Κοσμος

Η Λιζ Τρας πιέζεται αλλά επιμένει στην αύξηση των συντάξεων

Η συμφωνία για το triple lock

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Λιζ Τρας πιέζεται και επιμένει στην αύξηση των συντάξεων
Λιζ Τρας © ΕPA/POOL

Βρετανία - Λιζ Τρας: Επιμένει στις αυξήσεις των συντάξεων - Επιφυλάσσεται για επιδόματα και εξωτερική βοήθεια

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, δήλωσε σήμερα ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων ότι θα επιμείνει στην αύξηση των συντάξεων σε αναλογία με το επίπεδο του πληθωρισμού, αλλά αρνήθηκε να επαναλάβει την ίδια διαβεβαίωση για τα προνοιακά επιδόματα και την εξωτερική βοήθεια.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός είναι αναγκασμένη να προχωρήσει σε περικοπή δαπανών αφού ανέτρεψε το σχέδιο οικονομικής πολιτικής που ανακοινώθηκε πριν από τρεις εβδομάδες και καταρράκωσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την βρετανική κυβέρνηση εκτοξεύοντας παράλληλα το κόστος του δανεισμού.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Τρας, ο Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος αποξήλωσε την κυβερνητική οικονομική πολιτική, έχει δηλώσει ότι δεν είναι σε θέση να δεσμευθεί για αύξηση των συντάξεων ανάλογα με το επίπεδο του πληθωρισμού τον Απρίλιο όπως αναμενόταν.

Οταν η Τρας ερωτήθηκε αν έχει εγκαταλείψει το σύστημα αύξησης των συντάξεων που είναι γνωστό triple lock δήλωσε ενώπιον της Βουλής ότι παραμένει απολύτως προσηλωμένη σε αυτό.

«Υπήρξαμε ξεκάθαροι στο μανιφέστο μας ότι θα διατηρήσουμε το triple lock και είμαι απολύτως προσηλωμένη σε αυτό, το ίδιο και ο υπουργός Οικονομικών», είπε.

Οταν ερωτήθηκε αν είναι σε θέση να δώσει την ίδια διαβεβαίωση για τα προνοιακά επιδόματα, η Λιζ Τρας είπε ότι η χώρα έχει συνδράμει τους φτωχότερους με την χορήγηση επιδοτήσεων ενέργειας και πάντα θα συνδράμει τους πλέον ευάλωτους.

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική βοήθεια, η πρωθυπουργός δήλωσε ότι περισσότερα στοιχεία θα δοθούν σε εύλογο χρόνο.

Η Βρετανία μείωσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας τις δαπάνες για την εξωτερική βοήθεια, που ανερχόταν κατά παράδοσιν στο 0,7% του ΑΕΠ, στο 0,5%.

Βρετανία - Λιζ Τρας: To triple lock στις συντάξεις

Εκπρόσωπος της βρετανίδας πρωθυπυοργου διευκρίνισε ότι η Λιζ Τρας συμφώνησε με τον υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ ως προς την δέσμευση για την διατήρηση του triple lock στις συντάξεις.

«Εκείνη και ο υπουργός Οικονομικών συζήτησαν και συμφώνησαν για την θέση που διατύπωσε η πρωθυπουργός...θέλησε να δώσει αυτήν την διαβεβαίωση», είπε ο εκπρόσωπός της αναφερόμενος στις δηλώσεις της στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Η Λιζ Τρας θα βρίσκεται στην εξουσία όταν θα κατατεθεί το σχέδιο του προϋπολογισμού στις 31 Οκτωβρίου και δεν σχεδιάζει να παραιτηθεί, δήλωσε επίσης ο εκπρόσωπος, λίγη ώρα πριν από την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για το fracking (υδραυλική ρωγμάτωση), που θεωρείται ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή της.

Οταν ερωτήθηκε αν η Τρας είναι 100% βέβαιη ότι θα βρίσκεται στην εξουσία στο τέλος του μήνα, ο εκπρόσωπος δήλωσε: «ναι». Και όταν ερωτήθηκε αν η πρωθυπουργός θα παραιτηθεί σε περίπτωση που χάσει την ψηφοφορία για το fracking, απάντησε:«Η πρωθυυπουργός δεν παραιτείται».

Νωρίτερα ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων, η Λιζ Τρας αψήφησε τις προσκλήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί μετά την στροφή 180° που αναγκάσθηκε να κάνει στην οικονομική της πολιτική.

Απαντώντας σε ερώτηση του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ στην Βουλή των Κοινοτήτων σχετικά με το αν θα παραμείνει στην εξουσία, η Λιζ Τρας δήλωσε: «Είμαι μαχήτρια και όχι ρίψασπις».

«Ενήργησα υπέρ του εθνικού συμφέροντος για να εξασφαλίσω ότι θα έχουμε οικονομική σταθερότητα», είπε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ