Κοσμος

Ο Ακάρ κατηγορεί την Ελλάδα για επεκτατισμό - «Νέες περιπέτειες θα οδηγήσουν σε νέες απογοητεύσεις»

Επιμένει στην αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ © EPA/ TOMS KALNINS

Ο Χουλουσί Ακάρ κατηγορεί την Ελλάδα για επεκτατισμό, ενώ θέτει εκ νέου θέμα αμφισβήτησης των νησιών.

Σε νέες κατηγορίες κατά της Ελλάδας προχώρησε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τούρκος αξιωματούχος επέμεινε στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και απείλησε την Ελλάδα ώστε «να μην επιχειρήσει νέες περιπέτειες, διότι θα οδηγήσουν σε νέες απογοητεύσεις».

«Η στάση της γειτονικής μας Ελλάδας δεν είναι και πολύ φυσιολογική, είναι εντελώς ανισόρροπη. Δεν πήγαν μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες για να μη μας δώσουν τα F-16 αλλά και στη Γερμανία. Πήγαν εκεί για να μη μας δώσουν υποβρύχια [...] Σε λίγο θα πάνε και στο φούρναρη, για να μη δώσουν ψωμί στην Τουρκία. Αυτά δεν αρμόζουν ούτε σε καλή γειτονία ούτε σε φιλία, ούτε σε γειτονικές σχέσεις», τόνισε ο Ακάρ.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επιτέθηκε επίσης στον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια αναφέροντας ειδικότερα ότι θυσιάζουν τον διάλογο για προσωπικό τους όφελος.

Δεν προσέρχονται στο τραπέζι του διαλόγου που τους περιμένουμε εδώ και δύο χρόνια, είπε ο Ακάρ και συνέχισε λέγοντας πως «μας κατηγορούν για νέο οθωμανισμό, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο». Η Τουρκία, επέμεινε ο Ακάρ, «δεν αποτελεί απειλή για τους συμμάχους της. Ας επικρατήσει η ειρήνη και η σταθερότητα, ας κάνουμε το Αιγαίο πέλαγος, θάλασσα ειρήνης ας το αναπτύξουμε».

Σε κάθε περίπτωση, ο Ακάρ ανακοίνωσε επίσης ότι στις 15 Αυγούστου η Άγκυρα ξεκινά συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τα πολεμικά αεροσκάφη F-16.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ