Κοσμος

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποιεί την Τουρκία με κυρώσεις για οποιαδήποτε αμυντική συναλλαγή με τη Ρωσία

Στο κάδρο οι S-400

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσικός στρατιωτικός εξοπλισμός
Ρωσικός στρατιωτικός εξοπλισμός © EPA/ SERGEI ILNITSKY

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απέκλεισε την επιβολή νέων κυρώσεων στην Τουρκία εάν υπάρξει νέα συναλλαγή με τη ρωσική αμυντική βιομηχανία.

Οποιαδήποτε μελλοντική συναλλαγή της Τουρκίας με τον ρωσικό αμυντικό τομέα θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες κυρώσεις διαμηνύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει ήδη αποπεμφθεί από το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών F-35 λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400, ενώ αυτή τη στιγμή συνεχίζει να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την αμερικανική κυβέρνηση για την αγορά νέων αλλά και την αναβάθμιση του υφιστάμενου στόλου των μαχητικών F-16 που κατέχει.

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι «η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και πολύτιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.

»Ωστόσο, η απόκτηση των S-400 έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2016 στη Βαρσοβία για τη μείωση των εξαρτήσεων από τον ρωσικό εξοπλισμό.

»Προτρέπουμε την Τουρκία, και όλους τους εταίρους και τους συμμάχους των ΗΠΑ, να αποφύγουν μελλοντικές αγορές ρωσικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων S-400, που προσφέρουν στη Ρωσία έσοδα, πρόσβαση και επιρροή. Οποιεσδήποτε τέτοιες συναλλαγές θα μπορούσαν να υπόκεινται σε κυρώσεις CAATSA, ξεχωριστές και επιπλέον από αυτές που έχουν ήδη επιβληθεί».

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ενόχλησή του για την εμπλοκή στην προμήθεια μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ. Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε ότι εάν η Ουάσινγκτον δεν εγκρίνει το εξοπλιστικό πρόγραμμα, η Άγκυρα μπορεί να προμηθευτεί μαχητικά αεροσκάφη από αλλού.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ