Κοσμος

Πρόστιμο 94 δισεκατομμυρίων ευρώ στα πρώην αφεντικά της Φουκουσίμα για την πυρηνική καταστροφή

«Θα πληρώσουν όσο το επιτρέπει η περιουσιακή τους κατάσταση» ωστόσο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα
Φουκουσίμα © ΕPA Pool

Φουκουσίμα: Πρόστιμα 94 δισ. δολαρίων για την πυρηνική καταστροφή. 

Πέντε κατηγορούμενοι, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου της Tepco Masataka Shimizu, υποχρεώνονται να πληρώσουν 94. 417.705.837 δισεκατομμύρια ευρώ «επειδή απέτυχαν να αποτρέψουν το τριπλό (σε τρεις από τους έξι αντιδραστήρες) πυρηνικό ατύχημα στις εγκαταστάσεις Fukushima Daiichi το 2011, που θεωρείται ως καταστροφή ανάλογη του Τσέρνομπιλ.

Η μήνυση, η οποία κατατέθηκε το 2012 από 48 μετόχους της Tepco, είναι η πρώτη που βρίσκει στελέχη της εταιρείας υπεύθυνα για την καταστροφή της Φουκουσίμα, η οποία κλόνισε την πίστη της Ιαπωνίας στην πυρηνική ενέργεια και οδήγησε σε εκτεταμένο κλείσιμο σταθμών ατομικής ενέργειας.

Τα στελέχη που κρίθηκαν υπεύθυνα, αναμένεται να πληρώσουν «όσο ποσό επιτρέπει η περιουσιακή τους κατάσταση».

Η Tepco σχολίασε ότι «δεν θα απαντήσει σε μεμονωμένες αγωγές», ενώ επιμένει να υποστηρίζει ότι ήταν αδύνατο να λάβει προφυλάξεις ενάντια στο τσουνάμι που προκλήθηκε από σεισμό μεγέθους 9 Ρίχτερ και άφησε περισσότερους από 18.000 νεκρούς κατά μήκος της βορειοανατολικής ακτής της Ιαπωνίας, τον Μάρτιο του 2011.

Ωστόσο, διαρροή εσωτερικού εγγράφου της εταιρείας αποκάλυψε το 2015 ότι «υπήρχε μελέτη επιτακτικής ανάγκης για οχυρώσεις ενάντια σε τσουνάμι» τουλάχιστον 2 χρόνια πριν από την καταστροφή, αλλά δεν ελήφθησαν μέτρα.

Το δικαστήριο βασίστηκε σε κυβερνητική έκθεση που υποχρέωνε την Tepco να λάβει προληπτικά μέτρα από τον Ιούνιο του 2008 προβλέποντας ότι το εργοστάσιο της Φουκουσίμα θα μπορούσε να πληγεί από κύματα τσουνάμι ύψους έως και 15,7 μέτρων μετά από μεγάλο σεισμό.

Πηγή: ΕΡΤ, Guardian

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ