- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στο έλεος των πυρκαγιών και των υψηλών θερμοκρασιών η δυτική Ευρώπη
Σε κόκκινο συναγερμό η Βρετανία
Πυρκαγιές και ακραίες θερμοκρασίες προκαλούν ασφυξία στη δυτική Ευρώπη. Μάχη με τις φλόγες σε Γαλλία και Ισπανία.
Αρκετές χώρες της δυτικής Ευρώπης εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές, μια συνέπεια του πρωτοφανούς καύσωνα που βιώνουν εδώ και ημέρες και ο οποίος απειλεί να «συντρίψει» πολλά ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας στις αρχές αυτής της εβδομάδας.
Αυτό το κύμα ζέστης είναι το δεύτερο που σαρώνει τη δυτική Ευρώπη μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα. Ο πολλαπλασιασμός αυτών των φαινομένων θεωρείται άμεση συνέπεια στης υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενου του θερμοκηπίου αυξάνουν την ένταση, τη διάρκεια και τη συχνότητά τους.
Στη νοτιοδυτική Γαλλία οι πυροσβέστες παραμένουν σε συναγερμό, ιδίως στη Ζιρόντ, όπου έχουν γίνει στάχτη περίπου 110.000 στρέμματα δάσους από την περασμένη Τρίτη.
Σήμερα η θερμοκρασία αναμένεται ότι θα ξεπεράσει κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου. Η μετεωρολογική υπηρεσία Météo-France έθεσε σε «κόκκινο συναγερμό» 15 περιφέρειες της δυτικής Γαλλίας. «Ο καύσωνας εξαπλώνεται στη χώρα», προειδοποίησε η υπηρεσία.
Η αυριανή ημέρα αναμένεται ότι θα είναι «η θερμότερη για τα δυτικά της χώρας», προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, σύμφωνα με τους οποίους ο υδράργυρος θα δείξει 40 βαθμούς σε πολλές περιοχές της Βρετάνης, της Κάτω Νορμανδίας, της Ακουιτανίας και αλλού.
Προς το παρόν, στην τουριστική περιοχή Αρκασόν, στον Ατλαντικό Ωκεανό, οι πυρκαγιές φαίνεται να κοπάζουν, μολονότι τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή σημειώθηκαν πολλές αναζωπυρώσεις και απειλήθηκαν κατασκηνώσεις στον Αμμόλοφο του Πιλά, ο οποίες χρειάστηκε να εκκενωθούν, όπως έγινε γνωστό από την περιφέρεια της Ζιρόντ.
Συνολικά, περισσότεροι από 14.000 κάτοικοι και παραθεριστές αναγκάστηκαν να μαζέψουν τις βαλίτσες τους και να εγκαταλείψουν την περιοχή από την περασμένη Τρίτη.
Καύσωνας στην Ισπανία – Τους 42 βαθμούς θα αγγίξει το θερμόμετρο
Στην Ισπανία, περίπου 20 πυρκαγιές μαίνονται ανεξέλεγκτες σε διάφορες περιοχές της χώρας, από τα νότια μέχρι τη Γαλικία, στα βορειοδυτικά. Σήμερα οι αρχές επέτρεψαν σε 300 κατοίκους στην περιοχή της Μάλαγας (από τους 3.000 που είχαν υποχρεωθεί να φύγουν για προληπτικούς λόγους) να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία προέβλεπε για σήμερα «σημαντικά υψηλές» θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και στις Βαλεαρίδες, στη Μεσόγειο. Στο Λογκρόνιο, στον βορρά, το θερμόμετρο αναμένεται να δείξει μέχρι και 42 βαθμούς, ενώ στη Μαδρίτη και τη Σεβίλη ο καύσωνας «χτυπάει κόκκινο», με 40 βαθμούς.
Στη γειτονική Πορτογαλία η κατάσταση είναι αρκετά καλύτερη στο μέτωπο των πυρκαγιών και, για πρώτη φορά από τις 8 Ιουλίου, η θερμοκρασία δεν αναμενόταν να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς. Μόνο μια σημαντική εστία φωτιάς απομένει, κοντά στην κοινότητα Τσάβες, στα βόρεια, αλλά η υπηρεσία πολιτικής προστασίας θεωρεί ότι και αυτή έχει «ουσιαστικά τεθεί υπό έλεγχο κατά 90%». Οι αρχές πάντως δεν εφησυχάζουν, αφού και σήμερα παραμένει «πολύ υψηλός» ή «υψηλός» ο κίνδυνος πυρκαγιάς, ιδίως στην κεντρική και τη βόρεια Πορτογαλία.
Με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό, οι πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα την τελευταία εβδομάδα άφησαν πίσω τους δύο νεκρούς, 60 τραυματίες και 120-150.000 στρέμματα καμένου δάσους.
Κόκκινος συναγερμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
Βορειότερα, στη Βρετανία, η μετεωρολογική υπηρεσία σήμανε για πρώτη φορά «κόκκινο συναγερμό» προειδοποιώντας ότι η ακραία ζέστη που αναμένεται στη χώρα θεωρείται «επικίνδυνη για τη ζωή». Στη νότια Αγγλία ο υδράργυρος μπορεί να ξεπεράσει την Δευτέρα ή την Τρίτη τους 40 βαθμούς, ανέφερε η Met Office.
Στην Ολλανδία, το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος (RIVM) ανακοίνωσε σήμερα ένα «Εθνικό Σχέδιο Καύσωνα» και κήρυξε συναγερμό από αύριο για όλη τη χώρα, προβλέποντας ότι η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι τους 35 βαθμούς την Δευτέρα και μέχρι τους 38 βαθμούς, κατά τόπους, την Τρίτη. Λόγω του καύσωνα ματαιώθηκε η πρώτη ημέρα της τετραήμερης πεζοπορίας που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων α’ όλον τον κόσμο, στην πόλη Ναϊμέχεν. Σύμφωνα με τους οργανωτές, οι συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες θα είναι χειρότερες από εκείνες του 2006, όταν δύο από τους συμμετέχοντες πέθαναν λόγω της ζέστης.
Η Ολλανδία πλήττεται από ξηρασία και οι αρχές επέβαλαν περιορισμούς στη χρήση του νερού σε πολλές περιοχές, όπως στο Λιμβούργο, μια επαρχία που πριν από έναν χρόνο είχε υποστεί μεγάλες ζημιές από πλημμύρες.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αρκετά εμπορικά πλοία χτυπήθηκαν μέσα και γύρω από τα Στενά του Ορμούζ
Τον κατηγορούσαν για περιστατικά ταπείνωσης και για απειλές απέλασης
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Το χρονικό της σπουδαίας ανακάλυψης
Η φωτιά στο πλοίο τέθηκε υπό έλεγχο και κατασβέστηκε
Τι μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ
Πληροφορίες αναφέρουν σχέδιο αιφνιδιαστικής επίθεσης από σκάφος ανοικτά των αμερικανικών ακτών
Το ψήφισμα καταδικάζει τις επιθέσεις του Ιράν στην περιοχή και καλεί την Τεχεράνη να τις σταματήσει άμεσα
Τηλεφωνική επικοινωνία Φον ντερ Λάιεν με τον πρόεδρο Αούν και στήριξη της ΕΕ στον λαό του Λιβάνου
Βρετανική βόμβα 250 κιλών εντοπίστηκε στον Έλβα - Μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης στο κέντρο της πόλης
Κλιμάκωση στη σύγκρουση Ισραήλ–Λιβάνου μετά από μαζική επίθεση ρουκετών της Χεζμπολάχ
«Η Ρωσία μπορεί να στείλει στρατό στο Ιράν», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος
Ο Μακρόν κάλεσε τη Χεζμπολάχ να παραδώσει τα όπλα
Καμία ανησυχία για ενδεχόμενες επιθέσεις στο έδαφός μας, δηλώνει ο Τραμπ
Ενδεχόμενο να φτάσει έως και 200 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου
Ο στρατός των ΗΠΑ πραγματοποιεί τακτικά αποστολές μέσω της θαλάσσιας αυτή οδού
Η ίδια τράπεζα, όπως και άλλη μία κρατική, υπέστησαν χθες μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση
Είναι η πρώτη φορά που η Σάρλοτ Νίκολς μιλά δημόσια για την εμπειρία της
Η Μαδρίτη τερματίζει επίσημα τη θητεία της πρέσβεως ενώ η ένταση με το Ισραήλ κλιμακώνεται
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.