Κοσμος

H «συμπεριληπτική» κυβέρνηση της Λιζ Τρας

Μόνο ένας λευκός στα βασικά υπουργεία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κέμι Μπάντενοχ, Λιζ Τρας, Κουάσι Κουαρτένγκ, Τζέιμς Κλέβερλι, Σουέλα Μπρέιβερμαν
Κάτω σειρά από αριστερά προς τα δεξιά: Η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, Κέμι Μπάντενοχ, η πρωθυπουργός, Λιζ Τρας και ο υπουργός Οικονομικών, Κουάσι Κουαρτένγκ. Πάνω σειρά: ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι και η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν © ATHENS VOICE

Βρετανία: Η νέα κυβέρνηση της Λιζ Τρας - Μόνος λευκός ο Μπεν Ουάλας. 

Σχεδόν 54 χρόνια μετά την περιβόητη ομιλία του βουλευτή των Συντηρητικών Ίνοχ Πάουελ που έγινε γνωστή ως η ομιλία «Ποταμοί Αίματος» και επέκρινε έντονα τη μαζική μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια κυβέρνηση των Συντηρητικών θα περιλαμβάνει μόνο έναν λευκό υπουργό. Τον Μπεν Ουάλας.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, οι επιλογές της νέας πρωθυπουργού της Βρετανίας Λιζ Τρας προκάλεσαν αίσθηση. Η κυβέρνηση περιλαμβάνει έξι γυναίκες, κάποιες από τις οποίες είναι γόνοι μεταναστών. Ο Ουάλας παραμένει υπουργός Άμυνας, καθώς θεωρήθηκαν επιτυχείς οι χειρισμοί του στην κρίση του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Κουάσι Κουαρτένγκ –του οποίου οι γονείς μετανάστευσαν από την Γκάνα στη δεκαετία του 1960– είναι ο πρώτος μαύρος υπουργός Οικονομικών στην ιστορία της Βρετανίας.

Ο Τζέιμς Κλέβερλι –η μητέρα είναι από τη Σιέρα Λεόνε και ο πατέρας του Βρετανός– είναι επίσης ο πρώτος μαύρος επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών είχε αποκαλύψει ότι είχε πέσει θύμα bullying στα παιδικά του χρόνια και έχει επανειλημμένως τονίσει πως το Συντηρητικό Κόμμα οφείλει να κάνει περισσότερα για να προσελκύσει μαύρους ψηφοφόρους.

Η Σουέλα Μπράβερμαν –οι γονείς της μετανάστευσαν από την Κένυα και τον Μαυρίκιο πριν από έξι δεκαετίες– διαδέχεται την Πρίτι Πατέλ στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου μεταξύ άλλων θα διαχειριστεί το μεταναστευτικό.

Με φόντο τα παραπάνω δεν έλειψε και η κριτική καθώς υπάρχουν αναφορές για «Κυβέρνηση κολλητών» από την Λιζ Τρας η οποία ανέθεσε τα κορυφαία υπουργεία αποκλειστικά σε κομματικούς της συμμάχους. Το υπουργείο Εξωτερικών ανέλαβε ο Τζέιμς Κλέβερλι, ένθερμος υπέρμαχος του Brexit. Υπουργός Οικονομικών διορίστηκε ο Κβάζι Κβάρτενγκ, επίσης Brexiteer, θεωρείται από τους πλέον δεξιούς Τόρις, υποστηρίζει τη συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας επειδή οι Βρετανοί «μόλις μπουν σε μια θέση εργασίας γίνονται από τους πλέον αδρανείς στον κόσμο».

Μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες πάντως, οι βρετανικές κυβερνήσεις αποτελούνταν κυρίως από λευκούς άνδρες. Η Μάργκαρετ Θάτσερ σε ολόκληρη τη θητεία της διόρισε μόλις μία γυναίκα στο υπουργικό συμβούλιο. Σταδιακά τα πράγματα άλλαξαν. Το 1997 αίσθηση είχε προκαλέσει η φωτογράφιση, όταν οι γυναίκες που εξελέγησαν στις τάξεις των Εργατικών χαρακτηρίστηκαν ως «τα μωρά του Μπλερ». 

unnamed__6_

Ωστόσο αυτός που έφερε την «επανάσταση» στην ποικιλομορφία ήταν ο Ντέβιντ Κάμερον, που έβαλε στις λίστες των Συντηρητικών ονομάτα τα οποία διεκδίκησαν την αρχηγία του κόμματος πριν λίγους μήνες (Ναντίμ Ζαχάουι) είτε βρίσκονται τώρα στο υπουργικό συμβούλιο. 

Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι μόλις το 1/4 των συντηρητικών μελών του βρετανικού κοινοβουλίου είναι γυναίκες και το 6% από μειονοτικά υπόβαθρα.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι οι Συντηρητικοί εξέλεξαν και τις τρεις γυναίκες πρωθυπουργούς της Βρετανίας: τη Μάργκαρετ Θάτσερ, την Τερέζα Μέι και τώρα τη Λιζ Τρας. Ο πρώτος βρετανός βουλευτής με ασιατική καταγωγή, ο Μάντσερτζι Μποουνάγκρι, προερχόταν επίσης από το Συντηρητικό Κόμμα. Την ίδια στιγμή στους Εργατικούς δεν έχει εκλεγεί ποτέ γυναίκα αρχηγός. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ