Προβληματίζουν στη Βρετανία οι συλλήψεις αντιμοναρχικών
«Ποιος τον εξέλεξε;» φέρεται να φώναξε για τον Κάρολο Γ' ένας από τους συλληφθέντες
Θάνατος Βασίλισσας Ελισάβετ: Συνελήφθησαν τρία άτομα που συμμετείχαν σε διαμαρτυρία κατά της μοναρχίας.
Οι συλλήψεις διαδηλωτών κατά της μοναρχίας μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β' είναι «βαθιά ανησυχητικές», δήλωσαν ακτιβιστές υπέρ της ελευθερίας του λόγου.
Η αστυνομία στη Σκωτία έχει συλλάβει δύο άτομα τις τελευταίες ημέρες με την κατηγορία της «διατάραξης της ειρήνης», ενώ ένας άνδρας συνελήφθη στην Οξφόρδη για να αφεθεί στη συνέχεια ελεύθερος.
Οι συλλήψεις έγιναν σε εκδηλώσεις για τον θάνατο της βασίλισσας και την ανακήρυξη του βασιλιά Καρόλου Γ' ως νέου μονάρχη της Βρετανίας. Οι ακτιβιστές δήλωσαν ότι το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι θεμελιώδες και πρέπει να προστατεύεται.
Την Κυριακή, μια 22χρονη γυναίκα κατηγορήθηκε για διατάραξη της ειρήνης αφού συνελήφθη κατά τη διάρκεια της ανακήρυξης της ενθρόνισης του βασιλιά έξω από τον καθεδρικό ναό St Giles' στο Εδιμβούργο.
Την ίδια ημέρα, ο Σάιμον Χιλ, 45 ετών, συνελήφθη ως ύποπτος για αδίκημα δημόσιας τάξης αφού φώναξε «Ποιος τον εξέλεξε;» κατά τη διάρκεια μιας άλλης ανακήρυξης της ενθρόνισης του Καρόλου Γ' στην Οξφόρδη.
Τη Δευτέρα, ένας 22χρονος συνελήφθη για διατάραξη της ειρήνης, αφού φέρεται να παρενόχλησε τον πρίγκιπα Άντριου καθώς η βασιλική πομπή κινούνταν κατά μήκος του Royal Mile του Εδιμβούργου.
Η Ruth Smeeth, διευθύνουσα σύμβουλος του Index on Censorship, δήλωσε ότι οι συλλήψεις ήταν «βαθιά ανησυχητικές», προσθέτοντας:
«Πρέπει να προσέξουμε ώστε το γεγονός αυτό να μη χρησιμοποιηθεί, τυχαία ή σκόπιμα, για να διαβρώσει με οποιονδήποτε τρόπο την ελευθερία της έκφρασης που απολαμβάνουν οι πολίτες αυτής της χώρας».
Ο Σίλκι Κάρλο, διευθυντής της οργάνωσης Big Brother Watch, δήλωσε ότι οι αστυνομικοί έχουν «καθήκον να προστατεύουν το δικαίωμα των ανθρώπων να διαμαρτύρονται, όπως έχουν καθήκον να διευκολύνουν το δικαίωμα των ανθρώπων να εκφράσουν την υποστήριξή τους, τη θλίψη τους ή να αποτίσουν φόρο τιμής».
Η Jodie Beck, υπεύθυνη πολιτικής και εκστρατειών στο Liberty, δήλωσε ότι είναι «πολύ ανησυχητικό να βλέπουμε την αστυνομία να επιβάλλει τις ευρείες εξουσίες της με τόσο σκληρό και τιμωρητικό τρόπο».
«Η διαμαρτυρία δεν είναι δώρο του κράτους, είναι θεμελιώδες δικαίωμα», δήλωσε η ίδια.
Πηγή BBC
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οδικός χάρτης για ελάχιστες τιμές στα κινεζικά EV, μετά τους δασμούς της ΕΕ
Οι έλεγχοι πυρασφάλειας είχαν γίνει δύο ή τρεις φορές σε δέκα χρόνια λειτουργίας του μπαρ
Συνεχίζεται η έρευνα για το καλώδιο Φινλανδίας–Εσθονίας στον Κόλπο της Βαλτικής
Οι Ιρανοί επιχειρούν να οδηγήσουν μαζικά τη χώρα τους στην επόμενη μέρα
Ο κρίσιμος ρόλος των γυναικών στον αγώνα για την ανατροπή των Αγιατολάχ
Η Κάγια Κάλλας προαναγγέλλει πρόσθετα μέτρα – Διπλωματικές πιέσεις και πολιτικές διαφωνίες
Οι πρώτες δηλώσεις του ΠτΔ της Κύπρου μετά την παραίτηση του διευθυντή του γραφείου του
Νέα Μαχσά Αμινί βάζει φωτιά στη γυναικεία επανάσταση της χώρας
Διακοπή ρεύματος και δύο ελαττωματικά μαχαίρια στην εκδήλωση των ομογενών στην Κωνσταντινούπολη
«Στοχευμένη προσπάθεια να πληγεί ο πρόεδρος» λέει ο κ. Χαραλάμπους
«Αν δεν το κάνουμε εμείς αυτό, θα την καταλάβουν η Ρωσία ή η Κίνα»
Η θέαση των εξελίξεων χωρίς την ουσιαστική πρόταση αποτελεσματικών λύσεων
Πώς θα είναι οι ζωές μας τα επόμενα χρόνια;
Η ATHENS VOICE διαλέγει κάθε μέρα τις αναρτήσεις που συζητήθηκαν περισσότερο στα social media
Ζυγίζει τις επιλογές του ο Τραμπ
Οι επιλογές που εξετάζονται για να προστατευθεί η εδαφική ακεραιότητά της
H ανάλυση του Bloomberg
Η ανάρτηση που προκάλεσε αντιδράσεις
Η ανάρτηση του Ιρανού βιρτουόζου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.