Κοσμος

Έκρηξη στη γέφυρα που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία - Κατέρρευσε ο δρόμος (βίντεο, εικόνες)

Παγιδευμένο φορτηγό τινάχτηκε στον αέρα - Η φωτιά επεκτάθηκε σε τρένο με καύσιμα

Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Στις φλόγες η μεγάλη γέφυρα στην Κριμαία μετά από έκρηξη σε παγιδευμένο φορτηγό - Εικόνες και βίντεο από τη φωτιά - Κατέρρευσε τμήμα της

Στην Κριμαία η τεράστια γέφυρα που συνδέει τη χερσόνησο με τη ρωσική ενδοχώρα και διασχίζει το Στενό του Κερτς έχει πιάσει φωτιά, μετέδωσε το Reuters.

Προηγήθηκε μεγάλη έκρηξη τα ξημερώματα του Σαββάτου (8/10), την ώρα που τρένο με καύσιμα περνούσε από τη γέφυρα. H ρωσική αντιτρομοκρατική επιτροπή ανακοίνωσε ότι εξερράγη όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά.

«Στις 06:07 (σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στο οδικό τμήμα της γέφυρας της Κριμαίας (...) σημειώθηκε έκρηξη οχήματος παγιδευμένου με εκρηκτικά, που προκάλεσε πυρκαγιά σε επτά βαγόνια τρένου που κατευθυνόταν προς την Κριμαία» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η συγκεκριμένη γέφυρα στην Κριμαία θεωρείται στρατηγικής σημασίας και το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαν αυξηθεί οι φόβοι για ενδεχόμενη ουκρανική επίθεση, καθώς οι Ουκρανοί συνεχίζουν να απωθούν τους Ρώσους στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας μετά την προέλαση στα ανατολικά (Χάρκοβο), σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Στη δημοσιότητα δόθηκε το βίντεο ντοκουμέντο με τη στιγμή της ισχυρής έκρηξης στη γέφυρα της Κριμαίας. Μετά την έκρηξη του παγιδευμένου φορτηγού, η φωτιά επεκτάθηκε σε βαγόνια τρένου γεμάτα καύσιμα και πήρε μεγάλες διαστάσεις. Τμήμα της γέφυρας στην Κριμαία έχει καταρρεύσει. Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί. Ο πυκνός μαύρος καπνός είναι ορατός από χιλιόμετρα.

Νωρίτερα, κάτοικοι στην περιοχή ανέφεραν ότι άκουσαν ισχυρές εκρήξεις γύρω στις 06:00 το πρωί του Σαββάτου. Τοπικός αξιωματούχος είπε ότι ένα τρένο καίγεται στη γέφυρα, μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Κίεβο για την έκρηξη στη γέφυρα στη Κριμαίας: «Οτιδήποτε παράνομο πρέπει να καταστραφεί»

Μέχρι στιγμής οι Ουκρανοί δεν έχουν επιβεβαιώσει την εμπλοκή τους στις εκρήξεις ούτε έχουν αναλάβει την ευθύνη για το παγιδευμένο φορτηγό.

Ωστόσο, ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, τόνισε μέσω Twitter ότι αυτή είναι μόνο «η αρχή». Και πρόσθεσε: «Οτιδήποτε παράνομο πρέπει να καταστραφεί, οτιδήποτε κλεμμένο πρέπει να επιστραφεί στην Ουκρανία, η Ρωσία πρέπει να εκδιωχθεί από οτιδήποτε κατέχει».

Το tweet του συμβούλου του Ζελένσκι για την έκρηξη και τη φωτιά στη γέφυρα της Κριμαίας @Podolyak_M/Twitter

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο οι Ουκρανοί βομβάρδισαν στόχους στην Κριμαία, αναγκάζοντας χιλιάδες Ρώσους να εγκαταλείψουν άρον άρον τη χερσόνησο. Μετά την προέλαση στο Χάρκοβο, ο ουκρανικός στρατός έχει αρχίσει να καταλαμβάνει μεγάλες περιοχές στη Χερσώνα, στα νότια της Ουκρανίας, στέλνοντας το μήνυμα ότι τελικός προορισμός είναι η απελευθέρωση της Κριμαίας.

Γέφυρα στην Κριμαία η μεγαλύτερη στη Ρωσία - Τα εγκαίνια παρουσία του Βλαντίμιρ Πούτιν

Η γέφυρα κατασκευάστηκε από τη Ρωσία μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Η γέφυρα διαθέτει τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας (δύο ανά κατεύθυνση) για τα αυτοκίνητα και σιδηροδρομική γραμμή σε νησίδα στο κέντρο. Έχει μήκος 19 χλμ.

Είναι η μεγαλύτερη γέφυρα που έχει κατασκευάσει ποτέ η Ρωσία. Συνδέει την ουκρανική χερσόνησο με τη ρωσική ενδοχώρα (στην περιοχή του Κρασνοντάρ), διασχίζοντας το Στενό του Κερτς. Η οδική γέφυρα στην Κριμαία εγκαινιάστηκε από τον Βλαντίμιρ Πούτιν στις 15 Μαΐου 2018 και άνοιξε για τα οχήματα στις 16 Μαΐου (και για φορτηγά την 1η Οκτωβρίου).

Ο χάρτης με τη γέφυρα στην Κριμαία που περνά πάνω από το Στενό του Κερτς © BBC

Το κόστος του έργου ανήλθε στα 228 δισεκατομμύρια ρούβλια (2,9 δισεκατομμύρια ευρώ) ενώ η ανάδοχος εταιρεία, Stroigazmontage (ανήκει στον Ρώσο μεγιστάνα Αρκάντι Ρόνεμπεργκ), είχε υπογράψει συμβόλαιο 222,4 δισεκατομμυρίων ρουβλίων.

Εντολή Πούτιν για επίσημη έρευνα στη γέφυρα της Κριμαίας

Όπως έγινε γνωστό, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για επίσημη έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς στη γέφυρα της Κριμαίας, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Οι ρωσικές αντιτρομοκρατικές αρχές ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι ένα φορτηγό εξερράγη στο οδικό τμήμα της γέφυρας, προκαλώντας φωτιά σε δεξαμενές καυσίμων διερχόμενου τρένου που κατευθυνόταν προς τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Εικόνες και βίντεο από τη γέφυρα στην Κριμαία και τη μεγάλη φωτιά μετά τις εκρήξεις

Στα social media έχουν αναρτηθεί βίντεο και φωτογραφίες από τη φωτιά στη γέφυρα στην Κριμαία. Σε ορισμένα από αυτά φαίνονται και οι ζημιές που έχουν προκληθεί, καθώς τμήμα της γέφυρας έχει καταρρεύσει.