Κοσμος

Ανταλλαγές αιχμαλώτων στην Ουκρανία: Η Ρωσία δίνει 215 μαχητές του Αζόφ για να πάρει τον ολιγάρχη Μεντβέντσουκ (βίντεο)

Κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία στη χώρα του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Βίκτορ Μεντβέντσουκ, πρώην Ουκρανός νομοθέτης και σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν
Ο Βίκτορ Μεντβέντσουκ, πρώην Ουκρανός νομοθέτης και σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν © EPA

Ο Βίκτορ Μεντβέντσουκ, πρώην Ουκρανός νομοθέτης και σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν ανάμεσα στους  κρατούμενους που ανταλλάχθηκαν.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι 215 Ουκρανοί και ξένοι πολίτες απελευθερώθηκαν από τη Ρωσία στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων μαχητών που ηγήθηκαν της άμυνας της Μαριούπολης, η οποία έγινε σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης.

Η Ρωσία παρέλαβε 55 κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένου του Βίκτορ Μεντβέντσουκ, πρώην Ουκρανού νομοθέτη και συμμάχου του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν που κατηγορείται για εσχάτη προδοσία, δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο καθημερινό του διάγγελμα.

Ο Μέντβεντσουκ συνελήφθη τον Απρίλιο, αφού διέφυγε από τον κατ' οίκον περιορισμό με την κατηγορία της προδοσίας, λίγες ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή. Τότε, ο Ζελένσκι πρότεινε την ανταλλαγή του με Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου που κρατούνται από τη Ρωσία, αλλά το Κρεμλίνο απέρριψε την προσφορά.

Τον Μάιο, οι μαχητές του Αζόφ παραδόθηκαν μετά από μακρά πολιορκία της Μαριούπολης και μεταφέρθηκαν σε έδαφος που κατείχε η Ρωσία.

Ο Βίκτορ Μεντβέντσουκ, πρώην Ουκρανός νομοθέτης και σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν
Ο Βίκτορ Μεντβέντσουκ, πρώην Ουκρανός νομοθέτης και σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν © EPA

Η ανταλλαγή είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας τον Φεβρουάριο.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι πέντε στρατιωτικοί διοικητές, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών της άμυνας του Αζοφστάλ, μεταφέρθηκαν στην Τουρκία στο πλαίσιο μιας επιχείρησης που συμφωνήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι απελευθερωμένοι κρατούμενοι θα παραμείνουν στην Τουρκία «με απόλυτη ασφάλεια και σε άνετες συνθήκες» μέχρι το τέλος του πολέμου, πρόσθεσε.

Δέκα αιχμάλωτοι πολέμου, μεταξύ των οποίων πέντε Βρετανοί και δύο Αμερικανοί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν από τη Ρωσία στη Σαουδική Αραβία νωρίτερα την Τετάρτη, ήταν μέρος της συμφωνίας ανταλλαγής, δήλωσε ο Ζελένσκι.

Την Τρίτη, ο Ερντογάν δήλωσε στην αμερικανική τηλεόραση ότι η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν να ανταλλάξουν 200 αιχμαλώτους σε μια από τις μεγαλύτερες ανταλλαγές του επτάμηνου πολέμου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ