- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Ρωσία: Όποιος βάλει πλαφόν στην τιμή δεν θα έχει ρωσικό πετρέλαιο
Ανεβάζει τους τόνους η Μόσχα - Αγωνία στη Δύση
Ενεργειακή κρίση - Ρωσία: Τέλος το πετρέλαιο στις χώρες που θα επιβάλουν πλαφόν στην τιμή.
Κορυφώνεται η αγωνία της Δύσης για την ενεργειακή επάρκεια ενόψει του ερχόμενου χειμώνα, καθώς ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Νόβακ, διατρανώνει ότι η χώρα του θα σταματήσει να προμηθεύει πετρέλαιο τις χώρες που θα επιβάλουν περιορισμούς στην τιμή του.
Την ίδια ώρα, η πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου θα συζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7), των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών. Η συζήτηση θα γίνει στη συνάντηση που θα έχουν την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε νωρίτερα ο Λευκός Οίκος.
Πάντως, ο Νόβακ δήλωσε πως η Ρωσία σκοπεύει να σταματήσει την προμήθεια πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε χώρες που αποφασίσουν να περιορίσουν το κόστος του πετρελαίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία.
«Όσον αφορά τα όρια τιμών: εάν επιβάλουν πλαφόν, τότε είμαστε σαφείς ότι σε αυτές τις εταιρείες ή τις χώρες δεν θα προμηθεύσουμε πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, αφού δεν θα εργαστούμε με συνθήκες εκτός αγοράς», τόνισε ο Νόβακ.
Ταυτόχρονα, ο Νόβακ χαρακτήρισε «απόλυτο παραλογισμό» τις προτάσεις για επιβολή περιορισμών στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.
«Πρόκειται για παρέμβαση στους μηχανισμούς της αγοράς μιας τόσο σημαντικής βιομηχανίας όπως η πετρελαϊκή, η οποία είναι η πιο σημαντική από την άποψη της διασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας όλου του κόσμου. Τέτοιες προσπάθειες θα οδηγήσουν μόνο σε αποσταθεροποίηση της πετρελαϊκής βιομηχανίας και αγοράς», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι το τίμημα αυτού του μέτρου θα κληθούν να πληρώσουν πρώτοι οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί καταναλωτές που βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με τις υψηλές τιμές ενέργειας.
Ενεργειακή κρίση - Η επαναλειτουργία του Nord Stream 1
Σημειώνεται ότι ο κρατικός ενεργειακός γίγαντας Gazrpom εκτιμά ότι οι εργασίες συντήρησης στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 θα ολοκληρωθούν εντός τριών ημερών. «Αυτά είναι τεχνικά ζητήματα. Η Gazprom ανέφερε ότι η διακοπή θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Κάνουμε τις υποθέσεις μας βάσει αυτής της δήλωσης», δήλωσε ο Νόβακ στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε πόσο θα διαρκέσουν οι εργασίες συντήρησης.
Η Gazprom σταμάτησε χθες τις ροές στον αγωγό φυσικού αερίου προς την Γερμανία, η επανάληψη των οποίων αναμένεται τις πρωινές ώρες του Σαββάτου.
Στην Ευρώπη, η οποία είναι αντιμέτωπη με τις ελλείψεις καυσίμων και τις υψηλές τιμές ρεκόρ φυσικού αερίου ενώ λαμβάνει περιορισμένες προμήθειες από τη Ρωσία, έχουν δημιουργηθεί ανησυχίες για το ότι η Gazprom θα μπορούσε να παρατείνει την περίοδο των εργασιών συντήρησης στον αγωγό.
Η ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο εταιρεία της Gazprom, έχει ήδη περικόψει τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, του μεγαλύτερου αγωγού που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Γερμανία, στο 20% της δυναμικότητάς του, ισχυριζόμενη ότι αυτό οφείλεται στον ελαττωματικό εξοπλισμό.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αμερικανοί και Βρετανοί εκκενώνουν βάσεις από τη γύρω περιοχή
Τα κύματα έφτασαν σύμφωνα με πληροφορίες σε ύψος 5 μέτρων
Πρόκειται για την πιο άμεση απειλή της Τεχεράνης προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ
Σε πρόχειρο νεκροτομείο κοντά στην Τεχεράνη
Όλο αυτόν τον καιρό επικρατούσε μια μορφή εφησυχασμού έναντι της ιρανικής θεοκρατίας. Τώρα επικρατεί αμηχανία.
Η συμμορία διέφυγε και η αξία της λείας δεν έχει ακόμη γίνει γνωστή
Οι αποφυλακίσεις πολιτικών κρατουμένων, που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, συνεχίζονται με αργούς ρυθμούς
Δεδομένων των κακών διατροφικών του συνηθειών
Οι Ιρανοί αγωνίζονται για κάτι που αποτελεί τον πυρήνα και δικών μας αξιών, όσων έχουμε τη μεγάλη τύχη να ζούμε σε μια δυτική δημοκρατία
Η αντίδραση της Κοπεγχάγης στις απειλές του Τραμπ
Για πρώτη φορά από το 2010 απειλείται η κυριαρχία του Ούγγρου πρωθυπουργού
Εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Ιράν, ενώ το καθεστώς απάντησε με μπλακάουτ και καταστολή. Από την Αθήνα, η Νάζια Ματάνι περιγράφει τη στιγμή που «η πλειοψηφία βγήκε επιτέλους στο φως»
9% του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας δηλώνουν αγρότες, σύμφωνα με τη Eurostat.
Το πρώτο έτος της δεύτερης θητείας Τραμπ σημαδεύτηκε από σαρωτικές αλλαγές στην πολιτική μετανάστευσης
Στο πλαίσιο έρευνας που συνδέεται με υπόθεση παράνομης κατοχής διαβαθμισμένου υλικού
Συμφωνία στο Κάιρο για 15μελή επιτροπή – Ρόλος Αιγύπτου, ΟΗΕ και Συμβουλίου Ειρήνης
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων φοβούνται μαζική χρήση της θανατικής ποινής
Ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς της σύγχρονης Μέσης Ανατολής εξηγεί το γιατί
Η Ιρανοβρετανή δημοσιογράφος του CNN μιλά με συγκίνηση για τις εξελίξεις στο Ιράν
Η ανάρτηση του προέδρου των ΗΠΑ στο Truth Social
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.