Πολιτικη & Οικονομια

Sunday Times για Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο Μητσοτάκης θα ζητήσει από τη Λιζ Τρας την επιστροφή τους

Πόσο έχει αλλάξει το κλίμα στη βρετανική κοινή γνώμη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης © EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει να ζητήσει από τη Λιζ Τρας να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα. Το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Βρετανία.

Να επιστραφούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα θα ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Λιζ Τρας κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο στα τέλη Οκτωβρίου.

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα στους Sunday Times. Το άρθρο δημοσιεύεται σήμερα Κυριακή (2/10) στη βρετανική εφημερίδα και βασίζεται σε συζήτηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον δημοσιογράφο Matthew Campbell.

«Νομίζω οτι το κλίμα (για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα) έχει αλλάξει» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Και πρόσθεσε: «Εξετάζουμε ενεργά τις επιλογές μας και θέλουμε να είμαστε εποικοδομητικοί και με το Βρετανικό Μουσείο».

«Σε μια εποχή που η Λιζ Τρας θα προσπαθεί να χτίσει την αξιοπιστία της και που το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κατά κάποιο τρόπο στριμωγμένο όσον αφορά τη συνολική του εικόνα μετά την κηδεία (της βασίλισσας Ελισάβετ), θα είναι μια φανταστική χειρονομία και αυτό θα της πω» σημείωσε ακόμη.

Τι στάση θα κρατήσει ο βασιλιάς Κάρολος στην επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο βασιλιάς Κάρολος θα είναι υποστηρικτικός, λαμβάνοντας υπόψιν τα όσα έχουν συζητήσει οι δυο τους την περίοδο που ο Κάρολος ήταν ακόμη πρίγκιπας της Ουαλίας και διάδοχος του βρετανικού θρόνου.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει "καλή προσωπική σχέση" με τον βασιλιά Κάρολο. Αν και αποδέχεται ότι "θα είναι ουδέτερος” πιστεύει ότι ο βασιλιάς είναι υποστηρικτικός με βάση τις συζητήσεις "υπό την προηγούμενη ιδιότητά του ως πρίγκιπας της Ουαλίας", όταν συναντήθηκαν στο Dumfries House, πριν από έξι μήνες, έπειτα από πρόσκληση του Καρόλου» αναφέρει το δημοσίευμα. Και προστίθεται: «Οι δυο τους λέγεται ότι έχουν καλή προσωπική σχέση».

Ο δημοσιογράφος των Sunday Times υπενθυμίζει τις επισκέψεις του Καρόλου στην Ελλάδα και δίνει έμφαση στην ατάκα που είχε πει στην Αθήνα: «Η Ελλάδα κατέχει εδώ και καιρό την πιο ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου, άλλωστε, η Ελλάδα είναι η χώρα του παππού μου και της γέννησης του πατέρα μου».

«Είναι κατανοητό ότι επιδιώκεται μια συμφωνία που θα τερματίσει το πικρό, 200 ετών αδιέξοδο για το ζήτημα της ιδιοκτησίας, θεωρώντας ότι τα γλυπτά, τα οποία η Ελλάδα πάντα ισχυριζόταν ότι είχαν κλαπεί, δεν ανήκουν σε μία μόνο χώρα ή μουσείο αλλά στον κόσμο. Απλώς θα τύχαινε να κατοικούν στην Αθήνα» επισημαίνεται στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.

Και προστίθεται: «Ένα "Σχέδιο Παρθενώνας", εν τω μεταξύ, που υποστηρίζεται από Έλληνες και Βρετανούς ακτιβιστές, προωθεί την ιδέα μιας "πολιτιστικής σύμπραξης" που προβλέπει εκθέσεις στο Λονδίνο άλλων ελληνικών αρχαιολογικών θησαυρών με αντάλλαγμα την επιστροφή των μαρμάρων».

Το δημοσίευμα των Sunday Times αναφέρεται επίσης και στη δημοσκόπηση της YouGov τον περασμένο Νοέμβριο στη Βρετανία που έδειξε ότι το 59% των Βρετανών ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ