Κοσμος

Σε τέσσερα χρόνια καταδικάστηκε ο εισβολέας στο Καπιτώλιο με το «μουστάκι του Χίτλερ»

«Δεν τελείωσε τη δουλειά στο Ολοκαύτωμα», έλεγε αναφερόμενος στον αρχηγό των Ναζί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ένας υποστηρικτής του Τραμπ και νοσταλγός του Χίτλερ για την εισβολή στο Καπιτώλιο.
Σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ένας υποστηρικτής του Τραμπ και νοσταλγός του Χίτλερ για την εισβολή στο Καπιτώλιο © Twitter

Σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ένας υποστηρικτής του Τραμπ και νοσταλγός του Χίτλερ για την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Ένας πρώην έφεδρος του αμερικανικού στρατού και φερόμενος ως συμπαθών των Ναζί, τόσο που διατηρούσε μουστάκι ίδιο με του Χίτλερ, καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης για το ρόλο του στις περσινές ταραχές στο Καπιτώλιο.

Ο Timothy Hale-Cusanelli, 32 ετών, ήταν στο Πολεμικό Ναυτικό όταν συμμετείχε στην έφοδο στο Κογκρέσο τον Ιανουάριο του 2021.

Οι ένορκοι τον καταδίκασαν τον Μάιο με πέντε κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένου του κακουργήματος για παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας. Περισσότερα από 900 άτομα έχουν κατηγορηθεί για τη συμμετοχή τους στην επίθεση.

Ο Hale-Cusanelli, ο οποίος ήταν ο έβδομος κατηγορούμενος για τα επεισόδια που δικάζεται, συγκαταλέγεται μεταξύ μιας μερίδας κατηγορουμένων που βρίσκονταν σε ενεργό υπηρεσία στον στρατό όταν μαζί με άλλους υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στο Κογκρέσο, καθώς αυτό συνεδρίαζε για να επικυρώσει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020.

Οι εισαγγελείς είπαν ότι υποστήριζε ανοιχτά ιδεολογίες λευκής υπεροχής και αντισημιτισμού, φορώντας μάλιστα ένα μουστάκι τύπου Αδόλφου Χίτλερ στη δουλειά του, και ήλπιζε σε έναν δεύτερο εμφύλιο πόλεμο στις ΗΠΑ.

Πρόσθεσαν ότι, κατά τη διάρκεια μιας εσωτερικής έρευνας του Πολεμικού Ναυτικού για τον Hale-Cusanelli, 34 συνάδελφοί του δήλωσαν ότι είχε «εξτρεμιστικές ή ριζοσπαστικές απόψεις που αφορούσαν τον εβραϊκό λαό, τις μειονότητες και τις γυναίκες».

Ένας αξιωματικός του Ναυτικού ισχυρίστηκε ότι θυμάται τον Hale-Cusanelli να λέει σε μια προφανή αναφορά στο Ολοκαύτωμα: «Ο Χίτλερ θα έπρεπε να είχε τελειώσει τη δουλειά».

Ο κατηγορούμενος ανέβηκε στο εδώλιο για να υπερασπιστεί τον εαυτό του στη δίκη, υποστηρίζοντας ότι «δεν γνώριζε ότι υπήρχε ένα πραγματικό κτίριο που ονομαζόταν "Καπιτώλιο"». «Νιώθω σαν ηλίθιος», πρόσθεσε.

Όμως οι δικηγόροι της κυβέρνησης είπαν ότι έλεγε ψέματα, επισημαίνοντας τις συνομιλίες που είχε ο Hale-Cusanelli με τον συγκάτοικό του τις ημέρες μετά την επίθεση, στις οποίες περιέγραφε την παραβίαση του συγκροτήματος ως «συναρπαστική».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ