Κοσμος

Η Λιζ Τρας κατά της επανένωσης των «Γλυπτών του Παρθενώνα»

Τι είπε στην πρώτη της δημόσια τοποθέτηση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λιζ Τρας
Λιζ Τρας © EPA / TOLGA AKMEN

«Γλυπτά του Παρθενώνα»: Η στάση της Λιζ Τρας για το ενδεχόμενο επανένωσης και οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού

Κατά της επανένωσης των «Γλυπτών του Παρθενώνα» τάσσεται η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, στην πρώτη της δημόσια τοποθέτηση για το ζήτημα.

Σε συνεντεύξεις που παραχώρησε την Τρίτη σε βρετανικούς τηλεοπτικούς σταθμούς από το συνέδριο των Τόρις στο Μπέρμιγχαμ, η Λιζ Τρας ρωτήθηκε από το GB News αν θεωρεί πως τα Γλυπτά πρέπει να επιστραφούν από το Βρετανικό Μουσείο. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, ο πολιτικός συντάκτης του καναλιού επισήμανε την πρόσφατη δήλωση του Προέδρου του λονδρέζικου μουσείου Τζορτζ Όσμπορν για «συμφωνία» που μπορεί να επιτευχθεί. Η απάντηση της κ. Τρας ήταν: «Δεν το υποστηρίζω αυτό».

Οι Sunday Times φιλοξένησαν συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην οποία ανέφερε πως θα θίξει το ζήτημα των Γλυπτών στην ομόλογό του, όταν πιθανώς θα συναντηθούν στο Λονδίνο στα τέλη Νοεμβρίου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε εκτιμήσει πως το κλίμα στο Ην. Βασίλειο «αλλάζει» και ότι η επιστροφή των Γλυπτών θα ήταν μία «φανταστική χειρονομία».

«Γλυπτά του Παρθενώνα»: ο Τζον Όλιβερ τα «έψαλε» στο Βρετανικό Μουσείο

Ο Τζον Όλιβερ κατακεραύνωσε πριν από λίγες ημέρες το Βρετανικό Μουσείο για την άρνησή του να επιστρέψει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα, στo τελευταίo επεισόδιο της εκπομπής «Last Week Tonight», που προβλήθηκε από το HBO την Κυριακή.

Ο διάσημος κωμικός προσέφερε την ξεχωριστή του πνευματώδη οπτική στο θέμα που δοκιμάζει τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου εδώ και δεκαετίες. «Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, γνωστά στην Αγγλία ως Ελγίνεια Μάρμαρα αποσπάστηκαν από τον Λόρδο Έλγιν», είπε. «Ένας Βρετανός κόμης μπήκε στο σπίτι σου, έκλεψε τα Μάρμαρα και μετά τα πούλησε σε ένα μουσείο 1.000 μίλια μακριά. Οι Έλληνες είναι κατανοητά εξαγριωμένοι με αυτό. Δεν χάθηκαν. Τους τα πήραν.» Σημείωσε ότι η Ελλάδα απαιτεί την επιστροφή των Μαρμάρων εδώ και δεκαετίες, αλλά η απάντηση του Βρετανικού Μουσείου ήταν «απίστευτα πατροναριστική».

«Τα Μάρμαρα πρέπει οπωσδήποτε να επιστραφούν στην Ελλάδα», τόνισε ο Όλιβερ και πρόσθεσε ότι οι αρχαιότητες του Παρθενώνα είναι «η κορυφή του παγόβουνου». «Αν ψάχνετε ποτέ για ένα έργο τέχνης που λείπει, 9 φορές στις 10 βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο. Είναι βασικά ο μεγαλύτερος χαμένος και βρεθεί στον κόσμο με τις λέξεις που χάθηκαν και βρέθηκαν στα βαρύτερα δυνατά εισαγωγικά», είπε.

Αρχαιότητες από όλο τον κόσμο έχουν ληφθεί και εκτίθενται σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά μουσεία, συνέχισε ο Τζον Όλιβερ, και σημείωσε ότι μια έκθεση του 2018 που παρουσίασε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν επισημαίνει ότι πάνω από το 90 τοις εκατό της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αφρικής φυλάσσεται εκτός Αφρικής από μεγάλα μουσεία.

Ο Όλιβερ αναφέρθηκε στον Βρετανό αριστοκράτη Χανς Σλόουν, που πρόσφερε τη συλλογή του για την ίδρυση του Βρετανικού Μουσείου. Ο Σλόουν ήταν παντρεμένος με την κληρονόμο μιας φυτείας ζάχαρης στην Τζαμάικα που συντηρούνταν από σκλάβους. Αγόρασε πολλά τεχνουργήματα με τον πλούτο που συσσώρευσε από τη δουλοκτησία.

«Το ίδρυμα του Βρετανικού Μουσείου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη δουλεία και την αποικιοκρατία», σημείωσε ο γνωστός παρουσιαστής. Ο Τζον Όλιβερ ανέφερε παράλληλα ότι ο νόμος του Βρετανικού Μουσείου του 1963 απαγορεύει την παράδοση αντικειμένων που ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο. «Αλλά οι νόμοι μπορούν να αλλάξουν», κατέληξε.

Museums: Last Week Tonight with John Oliver (HBO)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ