Κοσμος

Αποκάλυψη Meduza: Ο Πούτιν είναι έτοιμος για συνομιλίες με την Ουκρανία - Οι όροι που θέτει

Τι αναφέρει ο ανεξάρτητος ερευνητικός ιστότοπος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η «απάντηση» Πούτιν: Κλιμάκωση, αδιέξοδα και σενάρια απεμπλοκής
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν © ΕPA Pool

Ρωσία έτοιμη για συνομιλίες με την Ουκρανία σύμφωνα με ερευνητικό ιστότοπο

O ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται έτοιμος να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για μια προσωρινή ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ειδησεογραφικό ιστότοπο Meduza, ο Ρώσος πρόεδρος είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε συζητήσεις και θα μπορούσε ακόμη και να αποσύρει τα στρατεύματά του από την περιοχή της Χερσώνας.

Η Meduza περιγράφει λεπτομερώς μια σειρά από προϋποθέσεις που θέτει: 1) η Κριμαία δεν θα είναι μέρος των συνομιλιών και 2) το προσαρτημένο έδαφος του Ντονμπάς να παραμείνει υπό ρωσικό έλεγχο.

Αυτοί είναι όροι που είναι απίθανο να γίνουν δεκτοί από την Ουκρανία αναφέρει η Meduza, με τους επικριτές του Κρεμλίνου να υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός θα χρησιμοποιηθεί από τη Ρωσία για να ανασυνταχθεί και να ανανεώσει τις επιθέσεις της.

Στο εσωτερικό, το Κρεμλίνο αντιμετωπίζει κριτική για τις αποτυχίες του, εν μέσω μιας χαοτικής στρατιωτικής επιστράτευσης που οδήγησε σε σπάνιες αντιπολεμικές διαδηλώσεις και την αποχώρηση από τη χώρα δεκάδων χιλιάδων ανδρών. 

Η είδηση έρχεται καθώς το τελευταίο μήνα ο ουκρανικός στρατός έχει απελευθερώσει 75 οικισμούς στη βόρεια και δυτική πλευρά της περιφέρειας που συνορεύει με την Κριμαία. Πλέον απειλεί ανοικτά τους Ρώσους στην πιο σημαντική πόλη που έχουν κατακτήσει από την αρχή του πολέμου τον περασμένο Φεβρουάριο.

Την ίδια ώρα, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα του Καζακστάν Αστάνα, ο Πούτιν είπε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για πρόσθετη στρατιωτική κινητοποίηση στη Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε σήμερα στη συνέντευξη Τύπου ότι διέταξε τη μερική κινητοποίηση επειδή είναι «αδύνατο να κρατήσουμε το μέτωπο χρησιμοποιώντας μόνο συμβασιούχους στρατιωτικούς». Πρόσθεσε επίσης ότι αυτό που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του πολέμου είναι «δυσάρεστο, αλλά κάνουμε αυτό που είναι σωστό».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ