TV & Media

Τζον Όλιβερ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Οι Έλληνες είναι δίκαια εξαγριωμένοι» (βίντεο)

Ο διάσημος κωμικός στηλιτεύει το Βρετανικό Μουσείο στο «Last Week Tonight» του HBO

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Με τα Γλυπτά του Παρθενώνα και το ζήτημα των κλεμμένων αρχαιοτήτων που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο ασχολήθηκε ο Τζον Όλιβερ στην εκπομπή του στο ΗΒΟ.
Στις ελληνικές αρχαιότητες που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο αναφέρθηκε ο Τζον Όλιβερ στο «Last Week Tonight» του HBO © YouTube / screen shot

Με τα Γλυπτά του Παρθενώνα και το ζήτημα των κλεμμένων αρχαιοτήτων που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο ασχολήθηκε ο Τζον Όλιβερ στην εκπομπή του στο ΗΒΟ. 

Ο Τζον Όλιβερ κατακεραύνωσε το Βρετανικό Μουσείο για την άρνησή του να επιστρέψει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα, στo τελευταίo επεισόδιο της  εκπομπής «Last Week Tonight», που προβλήθηκε από το HBO την Κυριακή.

Ο διάσημος κωμικός προσέφερε την ξεχωριστή του πνευματώδη οπτική στο θέμα που δοκιμάζει τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου εδώ και δεκαετίες.

«Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, γνωστά στην Αγγλία ως Ελγίνεια Μάρμαρα αποσπάστηκαν από τον Λόρδο Έλγιν», είπε.

«Ένας Βρετανός κόμης μπήκε στο σπίτι σου, έκλεψε τα Μάρμαρα και μετά τα πούλησε σε ένα μουσείο 1.000 μίλια μακριά. Οι Έλληνες είναι κατανοητά εξαγριωμένοι με αυτό. Δεν χάθηκαν. Τους τα πήραν.»

Museums: Last Week Tonight with John Oliver (HBO)

Σημείωσε ότι η Ελλάδα απαιτεί την επιστροφή των Μαρμάρων εδώ και δεκαετίες, αλλά η απάντηση του Βρετανικού Μουσείου ήταν «απίστευτα πατροναριστική».

«Τα Μάρμαρα πρέπει οπωσδήποτε να επιστραφούν στην Ελλάδα», τόνισε ο Όλιβερ και πρόσθεσε ότι οι αρχαιότητες του Παρθενώνα είναι «η κορυφή του παγόβουνου».

«Αν ψάχνετε ποτέ για ένα έργο τέχνης που λείπει, 9 φορές στις 10 βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο. Είναι βασικά ο μεγαλύτερος χαμένος και βρεθεί στον κόσμο με τις λέξεις που χάθηκαν και βρέθηκαν στα βαρύτερα δυνατά εισαγωγικά», είπε.

Αρχαιότητες από όλο τον κόσμο έχουν ληφθεί και εκτίθενται σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά μουσεία, συνέχισε ο Τζον Όλιβερ, και σημείωσε ότι μια έκθεση του 2018 που παρουσίασε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν επισημαίνει ότι πάνω από το 90 τοις εκατό της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αφρικής φυλάσσεται εκτός Αφρικής από μεγάλα μουσεία.

Ο Όλιβερ αναφέρθηκε στον Βρετανό αριστοκράτη Χανς Σλόουν, που πρόσφερε τη συλλογή του για την ίδρυση του Βρετανικού Μουσείου. Ο Σλόουν ήταν παντρεμένος με την κληρονόμο μιας φυτείας ζάχαρης στην Τζαμάικα που συντηρούνταν από σκλάβους. Αγόρασε πολλά τεχνουργήματα με τον πλούτο που συσσώρευσε από τη δουλοκτησία.

«Το ίδρυμα του Βρετανικού Μουσείου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη δουλεία και την αποικιοκρατία», σημείωσε ο γνωστός παρουσιαστής.

Ο Τζον Όλιβερ ανέφερε παράλληλα ότι ο νόμος του Βρετανικού Μουσείου του 1963 απαγορεύει την παράδοση αντικειμένων που ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο. «Αλλά οι νόμοι μπορούν να αλλάξουν», κατέληξε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ