Κοσμος

Η Ιαπωνία σχεδιάζει να κατασκευάσει νέους πυρηνικούς σταθμούς

11 χρόνια μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πυρηνικός σταθμός
Πυρηνικός σταθμός © Pixabay

Η Ιαπωνία «ξεχνά» τη Φουκουσίμα και σχεδιάζει να κατασκευάσει καινούργιους πυρηνικούς σταθμούς. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και το ράλι τιμών στο ρεύμα.

Η Ιαπωνία ετοιμάζεται να θέσει ξανά σε λειτουργία πυρηνικά εργοστάσια, τα οποία είχαν «παροπλιστεί» μετά τις εκρήξεις στον σταθμό της Φουκουσίμα τον Μάρτιο του 2011.

Ο ισχυρός σεισμός των 9 Ρίχτερ σε θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της νήσου Χονσού συνοδεύτηκε από τσουνάμι, το οποίο σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του. Στον πυρηνικό σταθμό fukushima Daiichi, το ρεύμα κόπηκε, οι αντιδραστήρες αποσταθεροποιήθηκαν, με αποτέλεσμα να σημειωθούν εκρήξεις σε τρεις από αυτούς (Νο1, Νο2 και Νο3). Το πυρηνικό καύσιμο έλιωσε, με ολόκληρες περιοχές να μετατρέπονται σε «νεκρή» ζώνη.

Μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα και τις τεράστιες οικολογικές συνέπειες για την περιοχή η κοινή γνώμη πίεσε ώστε η χώρα να στραφεί στην παραγωγή ενέργειας που δεν θα προέρχεται από πυρηνικά εργοστάσια. Ωστόσο, τα χρόνια προβλήματα στην ιαπωνική οικονομία, που πήγαν πίσω τον σχεδιασμό για ένα μέλλον χωρίς πυρηνική ενέργεια, σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία που πυροδότησε σοβαρή ενεργειακή κρίση, αναγκάζουν τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα να ανοίξει εκ νέου τον φάκελο «πυρηνικά εργοστάσια».

Fukushima reactor 3 explosion (HD March 14 2011 - Japanese nuclear plant blast)

Η Ιαπωνία ξεμένει από ενέργεια - Κίνδυνος για black out στο Τόκιο

Δεν μένει, όμως, εκεί, αλλά -όπως ανακοίνωσε- η Ιαπωνία θα κατασκευάσει καινούργιους πυρηνικούς σταθμούς με αντιδραστήρες νέας γενιάς. Σημειώνεται ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια χρονική περίοδο που το Τόκιο βρέθηκε αντιμέτωπο με τον κίνδυνο black out και έχει ήδη αναθεωρήσει τον στόχο για μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050, εντάσσοντας περισσότερο άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην παραγωγή ενέργειας.

Πριν από την καταστροφή στη Φουκουσίμα η Ιαπωνία εξασφάλιζε το 1/3 της ετήσιας ηλεκτρικής ενέργειας από τους 54 πυρηνικούς αντιδραστήρες που υπήρχαν στην επικράτειά της. Πλέον, μόνο 6 παραμένουν σε λειτουργία -κάτι που αναμένεται να αλλάξει, καθώς το ράλι τιμών του ρεύματος στις διεθνείς αγορές συνεχίζεται και η Ιαπωνία είναι αναγκασμένη να εισάγει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που χρειάζεται.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ