Κοσμος

Der Spiegel: Ο Πούτιν μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά στην Ουκρανία

Τι υποστηρίζουν αξιωματούχοι των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κατεστραμμένες υποδομές στην Ουκρανία από ρωσικούς βομβαρδισμούς
Κατεστραμμένες υποδομές στην Ουκρανία από ρωσικούς βομβαρδισμούς © EPA/ VADYM SARAKHAN

Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούν για ρωσικά πυρηνικά πλήγματα και πολιτικές δολοφονίες

Οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά στην Ουκρανία και να οργανώσει πολιτικές δολοφονίες στη Γερμανία, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Der Spiegel.

Οι επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Κατασκοπείας (BND) Μπρούνο Καλ, της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος (BfV) Τόμας Χάλντενβανγκ και της Υπηρεσίας Στρατιωτικής Κατασκοπείας (MAD) Μαρτίνα Ρόζενμπεργκ προειδοποίησαν το γερμανικό κοινοβούλιο για το ενδεχόμενο η Ρωσία να καταφέρει πυρηνικό πλήγμα στην Ουκρανία όπως και για το ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ενδέχεται να προβούν σε πολιτικές δολοφονίες στο έδαφος της Γερμανίας.

O Κάλ και ο Χάλντενβανγκ έκαναν αντίστοιχες δηλώσεις στο γερμανικό κοινοβούλιο, το οποίο συνεδριάζει μια φορά τον χρόνο δημόσια για να ακούσει εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση από τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών.

Ο επικεφαλής της BfV δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «άλλαξε τους κανόνες του παιγνιδιού» σε όλους τους τομείς της πολιτικής και ενέχει μια άμεση απειλή για την ασφάλεια της Γερμανίας στο εσωτερικό της. Ο Χάλντενβανγκ δήλωσε ότι τον Απρίλιο από την Γερμανία απελάθηκαν 40 Ρώσοι κατάσκοποι, «αλλά δεν είναι μόνο αυτό».

Όπως ισχυρίζεται ο ίδιος ο επικεφαλής της Bfv «το επιχειρησιακό επίπεδο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στην Γερμανία μειώθηκε», και η Bfv έχει επεξεργαστεί σενάρια , που εξετάζουν το ενδεχόμενο να οργανωθούν από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες πολιτικές δολοφονίες στο έδαφος της Γερμανίας».

Ο Καλ προειδοποίησε το γερμανικό κοινοβούλιο για το ότι ο Πούτιν μπορεί να χρησιμοποιήσει «υποστρατηγικά πυρηνικά όπλα». Κατά την άποψη του επικεφαλής της BND, η ρωσική κυβέρνηση μπορεί να επιχειρήσει να επιβάλει στην Ουκρανία ειρήνη με δυσμενείς όρους. Από την ρωσική πλευρά δεν υπάρχει καμία ένδειξη για συμβιβασμό, ισχυρίζεται ο ίδιος.

Οι δηλώσεις του συνιστούν μόνο υποθέσεις. Η BND δεν διαθέτει αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων, όπως διευκρινίζει το περιοδικό Spiegel.

Πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Novaya Gazeta.Europe, Der Spiegel

ΠΡΟΣΦΑΤΑ