Κοσμος

Εκτός κυβέρνησης Τρας και η υπουργός Εσωτερικών - Η επιστολή παραίτησης της Σουέλα Μπράβερμαν

Νέοι κλυδωνισμοί στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Βρετανία: Παραιτήθηκε η υπουργός Εσωτερικών - Η επιστολή της προς τη Λιζ Τρας και οι αιχμές για το έργο της κυβέρνησης

Την παραίτησή της υπέβαλε το απόγευμα της Τετάρτης η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Σουέλα Μπράβερμαν.

Στην επιστολή της προς την πρωθυπουργό Λιζ Τρας, την οποία η παραιτηθείσα υπουργός Εσωτερικών δημοσιοποίησε μέσω Twitter, η Σουέλα Μπράβερμαν παραδέχεται ότι έστειλε επίσημο έγγραφο μέσω του προσωπικού της e-mail, παραβιάζοντας τους κανόνες ασφαλείας της κυβέρνησης. «Έκανα λάθος, αποδέχομαι την ευθύνη και παραιτούμαι», υπογραμμίζει.

Στη συνέχεια, η Σουέλα Μπράβερμαν εκφράζει «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με την προσήλωση της κυβέρνησης Τρας στην υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων.

Μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση «αθέτησε βασικές υποσχέσεις», αναφέροντας ειδικότερα την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.

Η παραίτηση της Σουέλα Μπράβερμαν, η οποία διεκδίκησε την ηγεσία των Συντηρητικών στην εσωκομματική διαδικασία για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον, λίγες ημέρες μετά την απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ, προκαλεί νέους κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση της πρωθυπουργού Λιζ Τρας, η οποία δηλώνει αποφασισμένη να παραμείνει στην εξουσία παρά τις επικρίσεις που έχει δεχθεί.

Νέος υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να διοριστεί ο Γκραντ Σαπς (πρώην υπουργός Μεταφορών), σύμφωνα με τον Guardian και το BBC.

Η Λιζ Τρας έκανε δεκτή την παραίτηση της Μπράβερμαν

Το απόρρητο του υπουργικού συμβουλίου πρέπει να γίνεται σεβαστό, υπογραμμίζει η Λιζ Τρας σε επιστολή της προς τη Σουέλα Μπράβερμαν, μετά την παραίτησή της για παραβίαση των κανόνων σχετικά με την ανταλλαγή ευαίσθητων κυβερνητικών πληροφοριών.

«Αποδέχομαι την παραίτησή σας και σέβομαι την απόφαση που λάβατε. Είναι σημαντικό να τηρείται ο υπουργικός κώδικας και το απόρρητο του υπουργικού συμβουλίου να γίνεται σεβαστό», αναφέρει η Τρας.