- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΟΗΕ: Θα χρειαστούν περίπου 300 χρόνια για την ισότητα των φύλων
Οι εκτοπισμένες γυναίκες και τα κορίτσια περισσότερες από ποτέ
ΟΗΕ - Ισότητα των φύλων: Τα στοιχεία για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών και ο στόχος
Περίπου 300 χρόνια θα χρειαστούν για να επιτευχθεί η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, επισημαίνει ο ΟΗΕ, εκτιμώντας ότι οι αλλεπάλληλες κρίσεις επιδεινώνουν τις διακρίσεις μεταξύ των φύλων.
«Με τον σημερινό ρυθμό προόδου (…) θα χρειαστούν 286 χρόνια για να καλυφθούν τα κενά σε ό,τι αφορά τη νομική προστασία και την κατάργηση των διακρίσεων», σημειώνουν ο ΟΗΕ Γυναίκες και το Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (UNDESA). Θα χρειαστεί επίσης να περιμένει η ανθρωπότητα έως και 140 χρόνια «μέχρις ότου οι γυναίκες να εκπροσωπούνται επί ίσοις όροις σε θέσεις εξουσίας και σε ηγετικές θέσεις στον χώρο εργασίας και τουλάχιστον 40 χρόνια για την ίση εκπροσώπησή τους στα εθνικά κοινοβούλια.
Ο ΟΗΕ είχε θέσει ως στόχο του να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων μέχρι το 2030. «Οι παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η πανδημία της Covid-19 και οι συνέπειές της, οι βίαιες συγκρούσεις, η κλιματική αλλαγή και η αρνητική στάση απέναντι στη σεξουαλική υγεία και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο τις ανισότητες», σημειώνουν οι δύο οργανισμοί στην ανακοίνωσή τους.
Στα τέλη του 2022 υπολογίζεται ότι 383 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια θα ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, με λιγότερο από 1,90 δολάριο την ημέρα. Ο αντίστοιχος αριθμός για τους άνδρες υπολογίζεται στα 368 εκατομμύρια, συνεχίζει η ανακοίνωση, όπου σημειώνεται ως ανησυχητική η αντιστροφή της τάσης μείωσης της φτώχειας στον κόσμο.
Σήμερα, οι εκτοπισμένες γυναίκες και τα κορίτσια είναι περισσότερες από ποτέ. Περισσότερες από 1,2 δισεκ. γυναίκες και κορίτσια αναπαραγωγικής ηλικίας ζουν σε χώρες όπου ισχύουν περιορισμοί στις αμβλώσεις. «Είναι κρίσιμης σημασίας να ενωθούμε τώρα για να επενδύσουμε στις γυναίκες και τα κορίτσια ώστε να επιταχύνουμε την πρόοδο που έχει γίνει», σχολίασε η Σίμα Μπάχους, η εκτελεστική διευθύντρια του ΟΗΕ Γυναίκες. «Τα δεδομένα δείχνουν αδιαμφισβήτητα την υποχώρηση των δικαιωμάτων τους, σε ό,τι αφορά το εισόδημα, την ασφάλεια, την εκπαίδευση, την υγεία. Όσο περισσότερο αργούμε να αναστρέψουμε αυτήν την τάση, τόσο υψηλότερο θα είναι το κόστος για όλες και όλους μας», πρόσθεσε.
#Women & girls are at the forefront of change, accelerating #socialjustice, #genderequality & #sustainability worldwide. Yet harmful social norms & structural discrimination continue to restrict their activism & #humanrights. How can their voices be heard? https://t.co/Dwcz2NX7pi pic.twitter.com/1TnPURXluo
— UN Human Rights (@UNHumanRights) September 7, 2022
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να έχουν αμυντικό χαρακτήρα», τόνισε ο πρωθυπουργός Μοντενέγκρο
Προτεραιότητα για το Βερολίνο αποτελούν οι πολίτες και οι στρατιώτες στην περιοχή
Διαψεύδει η Τεχεράνη: «Απόλυτα ψευδές το δημοσίευμα»
«Είναι σχεδόν αδύνατον να ετοιμαστεί νωρίτερα», δήλωσαν αξιωματούχοι
Τζιτζικώστας: Αύξηση ασφαλίστρων και 1.800 ακυρώσεις πτήσεων ημερησίως λόγω της κρίσης
Πρεμιέρα την 1η Απριλίου στις πλατφόρμες Disney+ και Hulu
Τι δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Κορνέλιους
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση – Απογοητευμένος δηλώνει ο Τραμπ
Για μία ακόμα φορά ο αμερικανός πρόεδρος αιφνιδίασε συμμάχους και αντιπάλους. Βρίσκονται σε βέρτιγκο για το πώς θα αντιδράσουν.
Οι πολίτες καλούνται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις
Τι ζητeεί η πλειοψηφία των Ιρανών, ο ρόλος της σιιτικής ούμμα και της Ρωσίας, και ποια είναι τα ενδεχόμενα
Βίντεο στα social media δείχνει drone να πλήττεται στον αέρα και να πέφτει φλεγόμενο
Ο πόλεμος στο Ιράν μέσα από αριθμούς
Η σελίδα χρησιμοποιεί μια έντονα ειρωνική και υπερβολικά πατριωτική γλώσσα
Επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής σε Λονδίνο και Ουαλία - Στο στόχαστρο των αρχών δίκτυο ξένης παρέμβασης
Ελληνική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο - Φρεγάτες, F-16 και Patriot μετά το περιστατικό με ιρανικό drone
Το σκάφος επέστρεφε από άσκηση, μετά από πρόσκληση της Ινδίας
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
Συνδέει την ευρωπαϊκή πυρηνική αποτροπή της Γαλλίας με αγορές γαλλικού στρατιωτικού εξοπλισμού
Το σκάφος χτυπήθηκε από άγνωστης προέλευσης βλήμα ακριβώς πάνω από την ίσαλο γραμμή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.