Κοσμος

Προέλαση του ουκρανικού στρατού στην Χερσώνα - Ανακατέλαβε τουλάχιστον «50 τοποθεσίες»

Πλησιάζει σε απόσταση βολής από Σεβεροντονέτσκ και Λισιτσάνσκ πλέον

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανία: Προέλαση του ουκρανικού στρατού κατά μήκος του Δνείπερου
Πόλεμος στην Ουκρανία © EPΑ Pool

Ουκρανία: Προέλαση του ουκρανικού στρατού κατά μήκος του Δνείπερου.

Οι τελευταίες εξελίξεις από τα μέτωπα των συγκρούσεων έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του πολέμου. Η Αμερικανίδα υφυπουργός Αμυνας, Σελέστ Γουάλαντερ, εκτίμησε πως η Ουκρανία βρίσκεται πολύ κοντά στο να πετύχει τους στόχους της και στα τρία ενεργά μέτωπα του πολέμου (Χάρκοβο, Ντονέτσκ, Χερσώνα), πράγμα που θα τη φέρει σε ευνοϊκότερη θέση ενόψει του χειμώνα, οπότε αναμένεται να επιβραδυνθούν οι επιθετικές κινήσεις και των δύο πλευρών.

Ο Ουκρανός υφυπουργός Εσωτερικών, Γεβγκένι Ενίν, είπε για 50 τοποθεσίες που απελευθερώθηκαν στην περιφέρεια της Χερσώνας χωρίς να διευκρινίσει το πότε και πού, ενώ ο ουκρανικός στρατός κερδίζει έδαφος εδώ και πολλές εβδομάδες.

Στο νότο, τα ουκρανικά στρατεύματα ανακατέλαβαν την πόλη Ντουντσάνι, κατά μήκος της δυτικής όχθης του ποταμού Δνείπερου, που διχοτομεί τη χώρα, δήλωσε στη ρωσική κρατική τηλεόραση ο Βλαντίμιρ Σάλντο, ο εγκατεστημένος από τη Ρωσία ηγέτης στα κατεχόμενα τμήματα της επαρχίας της Χερσώνας. Το Ντουντσάνι βρίσκεται περίπου 30 χλμ. νότια από το σημείο που βρισκόταν το μέτωπο πριν από την ανακάλυψη της Δευτέρας, υποδεικνύοντας την ταχύτερη πρόοδο του πολέμου στο Νότο. Οι ρωσικές δυνάμεις εκεί είχαν σκαφτεί σε ισχυρά ενισχυμένες θέσεις κατά μήκος μιας κυρίως στατικής γραμμής του μετώπου από τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής.

Ενώ η Ουκρανία δεν έχει δώσει ακόμη πλήρη απολογισμό των εξελίξεων, στρατιωτικοί και περιφερειακοί αξιωματούχοι δημοσίευσαν ορισμένες λεπτομέρειες.

Στρατιώτες της 128ης Ορεινής Ταξιαρχίας Εφόδου της Ουκρανίας ύψωσαν τη μπλε και κίτρινη εθνική σημαία στη Μιρολιούμπιφκα, ένα χωριό μεταξύ του πρώην μετώπου και του Δνείπερου, σύμφωνα με βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Tην ίδια ώρα ένας στρατιωτικός χάρτης που εμφάνισε την Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης, δείχνει μια σημαντική υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της περιφέρειας Χερσώνας της νότιας Ουκρανίας.

Αυτός ο χάρτης, σε σύγκριση με εκείνον της προηγούμενης ημέρας, δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εγκαταλείψει μεγάλο αριθμό τοποθεσιών, συμπεριλαμβανομένου του Ντουντσάνι, στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, ενώ ο ουκρανικός στρατός ηγείται μιας αντεπίθεσης σε αυτήν την περιφέρει

Επιπλέον, ο χάρτης που εμφανίζει την περιφέρεια του Χαρκόβου, στην βορειοανατολική Ουκρανία, δείχνει επίσης ότι οι Ρώσοι έχουν εγκαταλείψει σχεδόν όλη την ανατολική όχθη του ποταμού Οσκίλ, την τελευταία περιοχή της περιφέρειας που ελέγχουν ακόμη. Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ηττήθηκαν και εκεί από μια ουκρανική αντεπίθεση που διεξήχθη για αρκετές εβδομάδες.

Στη Ρωσία, οι σωρευόμενες αποτυχίες έχουν εντείνει τη δριμεία κριτική στενών συνεργατών του Πούτιν κατά της στρατιωτικής ηγεσίας. Το δίκτυο RBC ανέφερε ότι απομακρύνθηκε από το αξίωμά του ο διοικητής της Δυτικής Διοίκησης του ρωσικού στρατού, αντιστράτηγος Αλεξάντερ Ζουράβλιοφ, ο οποίος χρεώθηκε τις ήττες στο Ιζιούμ και στο Λιμάν, και αντικαταστάθηκε από τον υποστράτηγο Ρομάν Μπερντνίκοφ. Την περασμένη εβδομάδα είχε αντικατασταθεί ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, υπεύθυνος για την επιμελητεία, στρατηγός Ντμίτρι Μπουλγκάκοφ.

Ανησυχία προκάλεσε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Times, σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία ετοιμάζεται για πυρηνική δοκιμή κοντά στα ουκρανικά σύνορα, για να υπογραμμίσει ότι δεν μπλοφάρει όταν προειδοποιεί για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων εάν απειληθούν εδάφη της. Πάντως, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε για το δημοσίευμα, έκανε λόγο για «ασκήσεις πυρηνικής ρητορικής» των Δυτικών, στις οποίες «δεν θέλουμε να εμπλακούμε». Την Κυριακή, η ιταλική εφημερίδα La Repubblica είχε αναφέρει ότι το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο «Belgorod» θα δοκιμάσει για πρώτη φορά στην Αρκτική τις υπερτορπίλες «Ποσειδών», που χαρακτηρίζονται συχνά ως «όπλο της Αποκάλυψης».

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Neues Osnabrucker Zeitung, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε ότι το Βερολίνο λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις πυρηνικές απειλές του Πούτιν, αλλά δεν είναι διατεθειμένο να υποκύψει σε εκβιασμούς. Στην ίδια συνέντευξη, κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο για «αυτοκρατορική τρέλα» και για «τρομοκρατία».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ