Κοσμος

Προκλητικός Ακάρ - «Αν θέλει ο Θεός, Τούρκοι θα κολυμπήσουν έως το Καστελόριζο»

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χουλουσί Ακάρ
Χουλουσί Ακάρ © EPA / TURKISH DEFENCE MINISTRY PRESS OFFICE / HANDOUT

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, εμφανίστηκε για ακόμα μία φορά εξαιρετικά προκλητικός κάνοντας λόγο για απόβαση στο Καστελόριζο.

Προκλητικές δηλώσεις έκανε για ακόμα μία φορά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, ο Ακάρ αναφέρθηκε ξανά στο Καστελόριζο κάνοντας λόγο για απόβαση. Ειδικότερα, σημείωσε πως η απόσταση του Καστελόριζου από την Τουρκία είναι «μόνο 1.950 μέτρα και οι φοιτητές των στρατιωτικών σχολών μπορούν να κολυμπήσουν μέχρι εκεί».

Ακόμη, αναφερόμενος σε κάποιον Έλληνα υπουργό, που φέρεται να είπε ότι «αν μπορουν ας έρθουν», εκείνος απάντησε «αν θέλει ο Θεός μπορεί να συμβεί κι αυτό».

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο Τούρκος υπουργός έκανε αναφορά σε «αποστρατικοποιημένα» κατά την παράλογη ανάγνωση των Διεθνών Συνθηκών από την Τουρκία για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ υποστήριξε ότι είναι η Ελλάδα που ασκεί «επεκτατική πολιτική».

Σήμερα ο απόπλους του τουρκικού γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν»

Το μεσημέρι της Τρίτης αναμένεται να αποπλεύσει το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» από το λιμάνι της Μερσίνας.

Το γεωτρύπανο, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, αναμένεται να κατευθυνθεί μεταξύ των τουρκικών ακτών και του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, εκτελώντας τις παράνομες άδειες που έχει λάβει η τουρκική εταιρεία πετρελαίου από το ψευδοκράτος.

«Θα χαιρετίσουμε τον απόπλου του τέταρτου γεωτρύπανού μας, το οποίο έχει εξοπλιστεί με τεχνολογία νέας γενιάς, από το λιμάνι Τασούτζου της Μερσίνας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Την ίδια ώρα οι ελληνικές διπλωματικές και στρατιωτικές αρχές εξετάζουν όλα τα σενάρια των πιθανών πλεύσεων και παρακολουθούν με ψυχραιμία τις εξελίξεις.

Τα σενάρια για τη ρότα του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν»

Στην αρχική κίνησή του το τουρκικό γεωτρύπανο ενδεχομένως να κινηθεί μεταξύ των τουρκικών ακτών και του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, όπως ήδη έχει αναφερθεί, που φέρεται να εξέδωσε παράνομες άδειες στην τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Σταθακόπουλο, Δρ. του Παντείου και Τουρκολόγο, ο πλους του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» θα είναι αρχικά στο πλαίσιο της βόρειας Κύπρου, στη συνέχεια ενδεχομένως να πάει σε κάποιο οριοθετημένο θαλάσσιο τεμάχιο της Κύπρου.

Στη συνέχεια και σύμφωνα με πληροφορίες το τουρκικό γεωτρύπανο θα κινηθεί στο βόρειο τμήμα του τεμαχίου 6, αμφισβητώντας έτσι την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο στρατηγός εν αποστρατεία, Λάμπρος Τζούμης, «αν επιχειρήσει μια γεώτρηση είναι μια πολύ σοβαρή ενέργεια, δημιουργεί ένα τεχνητό νησί στο σημείο αυτό, δεν μιλάμε για ένα ερευνητικό σκάφος που απλώνει καλώδια κι ενδεχομένως κάποιος μπορεί να πει ότι δεν δημιουργεί μόνιμη βλάβη».

Στο τρίτο σενάριο, οι Τούρκοι θα στείλουν το γεωτρύπανο ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, δηλαδή στην περιοχή που ξεκινά νότια της Ρόδου κι φθάνει έως και έξι μίλια έξω από την Πάφο, αμφισβητώντας τα δυνητικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ