Κοσμος

Οι δύο «εισβολείς» της πανίδας που κοστίζουν στον πλανήτη 16 δισ. δολάρια

Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καφέ δεντρόφιδο
Καφέ δεντρόφιδο © Getty Images/Stock Photo

Επιστημονική μελέτη έδειξε πως ο βατραχοβούβαλος και το καφέ δεντρόφιδο κοστίζουν στον πλανήτη 16 δισ. δολάρια.

Οι επιστήμονες που υπολόγισαν την οικονομική ζημία που προκαλούν τα χωροκατακτητικά παράσιτα σε όλο τον κόσμο διαπίστωσαν ότι δύο είδη ευθύνονται για τη μεγαλύτερη ζημία από οποιοδήποτε άλλο. Ο αμερικανικός βατραχοβούβαλος και το καφέ δεντρόφιδο έχουν προκαλέσει συνολικά 16,3 δισ. δολάρια σε παγκόσμιες ζημιές από το 1986.

Εκτός από την οικολογική βλάβη, το εισβολικό ζεύγος έχει καταστρέψει γεωργικές καλλιέργειες και έχει προκαλέσει δαπανηρές διακοπές ρεύματος.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα ενθαρρύνουν περισσότερες επενδύσεις για να βοηθήσουν στην παρεμπόδιση των χωροκατακτητικών ειδών στο μέλλον.

Γράφοντας στην επιθεώρηση Scientific Reports, οι επιστήμονες θεώρησαν ότι το καφέ δεντρόφιδο ευθύνεται μόνο του για ζημιές συνολικού ύψους 10,3 δισ. δολαρίων - εν μέρει επειδή εξαπλώθηκε ανεξέλεγκτα σε διάφορα νησιά του Ειρηνικού.

Στο Γκουάμ, όπου το ερπετό εισήχθη από Αμερικανούς πεζοναύτες τον περασμένο αιώνα, ο καθαρός σημερινός πληθυσμός του φιδιού προκαλεί μαζικές διακοπές ρεύματος, επειδή γλιστρά πάνω στα ηλεκτρικά καλώδια και προκαλεί ακριβές ζημιές.

Περισσότερα από δύο εκατομμύρια καφετιά δενδροειδή φίδια κατοικούν στο μικροσκοπικό νησί του Ειρηνικού, με μια εκτίμηση να υπολογίζει έως και 20 κατοίκους ανά στρέμμα ζούγκλας του Γκουάμ.

Τα νησιωτικά οικοσυστήματα θεωρείται ότι είναι πιο ευάλωτα στα χωροκατακτητικά είδη - όπου αποτελούν μεγαλύτερη απειλή εξαφάνισης για τα ντόπια ζώα και την πανίδα.

Στην Ευρώπη οι εκρηκτικοί αριθμοί των αμερικανικών βατράχων έχουν απαιτήσει φιλόδοξα και δαπανηρά προγράμματα διαχείρισης.

Για να αποτραπεί η εξάπλωση του αμφίβιου - το οποίο μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 30 εκατοστά και σε βάρος το μισό κιλό - οι αρμόδιοι αναγκάστηκαν να εγκαταστήσουν ακριβές περιφράξεις που προστατεύουν τους βατράχους γύρω από τις γνωστές περιοχές αναπαραγωγής.

Η περίφραξη μόλις πέντε λιμνών για να σταματήσουν τα αμφίβια να δραπετεύουν κόστισε στους Γερμανούς αξιωματούχους 270.000 ευρώ (226.300 λίρες), σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη της ΕΕ που αναφέρουν οι συγγραφείς.

Το αμφίβιο λέγεται ότι τρώει σχεδόν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων άλλων βατραχοβουβάλων.

Ένα άλλο είδος, ο κοινός βάτραχος coqui, κατηγορήθηκε ότι προκάλεσε οικονομική ζημία με διαφορετικό τρόπο: το εξαιρετικά δυνατό τραγούδι ζευγαρώματός τους πιστεύεται ότι προκάλεσε μείωση της αξίας των ακινήτων στις περιοχές όπου έχουν μολυνθεί.

Οι συντάκτες της μελέτης ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα ενθαρρύνουν τους αρμόδιους να επενδύσουν περισσότερο στον έλεγχο των παρασίτων και σε άλλα μέτρα βιοασφάλειας στο μέλλον.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ