώρας σας και να σώσετε το αμερικανικό όνειρο, οφείλετε να ψηφίσετε αύριο ρεπουμπλικάνους».

Ενδεχόμενη απώλεια του ελέγχου των δύο σωμάτων του Κογκρέσου θα είχε βαριές συνέπειες για τον δημοκρατικό πρόεδρο, ο οποίος μέχρι τώρα λέει πως έχει την «πρόθεση» να είναι υποψήφιος το 2024, οπότε και θα επαναληφθεί ενδεχομένως η μονομαχία του 2020.

Οι πολιτείες - κλειδιά

Αριζόνα, Τζόρτζια, Μίσιγκαν, Πενσυλβάνια, Ουισκόνσιν και Νεβάδα θα καθορίσουν τον έλεγχο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Οι Δημοκρατικοί έχουν μέχρι σήμερα τον έλεγχο και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, ωστόσο αυτή η διευρυμένη εξουσία μπορεί να χαθεί.

Υπενθυμίζεται ότι στις ενδιάμεσες εκλογές και οι 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων διεκδικούνται εκ νέου όπως και οι 35 έδρες της Γερουσίας.

Όλοι οι προβολείς είναι έτσι στραμμένοι στην Πενσιλβάνια, πρώην προπύργιο της χαλυβουργίας, όπου ο πολυεκατομμυριούχος ρεπουμπλικάνος χειρουργός Μεχμέτ Οζ, που υποστηρίζεται από τον Ντόναλντ Τραμπ, αντιμετωπίζει τον δημοκρατικό πρώην δήμαρχο μιας μικρής πόλης Τζον Φέτερμαν για την πιο διαφιλονικούμενη θέση στη Γερουσία, καθώς απ' αυτή την έδρα θα εξαρτηθεί πιθανότατα η ισορροπία των εξουσιών στην άνω βουλή με τις τεράστιες εξουσίες.

Όπως το 2020, η Τζόρτζια είναι κι αυτή στην καρδιά της αντιπαράθεσης. Ο δημοκρατικός Ράφαελ Γουόρνοκ, πρώτος μαύρος βουλευτής που εξελέγη ποτέ σ' αυτή την πολιτεία του αμερικανικού Νότου, επιχειρεί να επανεκλεγεί με αντίπαλο τον Χέρσελ Γουόκερ, αφροαμερικανό πρώην αθλητή, ο οποίος υποστηρίζεται επίσης από τον πρώην πρόεδρο.

Η Αριζόνα, το Οχάιο, η Νεβάδα, το Ουισκόνσιν και η Βόρεια Καρολίνα είναι επίσης θέατρα σφοδρών μαχών, όπου οι δημοκρατικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με υποψηφίους του Ντόναλντ Τραμπ που ορκίζονται απόλυτη πίστη στον πρώην ένοικο του Λευκού Οίκου.

Η επόμενη μέρα 

Η μελλοντική σύνθεση του Κογκρέσου θα έχει καταλυτικό ρόλο στον πολιτικό χάρτη των ΗΠΑ.

Πρώτων, ο έλεγχος της νομοθετικής εξουσίας από τους Ρεπουμπλικάνους θα δημιουργήσει μεγάλους «πονοκέφαλους» στην κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς θα βρίσκει εμπόδια στην έγκριση μέτρων και μεταρρυθμίσεων που θα την οδηγήσει στην αυξημένη χρήση προεδρικών διαταγμάτων. Όπως έχει γίνει στο παρελθόν, θα υπάρξουν σφοδρές μάχες καθώς οι γραμμές μεταξύ Λευκού Οίκου και Καπιτωλίου θα μοιάζει με χαρακώματα. 

Δεύτερον, τα αποτελέσματα της Τρίτης θα είναι σημαντικός παράγοντας για τις εκλογές του 2024. Μια πανωλεθρία των Δημοκρατικών ίσως εντείνει τις φωνές που καλούν τον Μπάιντεν να μην είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία, ενώ για τους Ρεπουμπλικάνους ένας θρίαμβος των Τραμπικών Ρεπουμπλικάνων μπορεί να κάνει μια υποψηφιότητα Τράμπ το 2024 σχεδόν βέβαιη. Από την άλλη, αν οι υποψήφιοι που έχουν λάβει το χρίσμα από τον Τράμπ αποτύχουν, άλλοι επίδοξοι υποψήφιοι Ρεπουμπλικάνοι όπως ο κυβερνήτης της Φλόριδας Ron DeSantis (με τον όποιο ο Τράμπ κήρυξε μια άτυπη εκεχειρία για τις ενδιάμεσες εκλογές) ίσως ενδυναμωθούν. 

Τρίτον, όπως γράφει το BBC, η επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων μπορεί να σημάνει την αρχή βουλευτικών εξεταστικών επιτροπών που θα βάλουν ως στόχο την προεδρία του Μπάιντεν και θα φέρουν σε τέλος την επιτροπή που εξετάζει τα γεγονότα της 6 Ιανουαρίου. Πιθανές επιτροπές θα μπορούσαν να εξετάσουν τις εμπορικές σχέσεις του γιού του Μπάιντεν, Χάντερ, με την Κίνα και την Ουκρανία, και την απόσυρση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν. Αυτό είναι κάτι που επιβεβαίωσε και ο επίδοξος Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι στο CNN.

WATCH: Election 2022 coverage from across the U.S. | AP

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ