Κοσμος

Οι Αμερικανοί φοβούνται την πυρηνική απειλή - Η δημοσκόπηση

Πώς κρίνουν τη στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν απέναντι στον Πούτιν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι Αμερικανοί φοβούνται επίθεση με πυρηνικά σε αμερικανικό έδαφος, σύμφωνα με δημοσκόπηση
Οι Αμερικανοί φοβούνται επίθεση με πυρηνικά σε αμερικανικό έδαφος, σύμφωνα με δημοσκόπηση © Pixabay (ΑΡΧΕΙΟ)

Δημοσκόπηση στις ΗΠΑ για τα πυρηνικά - «Ναι» στον διάλογο με το Ιράν πάνω από 3 στους 4 Αμερικανούς - Ανησυχία για τις πυρηνικές απειλές του Πούτιν

Πάνω από τα 3/4 των Αμερικανών πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιδιώξουν διαπραγματεύσεις για να αποτρέψουν το Ιράν από το να αποκτήσει ή να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

Στη δημοσκόπηση που διενήργησε το Eurasia Group Foundation τον περασμένο μήνα και που θα δημοσιευθεί αργότερα σήμερα ρωτήθηκαν 2.002 Αμερικανοί ενήλικες από τις 2 έως τις 8 Σεπτεμβρίου για την εξωτερική πολιτική και τον παγκόσμιο ρόλο της Αμερικής.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 78,8% των ερωτηθέντων -ποσοστό υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι- θεωρεί ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να συνεχίσει να επιδιώκει τις συνομιλίες για να αποτρέψει το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα στο εγγύς μέλλον.

Με βάση τις κομματικές προτιμήσεις, το 88% των Δημοκρατικών τάσσεται υπέρ τέτοιων διαπραγματεύσεων, όπως και το 76,9% των ανεξάρτητων και το 71,8% των Ρεπουμπλικάνων, αφού ενημερώθηκαν από τους ερευνητές της δημοσκόπησης ότι οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από την αρχική συμφωνία του 2018.

Στην αντίστοιχη ερώτηση περυσινής δημοσκόπησης, το 62,6% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να αναβιώσει τις πυρηνικές διαπραγματεύσεις.

«Πάνω από το 70% των Ρεπουμπλικάνων πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσουν να επιδιώκουν τις πυρηνικές διαπραγματεύσεις με το Ιράν, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι εκλεγμένοι ηγέτες και οι υποψήφιοι που επικρίνουν τις διαπραγματεύσεις ίσως να μη συμβαδίζουν με πολλούς από τους ψηφοφόρους τους» ανέφερε η δημοσκόπηση, στην οποία είχε πρόσβαση το Reuters πριν από τη σημερινή δημοσίευσή της.

Πόσο ανησυχούν οι Αμερικανοί για τα πυρηνικά του Πούτιν

Στην έρευνα τέθηκε για πρώτη φορά το ερώτημα εάν οι συμμετέχοντες σε αυτήν ανησυχούν για τα πυρηνικά όπλα, καθώς η Κίνα έχει αυξήσει το οπλοστάσιό της και η Ρωσία έχει απειλήσει για τη χρήση τους στον πόλεμο της Ουκρανίας. Πάνω από το 74% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ανησυχεί.

Η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει ανησυχία για την αύξηση της πυρηνικής ισχύος της Κίνας και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν -του οποίου η χώρα διαθέτει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο- έχει προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη ότι η όποια επίθεση στη Ρωσία θα μπορούσε να πυροδοτήσει πυρηνική απάντηση.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης:

  • Το 39,8% πιστεύει ότι οι ΗΠΑ απάντησαν σωστά στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, το 24,9% ότι η Ουάσινγκτον δεν απάντησε σωστά και το 35,3% δήλωσε ότι έχει ουδέτερη στάση.
  • Το 76,7% πιστεύει ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα ωφελήσει τις ΗΠΑ και το 23,3% πως όχι.
  • Το 69% έδωσε αρνητική απάντηση στην ερώτηση για το εάν οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσουν να πωλούν όπλα στη Σαουδική Αραβία και το 31% θετική απάντηση.
  • Το 52,6% απάντησε θετικά στην ερώτηση για το εάν οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσουν να πωλούν όπλα στο Ισραήλ και το 47,4% αρνητικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ