Κοσμος

Η Ρωσία έχασε 4.000 τ.χλμ. σε μια εβδομάδα στην Ουκρανία - Επόμενος στόχος η Κριμαία;

Τι δείχνουν οι χάρτες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία έχασε 4.000 τ.χλμ. σε μια εβδομάδα - «Δεν είναι απίθανο να χάσει και την Κριμαία»
Πόλεμος στην Ουκρανία © EPΑ Pool

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσική οπισθοχώρηση χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων

Ο ουκρανικός στρατός απελευθέρωσε σήμερα τρεις κοινότητες στην περιφέρεια της Χερσώνας (νότια), καθώς συνεχίζεται η αντεπίθεση για την ανακατάληψη εδαφών από τους ρώσους εισβολείς, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα την 224η ημέρα του πολέμου.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε συγκεκριμένα τις κοινότητες Νοβοβοσκρεσένσκε, Νοβοχριχόριφκα και Πετροπάβλικα, οι οποίες βρίσκονται βορειοανατολικά της Χερσώνας.

Σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από τη Χερσώνα, οι Ουκρανοί στοχεύουν στην ανάκτηση του ελέγχου της πόλης, που αποτελεί ένα είδος βόρειας «πύλης» προς τη χερσόνησο της Κριμαίας. Τελικός στόχος για την Ουκρανία, αλλά και για τους Δυτικούς συμμάχους της, είναι η επιστροφή της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία το 2014 και παραδοσιακά φιλοξενεί την έδρα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Σύμφωνα με χάρτες που επεξεργάστηκε το Sky News, μετά την αντεπίθεση της Ουκρανίας η Ρωσία έχει χάσει 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα μέσα σε μόλις μια εβδομάδα. Είναι τέτοια, δε, η ταχύτητα με την οποία υποχωρούν οι ρωσικές δυνάμεις ώστε Αμερικανοί αξιωματούχοι να δηλώνουν ανοιχτά ότι δεν αποκλείεται με τους ρυθμούς αυτούς να επιστρέψει στην κατοχή της Ουκρανίας ακόμα και η Κριμαία, η οποία καταλήφθηκε από ρωσικές δυνάμεις το 2014.

Η ρωσική αντίδραση

Το Κρεμλίνο αντέδρασε χθες έντονα στη δήλωση της εκπροσώπου του Πενταγώνου Λόρα Κούπερ ότι η νέα φουρνιά αμερικανικού οπλισμού που κατευθύνεται προς την Ουκρανία (όπλα αξίας 700 εκατ. δολαρίων, μεταξύ αυτών εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών τύπου Himars) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίθεση κατά της Κριμαίας. Με το νέο πακέτο, η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία αθροίζεται στα 17,5 δισ. δολάρια. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε τις δηλώσεις της Κούπερ «εξαιρετικά επικίνδυνες» και «απόδειξη της ευθείας συμμετοχής των ΗΠΑ στον πόλεμο».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ