Κοσμος

Κριμαία : de facto ρωσική

 Ενώ αρχίζουν συζητήσεις Μόσχας – ΕΕ - ΗΠΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
62396-125422.jpg

Χωρίς να πέσει ντουφεκιά, η Κριμαία είναι αυτή τη στιγμή, στην πράξη, ρωσική επαρχία, κάτι στο οποίο συμφωνούν όλες οι ανταποκρίσεις από τη χερσόνησο αυτή της Μαύρης Θάλασσας, που τυπικά αποτελεί ακόμα ουκρανικό έδαφος. Κι αυτό, καθώς συγκαλείται σήμερα σύνοδος κορυφής μεταξύ της Μόσχας, της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, παντού υπάρχουν ρώσικες σημαίες, Ρώσοι ή ρωσόφονοι στρατιώτες, νέος κυβερνήτης είναι ο κ. Σεργκέι Ακσένοφ (προσωπική επιλογή του Ρώσου προέδρου κ. Βλαντιμίρ Πούτιν), οι ελάχιστες χερσαίες ουκρανικές δυνάμεις που δεν έχουν αποχωρήσει παραμένουν περικυκλωμένες, ενώ δύο μόνο ουκρανικά πλοία παραμένουν στο ναύσταθμο, έχοντας απέναντί τους το ρώσικο στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Το μοναδικό -ελάχιστο- αντάλλαγμα που κατέβαλε η Ρωσία γι΄ αυτή την εξέλιξη, είναι ότι ο ανατραπείς φιλορώσος πρόεδρος κ. Γιανουκόβιτς, που έχει βρει άσυλο στη Ρωσία, δεν έχει πια πολιτικό μέλλον

Σήμερα αρχίζει η σύνοδος κορυφής στην οποία θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, της Ρωσίας κ. Σεργκέι Λαβρόφ και των ΗΠΑ κ. Τζον Κέρι. Το μόνο για το οποίο που μπορεί να πιέσει στην πράξη η Δύση είναι η μη επέκταση του μοντέλου της Κριμαίας σε άλλες περιοχές της ρωσόφωνης και ρωσόφιλης Νότιας και Ανατολκής Ουκρανίας (Χάρκοβο, Ντονιέτσκ, Οδησσός κλπ), για τις οποίες ο κ. Πούτιν έχει πει ότι η Ρωσία μπορεί να επέμβει 'αν ζητηθεί βοήθεια".   

Μ.Φ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ