Κοσμος

Ρωσία: Όποιος βάλει πλαφόν στην τιμή δεν θα έχει ρωσικό πετρέλαιο

Ανεβάζει τους τόνους η Μόσχα - Αγωνία στη Δύση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσία: Όποιος βάλει πλαφόν στην τιμή δεν θα έχει ρωσικό πετρέλαιο
Πετρεάλαιο - ΑΡΧΕΙΟ © Frantzou Fleurine/Unsplash

Ενεργειακή κρίση - Ρωσία: Τέλος το πετρέλαιο στις χώρες που θα επιβάλουν πλαφόν στην τιμή.

Κορυφώνεται η αγωνία της Δύσης για την ενεργειακή επάρκεια ενόψει του ερχόμενου χειμώνα, καθώς ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Νόβακ, διατρανώνει ότι η χώρα του θα σταματήσει να προμηθεύει πετρέλαιο τις χώρες που θα επιβάλουν περιορισμούς στην τιμή του.

Την ίδια ώρα, η πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου θα συζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7), των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών. Η συζήτηση θα γίνει στη συνάντηση που θα έχουν την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε νωρίτερα ο Λευκός Οίκος.

Πάντως, ο Νόβακ δήλωσε πως η Ρωσία σκοπεύει να σταματήσει την προμήθεια πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε χώρες που αποφασίσουν να περιορίσουν το κόστος του πετρελαίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Όσον αφορά τα όρια τιμών: εάν επιβάλουν πλαφόν, τότε είμαστε σαφείς ότι σε αυτές τις εταιρείες ή τις χώρες δεν θα προμηθεύσουμε πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, αφού δεν θα εργαστούμε με συνθήκες εκτός αγοράς», τόνισε ο Νόβακ.

Ταυτόχρονα, ο Νόβακ χαρακτήρισε «απόλυτο παραλογισμό» τις προτάσεις για επιβολή περιορισμών στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

«Πρόκειται για παρέμβαση στους μηχανισμούς της αγοράς μιας τόσο σημαντικής βιομηχανίας όπως η πετρελαϊκή, η οποία είναι η πιο σημαντική από την άποψη της διασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας όλου του κόσμου. Τέτοιες προσπάθειες θα οδηγήσουν μόνο σε αποσταθεροποίηση της πετρελαϊκής βιομηχανίας και αγοράς», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι το τίμημα αυτού του μέτρου θα κληθούν να πληρώσουν πρώτοι οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί καταναλωτές που βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Ενεργειακή κρίση - Η επαναλειτουργία του Nord Stream 1

Σημειώνεται ότι ο κρατικός ενεργειακός γίγαντας Gazrpom εκτιμά ότι οι εργασίες συντήρησης στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 θα ολοκληρωθούν εντός τριών ημερών. «Αυτά είναι τεχνικά ζητήματα. Η Gazprom ανέφερε ότι η διακοπή θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Κάνουμε τις υποθέσεις μας βάσει αυτής της δήλωσης», δήλωσε ο Νόβακ στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε πόσο θα διαρκέσουν οι εργασίες συντήρησης.

Η Gazprom σταμάτησε χθες τις ροές στον αγωγό φυσικού αερίου προς την Γερμανία, η επανάληψη των οποίων αναμένεται τις πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Στην Ευρώπη, η οποία είναι αντιμέτωπη με τις ελλείψεις καυσίμων και τις υψηλές τιμές ρεκόρ φυσικού αερίου ενώ λαμβάνει περιορισμένες προμήθειες από τη Ρωσία, έχουν δημιουργηθεί ανησυχίες για το ότι η Gazprom θα μπορούσε να παρατείνει την περίοδο των εργασιών συντήρησης στον αγωγό.

Η ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο εταιρεία της Gazprom, έχει ήδη περικόψει τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, του μεγαλύτερου αγωγού που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Γερμανία, στο 20% της δυναμικότητάς του, ισχυριζόμενη ότι αυτό οφείλεται στον ελαττωματικό εξοπλισμό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ